04 februari 2011

100 jaar Fontein

een oud logo
Dit jaar bestaat CBS de Fontein in Sleen 100 jaar. Reden voor een groot feest en een reünie voor alle oudleerlingen en -leerkrachten op 24 en 25 juni aanstaande.

Woensdagavond werd ik gebeld door een lid van reünie commissie met de vraag:
Welke rol kan internet hierbij spelen? (en wil je ons daarbij adviseren)
De bedoeling is zoveel mogelijk mensen te bereiken en daarnaast zoveel mogelijk foto's, video- en ander materiaal te verzamelen en beschikbaar te stellen.

Voordat ik het wist had ik natuurlijk ja*) gezegd want het begon gelijk ideeën te bruisen bij mij.
Ik ben begonnen met het aanvragen van het domein 100jaarfontein.nl. Daarna heb ik een Gmail account aangemaakt en een (aanzet tot een) Google Site neergezet. Gisteren werd het domein opgeleverd en kon ik het internet adres koppelen aan de Google Site en het e-mail adres info@100jaarfontein.nl koppelen aan het Gmail account. Volgende stap was natuurlijk een Twitter account. Gisterenavond was alles getest en kon ik het werkend opleveren aan de reünie commissie!
Natuurlijk had ik ook al wat foto's uit de oude doos op een Picasa album geplaatst zodat ik kon laten zien wat er nog meer mogelijk is.

Daar waar de reünie commissie een e-mail adres wilde hebben zodat belangstellenden zich langs die weg zouden kunnen aanmelden heb ik ze kunnen overtuigen van de voordelen van het werken met een Google Docs formulier. Je moet er toch niet aan denken dat je handmatig al die mailtjes zou moeten gaan verwerken?
Nu komen al die (naar verwachting meer dan 700) aanmeldingen mooi in een spreadsheet binnen!

De verwachting en de hoop is dat oudleerlingen zelf ook materiaal aanleveren of met leuke anecdotes komen. Daarvoor kan natuurlijk een weblog worden ingericht zodat men ook op elkaar kan reageren. Zo is er natuurlijk nog veel meer mogelijk!

En dan nu mijn vraag:
Wat adviseren jullie mij nog meer te doen?
Moet ik ook een Hyves account starten, een Facebook fanpage, iets op LinkedIn?
Natuurlijk kun je zoveel mogelijk sociale media gaan inzetten, maar het moet natuurlijk wel behapbaar blijven voor de mensen achter de schermen, allemaal vrijwilligers met niet zo heel veel tijd. Wat zijn de beste manieren om het doel te bereiken, namelijk dat zoveel mogelijk oudleerlingen en -leerkrachten bereikt worden en bereid zijn actief bij te dragen? En hoe ga je het materiaal dat binnenkomt op een logische manier een plek geven en beschikbaar stellen? Foto's kunnen op Picasa en filmpjes op Youtube, maar wat doe je met verhalen? Is plaatsen op een weblog wel zo logisch of is een indeling op jaar beter zodat mensen snel klasgenoten vinden met wie ze op school hebben gezeten?
Wie heeft ervaring met het organiseren van zoiets en wil mij adviseren?

*) Natuurlijk kon ik geen nee zeggen: Mijn kinderen hebben allebei op de Fontein gezeten en mijn vrouw heeft er jarenlang als leerkracht gewerkt. Al in 1997 maakte ik de eerste website voor De Fontein en daarmee was deze een van de eerste scholen in Drenthe met een eigen website!

2 opmerkingen:

 1. Jammer inderdaad als er geen reacties komen, terwijl je die wel verwacht...misschien moet je eens Florina Bloklands' laatste berichten lezen over vergelijkbare ervaringen...

  dan je vraag: ik denk dat je genoeg, zoniet teveel gedaan hebt. je zegt zelf al: mensen met niet zoveel tijd. als die dan ook alle social media dingen moeten bijhouden...volgens mij zou dit ruim voldoende moeten zijn. en kunnen ze naderhand nog meer leuke foto's online zetten.

  dan toch nog even iets over je twitterbericht. ik merk steeds vaker dat de echte social media gebruikers teleurgesteld zijn in tegenvallende hoeveelheden feedback/reacties/bezoekers bij dingen die ze organiseren zoals open coffees etc. maar, als je kijkt wiens blogs,twitters,hyves,facebooks je allemaal wilt/moet bijhouden, dan heb je bijna een dagtaak! ik denk dat je in je achterhoofd moet houden dat mensen misschien wel lezen, maar niet allemaal meer zo sociaal zijn om te reageren vanwege de overkill aan socio-info. Infobesitas!
  succes!
  Douwe
  De Roode Kikker

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een reunie behelst verschillende doelgroepen die waarschijnlijk op dit moment zich in diverse delen van het internet begeven.

  Seniorweb voor de ouderen
  Linkedin voor de werkende
  hyves, facebook
  Marktplaats... (serieus!)
  Schoolbank

  Ik denk dat een overzicht van waar je diverse doelgroepen zich redelijkerwijs zouden moeten bevinden online je ook de beste ingangen geeft om het weg te zetten.

  ik ga er nog even op broeden.

  BeantwoordenVerwijderen