04 mei 2010

Clips voor Vrijheid 2010!

Met veel genoegen presenteert Clips voor Vrijheid, het online animatieproject waarmee jongeren hun gedachten over vrijheid vormgeven, de winnende clipmakers 2010! De organisatie kreeg dit jaar een recordaantal clips van 4000 clips te verwerken. Maandag koos de jury uit twaalf genomineerde clipmakers de winnaars: Matthijs Klijn (15 jaar), Eric Antwi (15 jaar) en Joost Zonneveld & Romy de Jong (16 jaar). Deze clips voor de Vrijheid zijn op 5 mei op bevrijdingsfestivals door het hele land op grote schermen te bewonderen!

Matthijs Klijn (15 jaar) uit Heemstede maakte de clip ‘Van Bom tot Ballon’, waarin de bommen uit een bommenwerper veranderen in een regen van ballonnen boven het bevrijdingsfestival. Matthijs zegt: “Ik wou laten zien dat op een plek waar iets vervelends is gebeurd, ook de vrede gevierd kan worden.”
Volgens de jury is dat goed gelukt: “Een clip met een onverwachte draai! Wie nu naar boven kijkt heeft niets te vrezen, maar ziet feestelijke rode luchtballonnen zweven. Verrassend simpel en brutaal idee. De misschien onbewuste keuze voor ballonnen geeft ook de kwetsbaarheid van die vrijheid aan.”
Matthijs maakte zijn clip in een workshop op zijn school, het Hageveld College voor Voortgezet Speciaal Onderwijs.De andere winnaars zijn Eric Antwi (15 jaar) uit Amsterdam met zijn clip ‘Besloten’


en Joost Zonneveld (16 jaar) en Romy de Jong uit Schagen met hun clip ‘Kan je niet zien…’.


Ook hun verhalen getuigen van lef: Eric, die vijf jaar geleden uit Ghana kwam en hier vaak gepest wordt, heeft besloten zijn mond te houden. Hij signaleert dat mensen die voor de vrijheid vechten dit soms met hun leven moeten bekopen. Maar wat als Mandela en Martin Luther King hun mond hadden gehouden?
Joost en Romy maakten een helder vormgegeven clip over het feit dat materiÎle vrijheid geen echte vrijheid is, want die kan je alleen voelen. Vrijheid komt niet van buiten maar van binnen.

Een bijzondere vermelding verdiende Congolees vluchteling O’don I.W. (23 jaar) uit Utrecht, met zijn clip ‘Long Way’. Zijn clip is een egodocument die zijn reis van oorlog naar vrede tekent, met de hoop dat je de vrijheid kan koesteren in je hart. De eenvoudige krachtige vormgeving zorgt ervoor dat de persoonlijke boodschap goed overkomt.

Clips voor Vrijheid organiseert de wedstrijd om extra aandacht voor de mening van jongeren te vragen rondom de thema’s vrijheid, veiligheid en leefbaarheid. De beste Clips voor Vrijheid worden op bevrijdingsfestivals door het hele land vertoond op groot scherm. Winnaars en genomineerden zijn op de festivals aanwezig en winnen een VIP Backstage Tour.
Bekijk hier alle genomineerde clips.

De jury van de wedstrijd bestond dit jaar uit Emile Fallaux (voormalig directeur Internationaal Film Festival Rotterdam), Louis Hilgers (trendwatcher en expert onderwijs en ICT), Ton Crone (directeur Nederlands Instituut voor Animatiefilm) Felix Rottenberg (politiek commentator, columnist), Boris (muzikant en Ambassadeur voor de Vrijheid 2010), Jet Bussemaker (tot voor kort staatssecretaris voor VWS en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het beleid rond oorlogsgetroffenen), Merel Mirage (kunstenaar, initiator HOLY) en Z.K.H. Prins Constantijn der Nederlanden.

Ga voor meer informatie over Clips voor Vrijheid naar www.clipsvoorvrijheid.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten