20 september 2010

Ik heb een iPad! Nou en?

Laat ik beginnen met de volgende verklaring:
Als je een half uur met een iPad gespeeld hebt ben je verkocht en wil je hem niet meer kwijt.

Maandenlang heb ik het vermeden om hier berichten te plaatsen over de iPad. Ik wilde niet meedoen met de hype daar van alles over te beweren zonder er zelf mee gewerkt te hebben. Nu ik er sinds afgelopen vrijdag een tot m'n beschikking heb en daar al van alles mee gedaan heb krijg ik voor m'n gevoel een beetje recht van spreken. Veel mensen hebben me mondeling, via Twitter, DM en mailtjes al gevraagd: "En, wanneer ga je er wat over zeggen"?
Dat maakt het best wel een beetje lastig. Kennelijk wordt er aan mijn mening gehecht en dat betekent dat ik mijn woorden zorgvuldig moet kiezen en wegen terwijl ik daar eigenlijk helemaal geen zin in heb.

Voor een oordeel is het sowieso te vroeg want er valt nog veel te ontdekken. Daarom volsta ik in dit bericht met losse opmerkingen, eerste indrukken en hapsnap ongeordende ervaringen.

You never have a second chance to make a first impression...
Toen ik thuiskwam had mijn dochter de iPad al aan de oplader gelegd. Toen ik hem ontgrendelde was het eerste dat ik te zien kreeg een plaatje van een witte usb kabel met daarbij de tekst: connect to iTunes.
Dat schoot me gelijk verkeerd! Ik vind dat wanneer je een apparaat koopt hij het gelijk hoort te doen. De iPad moét je eerst verbinden met iTunes om hem te activeren. Natuurlijk heb ik op een computer wel iTunes staan. Ik heb tenslotte ook een iPod (die ik vrijwel nooit gebruik) dus kon ik beginnen met het updaten van iTunes. Behalve iTunes moét je ook een volledig ingevuld account hebben waarbij je ook gevraagd wordt om je credit card gegevens. Dit natuurlijk in verband met de onvermijdelijke aankopen in de Appstore. Wat nu als je alleen een iPad wilt kopen, maar geen computer tot je beschikking hebt?

Het activeren ging snel en daarna kon het feest beginnen! M'n wifi spot was zo gevonden en na het invoeren van de sleutel was ik gelijk online. Het eerste dat ik opstartte was natuurlijk de browser want ik doe het meeste online "in the cloud". Via Twitter kreeg ik allerlei tips over wat ik zeker zou moeten downloaden. Ook dat gaat heel makkelijk via die Appstore. Die avond heb ik mijn credit card dus gelijk flink aangesproken! Wat me gelijk opviel is hoe snel en makkelijk alles werkt, heel anders dan ik van m'n Android telefoon gewend ben. De grootste openbaring die avond was wel de gratis Twitter app: Wat een genot is het om daarmee te werken! Het eerste wat ik daarna binnenhaalde was Blogpress. Ik wil tenslotte kunnen bloggen!

Platte tekst
Toen ik die geïnstalleerd had en een eerste testbericht wilde aanmaken begon ik toch wat onrustig te worden. Kon ik nu echt alleen maar platte tekst invoeren, zonder links, zonder vet, cursief of onderstreept? Ja, het kon, maar dan wel door de HTML code in te voeren, maar wat volledig ontbreekt is een Rich Text Editor.
Snel ging ik naar een van de vele Google Sites die ik onderhoud. Stel je voor dat ik die niet eens zou kunnen....
Nou, het kan, maar daar houdt het ook mee op! Alleen in text modus kun je dingen doen. Een Rich text Editor wordt ook niet ondersteund door de Safari browser die op de iPad staat. Dan kun je in de Appstore wel gaan zoeken naar een andere browser, maar die heb ik nog niet gevonden.

Gmail
Maar ik wilde meer en heb m'n Gmail account geactiveerd op de iPad. Dat gaat met de instructies die je her en der op internet vindt heel makkelijk. Een zucht van opluchting dat ik m'n mail, agenda en contacten zo makkelijk kon benaderen via de iPad. Dan wil je natuurlijk ook een mailtje sturen en dat gaat prima... tenzij je er een plaatje of ander attachment bij wilt doen. Dan kan uiteindelijk wel, maar niet makkelijk.

Foto's
Ik ben er inmiddels wel achter dat je de iPad prachtig kunt gebruiken als digitaal fotolijstje. Het bladeren door de op de iPad aanwezige foto's is een waar genot! Een nonchalante veeg over het scherm volstaat om de volgende foto tevoorschijn te toveren of een foto te vergroten. Ik voelde me even de man van de uitslagen op de avond van de verkiezingen! Maar hoe krijg je die foto's nu op die iPad? Standaard heb je daarvoor twee mogelijkheden: downloaden of "syncen" via iTunes met je computer. Dat laatste wil ik echter zoveel mogelijk vermijden. Ik wil de iPad zien als een zelfstandig device en niet als een verlengstuk van mijn desktop. Dus had ik op voorhand bij een Apple certified reseller waar ik donderdag toevallig bij in de buurt was twee adapters gekocht: eentje met een usb aansluiting en eentje om een SD kaartje in te steken. Kosten samen € 29 en nee, je kunt ze niet apart kopen terwijl je een van de twee dus nooit nodig hebt. Denk namelijk niet dat je met die usb aansluiting allerlei randapparatuur op je iPad kunt aansluiten. Hij is alleen maar bedoeld om foto's van een camera met usb aansluiting over te zetten. Dat overzetten gaat trouwens tergend langzaam. Eenmaal binnen begint het grote genieten: je legt de iPad neer en kunt mooi naar je vakantiefoto's kijken. Inmiddels had ik een redelijk lamme arm van het in de ene hand vasthouden van de iPad en het met de andere hand bedienen ervan...
Je kunt natuurlijk netjes recht op de bank gaan zitten met de iPad op schoot zodat je met twee handen kunt typen op het verrassend goed reagerende onscreen toetsenbord. Maar ik hang altijd een beetje schuin met op de leuning naast me een note- of netbook. Ik kreeg de behoefte aan een houder zodat ik beide handen vrij zou hebben en heb die inmiddels zelf gefabriceerd van twee stukjes acrylglas. Je hebt namelijk twee houders nodig, in verschillende standen.

Maar wat kún je er nu mee?
De iPad is een geweldig consumentenproduct en dat bedoel ik heel letterlijk. Je kunt er heel makkelijk en ontspannen heel veel informatie mee consumeren. Lekker surfen of een (Youtube) filmpje bekijken, dus geen DailyMotion of zo, want Flash werkt natuurlijk niet. Mail lezen en (plat) beantwoorden gaat prima en met name twitteren via de Twitter app is ronduit verslavend. Heel mooi is bijvoorbeeld een app als Flipboard waar je heerlijk doorheen kunt bladeren. Kortom, de iPad is een prachtige apparaat om informatie binnen te halen... maar ik doe vaak het omgekeerde!
Ik wil even snel een blogpost maken met een plaatje erbij dat ik ergens van internet pluk, waarvan ik een uitsnede maak, die ik verklein en vervolgens ergens neerzet. Juist dat zijn allemaal handelingen die met de iPad  heel veel moeite kosten, voor zover het al lukt.

"Sinds ik een iPad heb zit ik 's avonds niet meer achter de computer"
Een aantal mensen heb ik dit al horen zeggen:
Dit zegt mij nu meer over die mensen dan over de iPad!
Zij zijn ingesteld op het binnenhalen van informatie. Brengen doen ze hooguit via twitter of via een mailtje met platte tekst. Even makkelijk een link opnemen naar iets dat je net gezien had? Je kunt niet makkelijk switchen van het ene programma naar het andere. Je kunt niet meerdere dingen tegelijk hebben openstaan. Simpelweg de url van een interessante site tweeten kan pas sinds Pierre Gorissen daar een handig scriptje voor heeft geschreven. Hetzelfde geldt voor het makkelijk toevoegen van een RSS feed aan Google Reader.
Kortom, als je consumptief bent ingesteld is zo'n iPad een heerlijk apparaat, mits je een houder hebt geknutseld of aangeschaft, want de hele avond dat ding in je hand houden zorgt op den duur voor stijve spieren. Het nodigt niet uit tot delen: een webcam zit er niet op, je kunt niet even een geluidsfragment opnemen.

Wat kan die dan wel wat een note- of netbook niet kan?
Tja.... uh.... hij is natuurlijk veel mooier en lichter en je kunt ermee voor de dag komen. Je kunt alles met je vingers bedienen en dat is echt heel mooi. Hij is makkelijk mee te nemen, waarbij ik je wel aanraad om een hoes aan te schaffen, want hij valt je een keer uit je handen! De standaard hoes die Apple levert kost online € 47 inclusief verzendkosten. Bij DealExtreme heb ik een vergelijkbare hoes gevonden voor € 10,00
Je kunt hem in veschillende standen draaien waarbij het beeld meedraait, mooi toch?

Dat "mooi" blijft echt hangen en ik hoop dan ook echt dat ik hem mag blijven gebruiken (mijn baas leest dit toch niet) maar ik kan nu nog niet hardmaken waarom je (in het onderwijs) nu gelijk over moet stappen op iPads. Zeker, het lijkt me geweldig om er een groep leerlingen mee op pad te sturen. GPS werkt prima en je ziet precies waar je loopt. Dan heb je natuurlijk wel een 3G data abonnement nodig.
Het is voor zover ik dat nu kan beoordelen absoluut niet een apparaat dat een note- of netbook kan vervangen. Als je een dergelijk apparaat dus gaat inzetten in het onderwijs zal het zijn naast de computers die je nog niet de deur uit kan doen...

Kan de iPad dingen die een standaard netbook niet kan?
Jazeker! Er zit een sensor in die slim gebruikt wordt voor het kantelen van het beeld, maar bijvoorbeeld ook voor iets als een waterpas, waarmee je dus kunt zien of je bureau wel vlak staat. Er zit GPRS in, maar dat zie je ook in steeds meer smartphones. Het heeft een touchscreen, overigens ook aanwezig in de Skoolmate die ook die bewegingssensor heeft. Je kunt er de show mee stelen! Als je op een conferentie loopt met een netbook heb je geen bekijks, maar met een iPad natuurlijk wel!

Maar je knupt hem dus niet even aan een beamer, je hebt geen webcam, kan geen geluid opnemen, niet FTP'en en zoveel meer dingen die het delen zo makkelijk maken. Laten dat nu juist de dingen zijn die ik zo waardeer in een willekeurig device.

Dit is een eerste indruk, zonder waardeoordeel. Dat komt later wel en laat ik ook graag over aan mensen die met de voeten in de klei staan. In latere berichten zal ik wat meer aandacht schenken aan de verschillende apps die ik inmiddels geïnstalleerd heb.

Ik reken erop veel reacties te krijgen op dit bericht. Laat het weten als je het (on)eens bent met m'n observaties tot nu toe, of als je vragen hebt die je hier niet beantwoord vindt.

Wat ik leuk zou vinden is een battle of devices, waar we aan de hand van een aantal opdrachten verschillende apparaten met elkaar de strijd aan laten gaan.

Welke opdrachten zouden dat moeten zijn? Reageer!

19 opmerkingen:

 1. Ik vind dat de iPad hier en elders ten onrechte als bijna alleen consumptie apparaat wordt neergezet. Juist de touchscreen maken hem fantastisch voor schetsen, voor schema's, voor tekenen, maar ook voor muziek maken bijvoorbeeld. Met name voor dat laatste gebruik ik hem. Als apparaat waarmee software kan worden aangestuurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Erwin Blom,

  Bedankt voor je reactie!
  Kun je ons iets van die muziek laten horen, of van die tekeningen laten zien? Dat je er iets mee kunt produceren zal ik niet ontkennen, maar ik leg niet voor niets de nadruk op het DELEN.

  "Als apparaat waarmee software kan worden aangestuurd."
  Die zin fascineert me, want je bedoelt vast meer dan een geavanceerde afstandsbediening?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jouw beschrijving versterkt mijn gevoel dat ik voorlopig nog geen IPad hoef.
  Ik red me nog wel even met mijn IPhone!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank voor je beschouwing. Ik heb geen iPad, dus kan niet stellen dat ik het met iets niet eens ben. Ben het met je eens dat zo'n device op zich moet werken, en dat die koppeling met iTunes enzo wat vreemd over komt (geen idee waarom Apple dat zo afdwingt).

  Ben benieuwd of iOS 4.2 een aantal van je punten wegneemt. En of, door de soepeler iStore-regels van nu, er nu bv ook rich-text editors ed komen die je mist (ik las net dat bv nu ook VLC is goedgekeurd).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De relatie tussen de iPad en het mediagedrag van gebruikers is een interessante. Dat is ook precies wat Paul Kirschner bedoelt met 'affordances'. Ik typ blogposts normaliter gewoon in notepad. Zonder rich editor. Dat mis ik op de iPad dan ook niet. Blogpress heeft overigens wel degelijk eenvoudige HTML-opties (klik op HTML). Vrijdag en zaterdag j.l. heb ik alleen geblogd met mijn iPad. Gaat steeds beter en gemakkelijker vooral dankzij de tips die ik vrijdag heb gekregen.
  Het valt mij op dat jij en anderen zich gedwongen voelen om iTunes te gebruiken. Terwijl ik daar een 'nou, en' gevoel bij heb. Ik vind het inmiddels doodnormaal dat ik mijn ipad dagelijks aan mijn laptop hang. Heeft ook met verwachtingen te maken. Ik verwacht bijvoorbeeld ook niet dat ik met de ipad dezelfde dingen kan doen als mijn laptop.
  Ik ben het ook niet eens dat de iPad vooral voor consumptie bedoeld is. Twitteren vind ik ook produceren. Via MobileRSS links delen via Twitter, Delicious etc gaat zo gemakkelijk. En zie ook: http://wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2010/07/mindmappen-op-de-ipad-in-.html
  Er komen ook steeds meer apps op de markt om mee te produceren. Je kunt tenslotte ook een account zonder credit card aanmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Even een korte reactie op wat de iPad niet zou kunnen, althans zo begreep ik de tekst.

  Je kunt de iPad via een aparte VGA-kabel (apart kopen, zucht) koppelen aan een beamer. Hiermee kun je een gemaakte presentatie in Keynote via de beamer tonen of een videofilm via de beamer afspelen. Ik gebruik het met mijn studenten om in 15 minuten tijd een presentatie te maken rondom een kort van te voren opgegeven onderwerp rondom ict in het onderwijs.

  Voor FTP zijn er diverse applicaties in de Store te vinden. Sterker nog, ik gebruik de iPad om ook de rechten op bestanden en mappen van m'n webserver in te stellen. 'FTP On The Go'

  Met de iPad kun je gelukkig ook geluid opnemen en delen (b.v. Audiotorium).

  Momenteel gebruik ik vooral Evernote om al mijn documenten, werk van studenten, snel inzichtelijk te hebben. Door een Notebook publiek te maken kun je ook snel aantekeningen met anderen delen.

  Natuurlijk is de webcam of de USB uitbreiding een gemis, maar dit heet volgens mij marketing. Een manier om een opvolger zinvol te maken...

  Overigens het gemis van een camera maakt anderen creatief. Bijvoorbeeld door de iPhone-camera draadloos te koppelen aan de iPad en zo opnamen te maken. (Camera for iPad)

  Via andere applicaties zoals Logmein Ignition kun je je eigen computer (PC of Mac) op afstand bedienen en zelfs Flash op je iPad tonen.

  Het kost nog even enkele maanden tijd maar dan zullen er ongetwijfeld meer Apps te vinden zijn die het delen en creëren vanuit de iPad makkelijker maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik lees en hoor wel vaker dat de ipad te zwaar is. Nu mag het van mij altijd lichter, maar erg veel last heb ik er niet van.

  De ipad gebruik ik vooral onderweg en zitten op de bank met opgetrokken knieën. Het apparaat ligt dan tegen mijn benen aan: prima leesstand en ik hoef het apparaat niet vast te houden. Mijn laptop is trouwens een stuk zwaarder.

  Verder ben ik net als wrubens een fanatieke gebruiker van mobileRSS. Je kunt daarmee heel gemakkelijk links doorzetten naar twitter en andere sociale media. iTunes gebruik ik heel weinig: Daarvoor gebruik je toch gewoon de cloud? Dropbox werkt perfect op iPad. Zeker icm met een app als Goodreader (aanrader).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vandaag heb ik m'n leen iPad mee naar school zodat ik 'm vanmiddag op een locatie aan wat collega's kan laten zien. Mijn ervaring tot nu toe is dat collega's het een mooi apparaat vinden maar ook nog niet één, twee, drie weten wat zij er in hun lessen mee zouden kunnen doen. Wat de toegevoegde waarde is boven een laptop bijvoorbeeld.

  Mijn dochters zien dat heel duidelijk wel: hij is compact en ligt niet in de weg op je bureau tijdens het huiswerk maken en, dat is vinden zij het belangrijkste voordeel, hij is supersnel als je iets op internet moet opzoeken. Dat is ook het eerste gebruik dat ik in de school zie, inzetten op locaties waar we te weinig digitale werkplekken hebben en in situaties waarin de leerlingen snel internet moeten kunnen raadplegen. Eigenlijk in eerste instantie het consumeren zoals Willem dat beschrijft. Het gebrek aan flash is dan wel een lastige, al verwacht ik dat daar wel oplossingen voor zullen komen. Op een locatie gaan de CKV docenten nadenken of ze een iPad gecombineerd met hun iMacs ook breder kunnen inzetten. Zij hebben gemerkt dat hun leerlingen erg gemotiveerd raken dor het werken met dergelijke apparaten.

  Binnenkort moet de leen iPad weer terug naar z'n eigenaar. Of ik er dan een voor mijzelf aanschaf vind ik nog een hele lastige. thuis willen ze 'm eigenlijk niet meer kwijt en zelf zit ik ook liever beneden op de iPad te surfen i.p.v. dat ik daar m'n laptop voor pak. Maar zaken als mail en twitter die ik er op zou willen doen heb ik nu juist niet erop geïnstalleerd omdat de iPad door het hele gezin gebruikt wordt en ik m'n schoolmail niet kan afschermen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik wacht nog even...

  http://www.youtube.com/watch?v=tHOZZJ_2Wjg&feature=player_embedded#!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb 'm een week te leen gehad en ga nog niet overstag omdat ik nog geen overtuigende beelden heb gezien van er net zo makkelijk op kunnen tekstverwerken etc als op een laptop. Als ik eenmaal weet dat dat kan, zonder al te veel extra moeite en omslachtige apps, ga ik overstag. Toepassingen als Flipboard vond ik ook erg indrukwekkend. Daar ligt de nieuwe lat voor informatieverwerking. Alleen daarom twijfelde ik al heel sterk...

  Zie ik het goed dat je ook al met die iPad op de plee zit? Ook een teken aan de wand :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Willem,

  Heel goed om van jou en van Pierre Gorissen op ictoblog.nl, beiden geen AppleFanboy, te horen wat jullie van de iPad vinden. Much appreciated!

  Je kijkt of de iPad jouw (of iemand anders') PC/laptop of Netbook kan vervangen. Dat gaat zeker niet lukken. Het zijn gewoon totaal andere devices. Je moet dus eigenlijk bereid zijn je eigen workflow aan te passen op de mogelijkheden die er wèl zijn.
  Ik ga jouw niks nieuws vertellen maar wil het in dit verband toch even zeggen: Je moet even een beetje afstand nemen en er naar kijken met een 'als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan view'. Als je dàt doet zul je merken dat er heel vaak ook nog andere manieren zijn om het doel te bereiken.

  Zwaar productiewerk moet je niet op 'n iPad willen doen, tenzij er een cloud achter zit die veel voor je regelt. Maar verder is er zelfs nu al (het apparaat is pas sinds april op de wereld!) verschikkelijk veel mogelijk en daar komt bij dat er hele volksstammen bezig zijn om er nieuwe dingen voor te ontwikkelen. Dat komt dus wel goed denk ik. 't Is net zoals met bijna alles 'een kwestie van geduld'.

  Aanvullend op wat er hierboven al door deze en genegezegd is:
  1. De eerste keer is het gebruik van iTunes nodig omdat de iPad zoals ie uit de fabriek komt niet alle functionaliteit heeft die je nodig hebt. Waarschijnlijk om te voorkomen dat iedereen in de wikels enge en misschien wel verboden dingen er mee doet. Probeer het maar eens op een demo-exemplaarar bij MediaMarkt of Apple reseller.
  Je kan dat testen bijvoorbeeld bij 'Instellingen'. Bepaalde instellingen kunnen niet veranderd worden.
  2. Van de tweedelige 'Camera-connection kit' zeg je dat je een van de twee nooit nodig hebt. Wat dacht je van een iPhone (ja je kan foto's van de iPhone aftappen), speakers of een usb head set (SKYPE!) en sommige USB toetsenborden (aangenomen dat je dat zou willen; maa in geval van nood kan het dus wel).
  3. Een aantal 'onhebbelijkheden' zijn met IOS 4.2 (november a.s.) van de baan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik, notabene als Android fan, heb hem ook. Onder druk van de familie gekocht. Ik moest ook aan de hype mee doen. Wachten op een vergelijkbare Android (3.0) oplossing q1 2011 was voor mijn kinderen geen optie. Ik herken je verhaal volledig. De mooie, maar ook de minder mooie dingen. Daarom heb ik hem gejailbreakt. Dan kun je opeens wel FTPen, bestanden draadloos uitwisselen, etc. De Flash hack nog niet geïnstalleerd. Schijnt nog niet top te werken. Ik wacht op nieuwe ontwikkelingen va de apps market. De deuren worden voor flash nu op een kier gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik wil jullie allemaal bedanken voor de reacties tot nu toe én de tips voor nieuwe AppS die ik kan gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik creeer schema's voor websites met iMockups, schets ideeen met OmniGraffle en Draft, maak muziek met Looptastic en iElectribe etcetera. Maar hoe goed de dingen zijn die ik maak is niet zo boeiend. Ze zijn goed voor mij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Willem,

  Heel goed om van jou en van Pierre Gorissen op ictoblog.nl, beiden geen AppleFanboy, te horen wat jullie van de iPad vinden. Much appreciated!

  Je kijkt of de iPad jouw (of iemand anders') PC/laptop of Netbook kan vervangen. Dat gaat zeker niet lukken. Het zijn gewoon totaal andere devices. Je moet dus eigenlijk bereid zijn je eigen workflow aan te passen op de mogelijkheden die er wèl zijn.
  Ik ga je niks nieuws vertellen maar wil het in dit verband toch even zeggen: Je moet even een beetje afstand nemen en er naar kijken met een 'als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan view'. Als je dàt doet zul je merken dat er heel vaak ook nog andere manieren zijn om het doel te bereiken.

  Zwaar productiewerk moet je niet op 'n iPad willen doen, tenzij er een cloud achter zit die veel voor je regelt. Maar verder is er zelfs nu al (het apparaat is pas sinds april op de wereld!) verschikkelijk veel mogelijk en daar komt bij dat er hele volksstammen bezig zijn om er nieuwe dingen voor te ontwikkelen. Dat komt dus wel goed denk ik. 't Is net zoals met bijna alles 'een kwestie van geduld'.

  Aanvullend op wat er hierboven al gezegd is door deze en gene:
  1. De eerste keer is het gebruik van iTunes nodig omdat de iPad zoals ie uit de fabriek komt niet alle functionaliteit heeft die je nodig hebt. Waarschijnlijk om te voorkomen dat iedereen in de wikels enge en misschien wel verboden dingen er mee doet. Probeer het maar eens op een demo-exemplaarar bij MediaMarkt of Apple reseller.
  Je kan dat testen bijvoorbeeld bij 'Instellingen'. Bepaalde instellingen kunnen niet veranderd worden.
  2. Van de tweedelige 'Camera-connection kit' zeg je dat je een van de twee nooit nodig hebt. Wat dacht je van een iPhone (je kan de met de iPhone gemaakte foto's aftappen), speakers of een usb head set (SKYPE!) en sommige USB toetsenborden (aangenomen dat je dat zou willen; maa in geval van nood kan het dus wel).
  3. Een aantal 'onhebbelijkheden' zijn met IOS 4.2 (november a.s.) van de baan.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Belachelijk natuurlijk dat allerlei apps de tekortkomingen van een apparaat moeten gaan opvangen. En dan gaat het niet over ingewikkelde dingen, maar over basisvoorzieningen.
  Als het nu een apparaatje van honderd euro was kon ik daarmee leven.
  Heel goed dat je eventjes door die geweldige userface heenkijkt en in de praktijk probeert wat hij nu echt kan.
  Ik wacht lekker op een Android tablet.
  Wat dacht je bijvoorbeeld van deze:
  http://www.geekword.net/htc-android-tablet-pc-specs/

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik graag die Galaxy Tab 10.1 wel eens zou wilen matchen aan de iPad. Al was het alleen maar om het toegankelijker beleid van Google m.b.t. het toelaten van apps in de "Market" en daardoor een diverser aanbod aan apps die in essentie hetzelfde zouden moeten kunnen (bijv. bloggen) maar ieder met een eigen interface, en dan kijken welke apps winnen, en niet zozeer het tablet. Want dat zou dan net zoiets worden al een MacBook met een willekeurige Windows 7 laptop vergelijken; appels en peren.
  Al wat je kan zeggen is dat beide apparaten in essentie hetzelfde zouden moeten kunnen, maar "kleren maken de man" en dus kan je ook zeggen "de apps maken de tablet".
  Ik denk dus niet zozeer dat je de tablets moet gaan "benchmarken" maar vooral de apps.

  BeantwoordenVerwijderen