20 augustus 2010

Doe Het Zelf externe voeding

Let op: Dit is een bericht voor doe-het-zelvers en knutselaars!
Afgelopen woensdag kwam er opeens een rookwolkje uit de voeding van mijn SATA/IDE to USB 2.0 Adapter Converter, juist toen ik hem heel dringend nodig had om iets met mijn netbook te kunnen doen. De stoppen sloegen door en de voeding kon ik in de recyclebak gooien.
Omdat ik toch verder wilde met het herstellen van m'n netbook (een heel ander verhaal) bedacht ik me dat in een computerkast natuurlijk ook een voeding zit die ik zou kunnen gebruiken.
Ik had nog een ATX behuizing op zolder staan en daar heb ik de voeding uitgehaald. Deze werkte nu natuurlijk niet, want hij wordt aangezet door een aan/uit knop op de kast. Twee van de 20 draden van de kabelboom die naar het moederbord gaan zouden dus aan elkaar gekoppeld moeten worden, maar welke?

Ik deed een Google search: draadschema pc voeding en klikte op de eerste link: Circuits Online - Forum - PC Voeding.
In één van de reacties op dat forum kwam ik een link tegen naar een schema.
Binnen twee minuten had ik gevonden waar ik naar op zoek was!
Nu wist ik immers dat ik de groene en de grijze draden met elkaar moest verbinden, dus gauw knippen, aan elkaar knopen en isoleren en waarachtig: de voeding deed het!
Toen bedacht ik mij dat ik die hele kabelboom die naar het moederbord ging niet nodig zou hebben. Het ging mij alleen om de 4pins "Molex" connector die je gebruikt voor harde schijven en cd/dvd drives. Dus besloot ik om die kabelboom maar door te knippen. Helaas deed de voeding het toen niet meer...
Dat moest dus te maken hebben met het doorknippen van de kabels. Toen ik destekker die in het moederbord gaat goed bestudeerde zag ik dat in poort 11 een bruine en oranje kabel samenkwamen. Nadat ik ook deze met elkaar had verbonden (gelukkig had ik de draden niet te kort afgenipt) deed de voeding het weer als een zonnetje, compleet met koeling!
Op deze manier kun je dus van een oude computerkast een externe voeding maken die van pas kan komen als je een harde schijf of optische drive wilt uitproberen of wanneer je zoals ik die met een converter aan een netbook wilt koppelen.

Overigens heb ik een mailtje gestuurd naar DealExtreme en kreeg vandaag een reactie waarin ze me voor $ 4 een nieuwe voeding aanbieden! Dat is toch wel netjes.

1 opmerking:

  1. Ik heb ook goede ervaringen met DealExtreme. Toen het heel lang duurde voordat ik mijn muizen order binnen had, heb ik deze geannuleerd en kreeg ik keurig mijn geld terug.

    BeantwoordenVerwijderen