21 oktober 2010

Boventallig, op zoek naar een wereldbaan?

In het voorjaar heeft mijn werkgever een wijziging van de organisatie aangekondigd. Die was om de volgende redenen nodig:
 • De overhead  is te groot geworden en dat gaat ten koste van het onderwijs
 • Diensten en clusters werken langs elkaar heen
 • Er komen bezuinigingen op het beroepsonderwijs af
 • Educatie krijgt te maken met bezuinigingen en marktwerking; de verwachting is dat de omzet de komende jaren zal halveren
Voor de zomervakantie is er met de MR overeenstemming bereikt om per 1 januari 2011 de formatie bij de Diensten te verminderen en bij Educatie een aantal functies op te heffen. Inmiddels is er ook met de bonden een akkoord bereikt over een Sociaal Plan.

Concreet betekent dit voor mij dat ik vandaag formeel te horen heb gekregen dat mijn functie als adviseur ICT bij de dienst Bedrijfsvoering per 1 januari 2011 komt te vervallen en ik met ingang van die datum boventallig wordt. Dit betekent dat ik vanaf vandaag de ruimte krijg om me te oriënteren op een nieuwe baan. Indien ik per 1 januari 2012 geen ander werk heb gevonden dreigt ontslag.

Voor alle duidelijkheid: Ik wil niet weg bij mijn werkgever want ik heb het daar in principe prima naar mijn zin en er ligt ook heel veel werk voor me. Echter, aangezien dit werk straks niet meer is belegd in een functie kan ik het niet meer doen. Mijn werkgever meent het te kunnen stellen zonder medewerkers met specifieke kennis op het gebied van Onderwijs en ICT die beleid kunnen maken en daarover kunnen adviseren en die opvatting dien ik te respecteren.

Nu ben ik voor een deel van mijn tijd gedetacheerd bij het Consortium voor Innovatie en saMBO~ICT. Beide organisaties hebben aangegeven die detachering graag uit te breiden. Helaas gaat mijn werkgever daar niet mee akkoord omdat na afloop van de detacheringstermijn ik weer "ten laste" zou komen van mijn werkgever en dat is een risico dat zij niet willen lopen. Zo kan ik dus niet het werk dat ik graag doe blijven doen en/of uitbreiden, maar moet op zoek naar wat anders...

Dus ben ik nu op zoek naar een wereldbaan!
Het liefst natuurlijk een waar mijn kennis en expertise het meest tot z'n recht komt en waar ik kan blijven doen waar ik nu ook mee bezig ben. Graag uiteraard binnen een onderwijsinstelling zodat de pensioenrechten die ik (hopelijk) heb opgebouwd behouden blijven. Helemaal mooi zou het zijn wanneer mijn detacheringen door de nieuwe werkgever worden overgenomen zodat ik kan blijven doen waar ik goed in ben en wat ik zo leuk vind, ook voor het Consortium voor Innovatie en voor saMBO~ICT.

Om me te helpen bij het vinden van een nieuwe baan kan ik via een mobiliteitscentrum gebruikmaken van twee outplacementbureaus met namen als "Dreamjob" en "Carrière Switch". In de wandelgangen heb ik echter al gehoord dat zij hebben aangegeven het heel lastig te vinden om mensen van 56 jaar en ouder nog te bemiddelen.
Vandaar dat ik minstens zo veel vertrouwen heb in mijn eigen netwerk en me hierbij dus middels dit bericht "in de etalage zet".

Vraag me niet hoe ik me in deze situatie voel!
Gezien de gedragscode die ik met mezelf heb afgesproken wil ik daar publiekelijk geen uitspraken over doen.
Wel kan ik zeggen dat het niet leuk is jezelf na ruim 30 jaar bij een baas waar je veel voor gegeven hebt op deze manier terug te vinden. Daar waar ik me nooit zorgen maakte over m'n toekomst en al m'n energie kon besteden aan inhoudelijke zaken moet ik nu opeens aan heel andere dingen denken. Mocht ik in januari vrijwillig vertrekken, dan krijg ik wat geld mee. Het risico wat ik daarmee echter loop kan ik niet overzien en eigenlijk wil ik daar ook helemaal niet mee bezig zijn: Geef mij gewoon een leuke klus en maak gebruik van mijn kennis!
Wel realiseer ik me dat ik me gezien mijn leeftijd niet meer moet storten in kortlopende avontuurtjes. Ik merk nu dat als je 58 bent je toch wel wilt weten waar je aan toe bent...

Dus:
Heb je een suggestie, heb je tips, heb je die wereldbaan of wil je meer weten naar aanleiding van bovenstaande, laat het me dan weten!

37 opmerkingen:

 1. Ik kan geen concrete hulp bieden, van onder de rivieren, ;) maar wens je wel veel sterkte bij het vinden van iets passends!
  En echt super dat je er zo instaat, zonder de verzuring door te laten klinken (wat opzich een begrijpelijke menselijke reactie zou zijn).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste reaguurders:
  anonieme reacties worden niet op prijs gesteld en worden verwijderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben er nog stil van na je telefoontje. Blijf het raar en vreemd vinden: in de landen beroemd en veel respect en in je eigen college niet erkend worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. lees net je verhaal respect voor de manier waarop je je emoties er buiten laat...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Willem,

  Ik heb wel een suggestie: met jouw expertise kun je aankloppen bij bedrijven en organisaties die zich met (mobiele) serious gaming bezig houden. Je zou daar heel veel goed werk kunnen verrichten.
  De boventalligheid bij je eigen werkgever kun je ook te gelde maken: stel je voor dat ze je laten helpen bij de ontwikkeling van de MMORPG voor het beroepsonderwijs, Skillmaster. Kost ze niets extra, maar voor mij betekent het dat ik hetzelfde bedrag bij iip Craate kan claimen voor ontwikkelkosten. Misschien moet ik je gewoon uitnodigen voor de netwerkbijeenkomst in dat kader...? Kun je weer wat baanbrekends voor het onderwijs opbouwen, een product dat furore kan maken. www.innocrator.com
  Verder veel succes en ik hoor het wel als je interesse hebt.

  Groet
  Marc Frencken

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Willemien Willems Apeldoorn21 oktober, 2010 20:23

  Soms gebeuren en dingen die je niet wilt en dit is iets waar je zeker niet voor kiest. Zo enthousiast als jij bezig was met je werk en dan niet meer door mogen gaan. Sterkte gewenst en succes met het vinden van een andere baan. Met jouw expertise moet dat toch zeker lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi Willem,

  Shock........ ik had geen idee dat dit bij jullie speelde.

  Het eerste advies dat ik je wil geven is "definieer je droom". Beschrijf, eerst voor jezelf en daarna voor ons, hoe jouw ideale toekomst er nu uitziet. Maak er een mooi, meeslepend verhaal van. Daar ben jij heel goed in. Daardoor wordt het voor ons én voor jezelf gemakkelijker om de juiste mensen te vinden die bij kunnen dragen aan het realiseren van die droom.

  Een mooi voorbeeld is Back to School van Marcel Kesselring. Toen hij aan dat blog begon wist Marcel ook nog niet dat het ertoe zou leiden dat hij nu basisschool directeur is.

  Zo'n droomverhaal is dus niet statisch, het ontwikkelt zich in de loop van de tijd tot een steeds duidelijker en doelgerichter verhaal.
  Je zult zien dat je daardoor de juiste mensen op je pad tegenkomt.

  Kijk ook even op dreamsmatter.nl en/of bel me.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tjee Wilem, wat naar. Ik weet hoe het voelt, maar ik weet ook dat je daar doorheen komt en hoop dat je er van zult worden.
  Ik zal mij voelhorens eens uitzetten
  Succes

  Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben niet in de positie om feitelijk iets voor je te doen Willem, maar ik ervaar het wel als raar en oneerlijk dat ze je dit aandoen na al die jaren. Je wist dat het er w.s. aan kwam, maar het is toch schokkend als het dan echt zover is. Retweeten en yammeren zal ik je tweet in ieder geval. Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sterk opgeschreven Willem, wat heftig allemaal. Ik zal oren en ogen openhouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Herkenbaar Willem. Zit ongeveer in hetzelfde schuitje,al word ik niet ontslagen maar is me ander werk in de maag gesplitst waar ik niets heb. Het is dus heel dubbel wanneer je allerlei mensen uit de ict-wereld tegen het lijf loopt en waarbij je weet dat je binnenkort niet meer bij dat wereldje, wat zo fantastisch en dynamisch is, hoort. Ik ervoer dat heel sterk in Anaheim.
  In elk geval wens ik je bijzonder veel succes, en ik hoop je nog te spreken op het Edubloggersdiner. Wie weet kunnen we trouwens samen wel iets opzetten, waarbij we ons vooral richten op mensen van onze leeftijd. Daar is m.i. nog wel een markt voor.

  Groet,

  Rein

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Blijft ook voor mij onbegrijpelijk dat ROC's zoveel kennis, expertise en zo vreselijk veel gratis reclame, goodwill en netwerk rijkdom bij het grof vuil zetten. Daar gaan we dan met leven lang leren, onderwijsinnovatie...nou ja ik trek het wat breed.
  Ik ga vanzelfsprekend op zoek, actief op zoek en weet zeker dat er voor een kei als jij op welk ROC of in een innoverende club waar je de vrijheid van handelen krijgt, een plaats is. Innovatiemanagers uit de klei...beter dan een informatiemanager in het pak. Je hoort van me en ik ga er zeker nog een blogpost aan wijden (ik heb ook 5 lezers).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het voelt niet fijn, Willem.

  Ala ik het ergens echt voor te zeggen had, dan wist ik het wel!
  Microsoft wordt wakker!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Sterkte Willem, er komt, gelet op je kennis en kunde, vast iets om de hoek kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heel naar dat het er nu toch van moet komen, Willem. Ik zal mijn ogen en oren open houden en overal waar dat kan een goed woordje voor je doen. Heb je nog beperkingen qua plek in Nederland? Ik neem aan dat je niet het hele land door wilt reizen vanuit het Noorden. Ik wens je veel sterkte op je zoektocht en zal je verhaal bij anderen onder de aandacht brengen. De gouden tip moet er toch ergens bij zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beste Willem,

  Ik leef met je mee en misschien heb je hier iets aan: begin voor jezelf, het bevalt mij prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dag Willem, lees je verhaal. Respect man! Hoop dat je snel iets vindt. Herkenbare situatie, ben benieuwd hoe lang het bij ons gaat duren voor er vergelijkbare acties komen :-( Wat Rein zei over Anaheim, Karins reactie. Roc's en Aoc's zijn goed bezig met kaalslag. Onvoorstelbaar dat je dit overkomt, je werkgever verdient de gouden eikel als die nog zou bestaan! Daar waar ik kan, houd ik ogen en oren open.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Willem,

  Wat een verhaal, zeg! Is je werkgever zich er wel van bewust wie hij ontslaat?

  Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat zich snel een oplossing aandient.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hey Wllem,

  Baaaalen! Daar doe je nou zo lang je best voor. :-(
  Ik hoop voor je dat je gauw wat anders vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dit lijkt me een typisch geval van Het Dunning–Kruger effect. What a mistake to make!

  Laat je niet kisten! 't Komt zeker goed! Er is nog zoveel goed werk te verzetten! Als ik iets tegen kom laat ik het je natuurlijk weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het is zeer herkenbaar en wat je signaleert is ook bij mijn hogeschool het geval. Volgens mij hebben we daar samen op de Erasmusbrug over lopen mijmeren: heeft men op hoger niveau nog steeds niet door dat ICT&O echt wel meer is dan een knoppencursus geven of volgen? Ik heb in ieder geval besloten om mijn kennis nu voor mezelf in te zetten en -via detachering weliswaar- te gebruiken in het VO. Back to my roots zal ik maar zeggen. Het is me gelukt na 1,5 jaar zoeken en proberen. Dus hou vol en het komt goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Willem ik vind het lastig om een eerlijke en oprechte mening te geven. Maar twee dingen wil ik wel meegeven. Ten eerstw sterkte ik vind het stoer hoe je er mee omgaat. Als tweede er komt een oplossing, twitter en andere sociale media daar kunnen we niet meer omheen en ik hoop dat jij één van de eerste bent die daar zijn voordeel mee kan doen.

  gr Rob Smit

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Potverdrie Willem, ik schrik me een ongeluk en zit niet begrijpend ,achterin mijn stoel...ik wens je heel veel wijsheid en gewoon Rotterdams geluk toe voor de komende tijd. Geloof me, hier ga je vast beter uitkomen dan je nu denkt. Voor een vent als jij is er altijd iets wat op je pad zal komen. Heb gewoon vertrouwen in je netwerken en het komt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Vaak heb ik ook het gevoel dat hoe meer je jou inzet, hoe minder respect je ervoor krijgt. Mensen die hun werk niet goed doen worden overgeplaatst en krijgen een nog mooiere job. Wie zijn werk goed doet, krijgt steeds meer te doen in minder tijd.
  Sterkte Willem, ik ben blij dat dit hier in Vlaanderen niet kan gebeuren omdat je nog altijd beschermd bent door een vaste benoeming. Je moet bij wijze van spreken je moeder vermoorden om die benoeming kwijt te geraken.
  Ik hoop dat je snel gelijkaardig werk vindt, zodat we kunnen blijven genieten van je blogs.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Werkelijk onvoorstelbaar dat men, ondanks forse bezuinigingen, onvoldoende leerkrachten e.d. het onderwijs denkt te kunnen blijven voortzetten op de oude wijze en dus als eerste gaat snijden in Onderwijs&ICT.
  Juiste terwijl daar mogelijk oplossingen liggen om bovengenoemde klappen op te vangen.
  Veel triester is het wanneer je daar persoonlijk slachtoffer van wordt door je baan te verliezen. Ik wens je veel sterkte en wijsheid (die je al toont door je "beheerste" toon in je bericht) de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Willem, ik wens je heel veel goeds in je zoektocht naar iets beters.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Beste Willem,

  Naar om dit te horen. Ik wens je veel succes bij het vinden van een nieuwe baan.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Als gevolg van een korte vakantie zie ik je mail nu pas. Dit is goed waardeloos, Willem. Sterkte. Ik zal je mailen.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Net terug van een weekje uitwaaien in Zwitserland en zie je bericht.
  Sterkte Willem, gaat goed komen met jouw expertise zeker weten..........

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Beste Willem,
  Dit is schokkend. Kan er niet bij. Hoe dom kunnen ze zijn. Ik zou je dolgraag willen helpen. Het is goed mogelijk dat jouw expertise nog eens van pas komt bij een project waar ik ook bij betrokken ben, wie weet, zo groot is de onderwijs(vernieuwings)wereld niet. Zeggen "doe als ik en start je eigen bedrijf" is misschien een beetje te makkelijk gezegd. Maar toch...... ik zou zeggen overweeg het serieus. Misschien met een groep gelijkgestemde mensen. Kansen genoeg.
  Als je eens wilt brainstormen dan houd ik me aanbevolen! Verder: volg het advies van Edwin. Eerst je droombaan schetsen.

  P.s. je had het een keertje over sponsoring.... nou wie weet kan dat wel eens een goede mogelijkheid zijn! Kijk naar de Weekendschool..... die zoeken trouwens toenadering tot het reguliere onderwijs...!

  Heel erg hartelijke groet, Lex Hupe

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Willem, sterkte en veel succes tijdens deze zoektocht !

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Hoi Willem

  dat is een vervelende gang van zaken. Volgens mij ben jij een goede ambasadeur voor de instelling. Hopelijk vind je snel de door jou gewenste wereldbaan.

  Carlo

  BeantwoordenVerwijderen
 34. @Willem,
  Annie MG Schmidt heeft een keer een verhaal geschreven over een koning die zo verdrietig was dat elke keer als iemand geboren was, ergens anders in zijn koninkrijk iemand stierf. De nar draaide het om: telkens als er iemand sterft, is er elders nieuw leven.

  Het is vervelend om er zo uit te moeten gaan, maar ik zie het vooral als een prachtige kans om de laatste jaren voor je pensioen je op iets nieuws te gaan storten. Ik reken op je dat je die kansen pakt en dat we nog veel meer van je gaan horen in de toekomst!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Dag Willem,
  Dit is niet zo'n mooi bericht. Sterkte en succes met het vinden van 'n nieuwe job!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Dag Willem,

  Ik schrok waarachtig en was zelfs enigermate verbijsterd na het lezen van het bericht. Daarom ... ter inspiratie: Na 34 jaar onderwijs besloot ik op 55 jarige leeftijd op eigen freelance-benen te gaan staan. Onafhankelijkheid t.o.v. de vele vaak betweterige, niet-gehinderd-door-kennis-van-zaken of echt geinteresseerde managers is wat mij betreft het grootste goed. Met jouw netwerk, expertise, elan en drive is dat misschien wel de meest logische, zelfs onvermijdelijke stap die je zou moeten/willen/kunnen nemen. Kijk om je heen naar de vele geslaagde voorbeelden (ik hoef je geen namen te noemen, die ken je zelf heel goed). Als iemand in dit specifiek onderwijs en ICT gerelateerde wereldje die potentie heeft dan ben jij het. Veel sterkte en overtuigd van succes ben ik altijd tot een brainstorm bereid ....

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Voorwaar niet fijn en eenvoudig! Ik wens je sterkte met het verwerken van de manier waarop dit nu gaat. Daarnaast ben je een initiatiefrijke veelkunner en deel ik de verwachtingen van velen dat je op je pootjes terecht komt.

  BeantwoordenVerwijderen