20 oktober 2010

Interview op Radio Drenthe over de #twedding

tweddingVanmorgen werd ik gebeld door een redaktiemedewerkster van RTV Drenthe met de vraag of ik in Brinkpraat een paar vragen zou willen beantwoorden over Twitter en de twedding. Na het liedje van de nozem en de non dat ik door de telefoon hoorde kwam ik live in de uitzending. Was toch wel verrast dat Aaldert Oosterhuis mij in zijn onvervalst mooie Drents begon te bevragen, maar al praat ik het niet, ik kan de prachtige taal van mijn provincie gelukkig prima verstaan! Ondertussen had ik snel van alles bij elkaar gezocht over de op handen zijnde twedding zodat ik in ieder geval wist waar het over zou gaan. Ik vind het knap hoe Aaldert door zijn manier van vragen een losse en ongedwongen toon kan neerzetten waardoor het praten als vanzelf gaat.

Luister hier naar mijn mening over de #twedding waarover op Twitter zeer verschillend gereageerd werd:

De techniek
tweddingAchteraf was ik natuurlijk wel nieuwsgierig naar wat ik nu eigenlijk gezegd had. Gelukkig biedt RTV Drenthe ook een uitzending gemist aan waar je programma's terug kunt zien en luisteren. Dus heb ik in Internet Explorer even Freecorder geïnstalleerd. Dat is een programma dat zich nestelt in de toolbar en waarmee je alles kunt opnemen dat via de luidsprekers van je computer te horen is. De opname wordt opgeslagen als MP3 bestand dus kon ik met Audacity makkelijk begin en eind wegknippen. Daarna heb ik het bestand geplaatst in een openbare map op mijn Windows Live Skydrive. Als je naar het bestand toegaat zie je dat de pagina de extensie .mp3 heeft, maar je kunt het bestand niet direct afspelen. Wanneer je op het plaatje klikt kun je het MP3 bestand downloaden. Die downloadlink ziet er alsvolgt uit:
http://public.blu.livefilestore.com/y1p4QaJsOw-X7WsjLLEAID1addexc6w0Dc41oc0tE-zCAGYWjC26KtQBGuccEMtuKxruK5IWyRFqxHVtJBgZ-IpRA/brinkpraat.mp3?download&psid=1
Haal je nu het laatste gedeelte ( ?download&psid=1 ) van die url weg dan houd je de directe link naar het MP3 bestand over!
Deze link kun je gebruiken om het MP3 bestand te embedden via een flashplayer. Ik heb daarvoor op mijn website een pagina staan waar ik de url kan inplakken en die mij de kant-en-klare code teruggeeft die ik nodig heb om een flashplayer te gebruiken. Zo kan ik dus geluidsbestanden die ik bij Skydrive zet toch online laten afspelen! Het voordeel is dat je op Skydrive heel veel gratis ruimte hebt. Ik heb het interview ook geplaatst op Audioboo, maar daar houdt de uitzending na 5 minuten op, de limiet voor gratis speelruimte bij Audioboo.
Door Skydrive te gebruiken loop je dus niet snel tegen zo'n limiet aan.
Het interview.

Update:
Vandaag kreeg ik meldingen binnen dat het bestand niet beluisterd kon worden. Zou Microsoft een gaatje gedicht hebben?
In ieder geval heb ik de geluidsopname nu maar op een eigen server geplaatst.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Willem,

  Als ik op het icoon bovenin klik blijft het stil en de link onderin leidt me naar een 'oeps, deze link blijkt niet te werken'.

  Het kan aan Chrome liggen natuurlijk, maar het leek me goed om even te melden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Willem,

  Je bent vergeten die mooie Dewplayer op je site te plaatsen en je mp3 te streamen vanaf skydrive. Ik heb het bestand wel gevonden in je openbare map bij Skydrive en natuurlijk bij de bron van radio Drenthe.
  Dit bestandje parkeren bij Windows Live Skydrive blijft trouwens een schitterende techniek. Je sprak er in april 2008 ook al over.

  De freecorder is een leuk tooltje, maar als je van plan bent te monteren omdat begin en einde niet precies uitkomen met jouw keuze, dan kun je volgens mij beter eerst opslaan in .wav en daarna bewerken in Audacity en opslaan als .mp3. Dan hoef je niet tweemaal 'lossy' compressie toe te passen met verlies van kwaliteit. De geluidskwaliteit is nog steeds heel goed overigens!

  Wist je trouwens dat als je Audacity toch al op je computer hebt staan, je meteen in Audacity streaming audio kunt opnemen? Dan heb je de freecorder toolbar helemaal niet nodig! Je kunt nu meteen na de ruwe opname het begin en einde afluisteren en het teveel selecteren en verwijderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sorry Willem, ik had helemaal je Update onderaan je post niet gelezen over dat het niet meer zou werken. Ik heb jouw techniek zojuist maar even met een offline wepagina getest, en daarna bij mijn testpagina op googlesites. Het werkt bij mij echter nog steeds!
  Wat raar....

  BeantwoordenVerwijderen