21 mei 2010

WCIT 2010, Challenges of Change

Van 25 tot en met 27 mei vindt in de RAI te Amsterdam het World Congress on Information Technology (WCIT) plaats.
Dit schijnt wereldwijd het belangrijkste evenement op IT-gebied te zijn. Er worden zo'n 2000 gasten verwacht uit binnen- en buitenland. Enkele sprekers die hun opwachting maken zijn Neelie Kroes en ook kroonprins Willem-Alexander zal een bezoek brengen aan het congres.

De aankondiging dat dit het belangrijkste evenement op IT-gebied is maakt me natuurlijk nieuwsgierig. Welke rol speelt het onderwijs dan in het programma is de vraag die ik me gelijk stel. Uit een aankondiging leer ik dat SURFnet deelneemt aan het WCIT in het Security and Safety paviljoen, dat geheel gewijd is aan door ICT ondersteunde beveiligingsoplossingen. Maar voor de rest kom ik weinig onderwijsgerelateerde zaken tegen.
Er zijn verschillende tracks of themagebieden, zoals:
Creative Industries, eGovernment, eHealth, eInclusion, Energy, Mobility, Security & Safety, Sharing Space, Water (vandaar natuurlijk de kroonprins!) en Finance Special.

Bij het thema eInclusion zie ik nog de meeste raakvlakken met wat het onderwijs in deze zou kunnen betekenen, maar ook daar wordt (de rol van) Education niet of nauwelijks genoemd.
In het Position Paper over eInclusion wordt wel een aantal best practises uit Nederland genoemd zoals:
Cyberouders, Multimediaal digivaardighedenprogramma, Computerwijk, Computerplusbus, Mybee, STRAS, DOK Delft, Mooiste Contact Fonds.
Maar ook hier niet direct mooie voorbeelden uit de onderwijspraktijk.

Het filmpje over wat eInclusion nu precies inhoudt wil ik jullie niet onthouden:Het eindresultaat van het evenement zal zijn The Declaration of Amsterdam.
One prominent outcome of WCIT 2010 will be adoption of the Declaration of Amsterdam. Titled ‘The
Digital Road to Recovery’, this statement will spell out commitments to direct the use of ICT to
stimulate growth and address key societal challenges such as climate change, healthcare and
eInclusion.

Dat klinkt wel heel belangrijk! Je kunt zelf invloed hebben op die Declaration door daar je reactie op te geven via deze website.

Voor de rest lijkt mij dit ""grootste IT evenement ter wereld" vooral een feestje voor bobo's van ministeries en uit het zakenleven. Onderwijs is dan minder belangrijk natuurlijk...

1 opmerking:

  1. Idd in het position paper miste ik ook de SkoolMate. Niet getreurd: we zijn gast op Intel's stand en geven de delegates een insight in 21ste eeuws onderwijs, natuurlijk met SkoolMates. De afsluitende tracks van eInclusion op donderdag hebben zeker wel een onderwijstintje.

    BeantwoordenVerwijderen