08 februari 2011

Scholier bouwt iPad leeromgeving

Terwijl de experts op de Onderwijs 2.0 (1000+ leden) LinkedIn groep nog over elkaar heen rollen met voor- en tegenargumenten voor het gebruik van iPads in het onderwijs wachten leerlingen de uitkomst van deze discussies niet meer af en nemen het heft in eigen handen.

Lees het volgende persbericht maar eens:

iPads voor leerlingen van het Bernardinuscollege
Maandag 17 januari 2011 ontvingen alle leerlingen van gymnasium 23, een van de tweede klassen gymnasium van het Bernardinuscollege, een iPad.
Directe aanleiding daarvoor was de ontwikkeling van een digitale leeromgeving, genaamd LifeSchool [www.lifeschool.nl] door Tom Schoffelen, één van de leerlingen van G 23.
Tom heeft deze omgeving speciaal gebouwd voor zijn medeleerlingen. Via LifeSchool kunnen leerlingen o.a. samenvattingen met elkaar delen en kunnen docenten lesmateriaal op verschillende manieren overhoren en hun agenda digitaal bijhouden [het lesrooster wordt hierbij automatisch geladen]. Ook biedt Lifeschool een zoekfunctie voor geschikte websites voor het onderwijs.

De iPad zal door leerlingen in de les met name worden gebruikt om direct via internet informatie te zoeken, digitaal boeken en artikelen te lezen en voor agendabeheer.
De leerlingen krijgen de iPad van school in bruikleen en kunnen deze ook thuis gebruiken.
De directie van het Bernardinuscollege en SVOPL ondersteunen dit unieke project van harte omdat het past binnen het stimuleren en helpen ontwikkelen van talenten van leerlingen. Daarnaast is het project gericht op het verbeteren van het leerrendement van leerlingen.
Op maandagavond 17 januari 2011 om 19.00 uur heeft Tom een presentatie verzorgd voor de ouders van de leerlingen van zijn klas en zijn de iPads uitgereikt.

Natuurlijk ben ik nieuwsgierig genoeg om zelf een kijkje te nemen op Lifeschool.nl.
Op de startpagina zie je gelijk dat de leeromgeving na de start in januari nu al meer dan 10.000 keer bezocht is door tot nu toe 90 leerlingen. Een account aanmaken gaat heel makkelijk en snel en daarna kun je zelfs inloggen met je Hyves account. Eenmaal binnen zie je een overzicht van de nieuwste bestanden en of er berichten voor je zijn. Je hebt toegang tot lessen, het klassenboek, puntenlijst, een chatbox en je persoonlijke agenda. Bij bestanden wordt heel slim gebruik gemaakt van Zoho. Bestanden zijn natuurlijk te downloaden, maar ook te printen. Je kunt jezelf overhoren waarbij gebruik gemaakt wordt van Teach2000 en woordjesleren.nl.
Het ziet er allemaal heel doordacht, maar tegelijkertijd simpel en toegankelijk uit!

Maar wat heeft de iPad hiermee te maken?
Zelf ging ik ook eerst op zoek naar een speciale iPad app in iTunes, maar die blijkt er niet te zijn. Op de website lees je wat je allemaal met de iPad kunt én hoe je daarmee de leeromgeving moet benaderen.
Als je de instructie volgt kom je via Safari de leeromgeving binnen op een manier die volledig webbased is, maar tegelijkertijd volledig geoptimaliseerd voor gebruik met een iPad!
Het ziet er mooi uit en het lijkt daardoor alsof in een aparte applicatie zit. Een slimme keuze, want hiermee omzeil je het Apple gedoe van wel/niet toegelaten worden tot de Appstore.

De mogelijkheden van LifeSchool nog meer uit breiden, op een geweldig apparaat met de geweldige gebruikservaring die daar bij hoort: LifeSchool voor iPad.

LifeSchool voor iPad maakt het mogelijk om direct notities to maken, in je agenda te kijken en punten in te voeren in je puntenlijst, vanuit het klaslokaal. Met één druk op de knop deel je notities voor jouw medeleerlingen. Als je thuis aankomt na een lange schooldag, staan de gemaakte notities en de aantekeningen van de leraar op het smartboard, direct online beschikbaar, zodat je ze overal kunt gebruiken.

Maakt leren leuker en makkelijker
Je hebt altijd en overal1 toegang tot je aantekeningen, agenda en puntenlijst. Nooit meer twijfelen of je het huiswerk goed hebt opgeschreven in je agenda,omdat leraren het huiswerk voor de hele klas invoeren in hun laptop2.

Aanpassen aan jezelf
Zodra je LifeSchool op je iPad hebt, is het eerste wat je zal opvallen de achtergrondkleur. Deze is namelijk gelijk aan de kleur die je hebt gekozen op LifeSchool. Zo is jouw iPad persoonlijk en direct te herkennen.

Bij afwezigheid de les volgen
Lig je thuis ziek in bed? Dan nog kun je de les volgen: je ziet de aantekeningen die de leraar maakt op het Smartboard en je kunt zien wat leerlingen zeggen over de les. Zo lijk je toch aanwezig te zijn!

Onder constructie
LifeSchool voor iPad is wel nog onder constructie. Door het te testen in de klas, willen we nieuwe functies toevoegen en bestaande functies verbeteren en uitbreinden.

Tot zover m'n ongebreidelde copy and paste aktie vanaf diverse pagina's.
O ja, hier is ook nog een krantenbericht.
Experts zullen hier ook weer veel op kunnen afdingen:
Wat gebeurt er als Tom Schoffelen van school af gaat?
Is de leeromgeving wel schaalbaar en goed te beheren?
Hoe veilig is het eigenlijk als ook ik zo maar een account kan krijgen?
En zo zijn er vast nog meer mitsen en maren te noemen.

Feit is dat de school én de ouders hier enthousiast voor zijn en dat er lekker gewerkt wordt.
En geloof me, er is wel degelijk over een en ander nagedacht!

Lees bijvoorbeeld de regels maar eens door. In welke "echte" ELO kom je deze zo duidelijk geformuleerd nog meer tegen?

Regels

Bestanden
  • Het is niet toegestaan bestanden te uploaden met links naar andere websites die niet met LifeSchool te maken hebben.
  • Geüploade documenten of afbeeldingen mogen geen scheldwoorden, tekenen van geweld en/of aanstootgevende inhoud bevatten.
  • Geüploade documenten of afbeeldingen mogen geen antwoorden van proefwerken of overhoringen bevatten, tenzij deze door de leraar zelf zijn verstrekt via LifeSchool.
  • Voor profielfoto's (via Hyves) gelden dezelfde regels als voor andere afbeeldingen
  • Bij het overtreden van bovengenoemde regels voor het uploaden van bestanden, kan de gebruiker tijdelijk worden geblokkeerd* tot LifeSchool, of bepaalde onderdelen ervan.
De chatbox
  • Chatberichten mogen geen antwoorden van huiswerk, proefwerken, overhoringen of links naar deze antwoorden bevatten
  • Het is verboden om berichten te schrijven waarin scheldwoorden, geweld, dreiging of discriminatie voorkomt.
  • Bij het overtreden van bovengenoemde regels het gebruiken van de chatbox, kan de gebruiker tijdelijk worden geblokkeerd tot LifeSchool, of bepaalde onderdelen ervan.
  • Ongewenste berichten op de chatbox worden in de meeste gevallen binnen 24 uur verwijderd.
* Bij de eerste 2 overtredingen wordt het gebruikersaccount enkel geblokkeerd, en moet hij/zij, om weer gebruik te kunnen maken van zijn/haar account, een e-mail sturen met een door te proberen in te loggen, verkregen code. Bij herhaaldelijk overtreden wordt het gebruikersaccount verwijderd en blijft het bijbehorende IP-adres gedurende het hele schooljaar blacklist, en kan er vanaf die computer geen gebruik worden gemaakt van LifeSchool.

Volgens mij bedenk je je als leerling wel twee keer voordat je domme dingen doet!
Kortom, een geweldig initiatief met alle lof voor directie, docenten en ouders voor het vertrouwen in hun leerlingen!

Update:
Helemaal vergeten te vermelden dat ik hierop geattendeerd werd door @Sjeltur van MijniPad.net!
Het is dus echt niet zo dat ik altijd alles zelf ontdek en ben zo blij met mijn "aangevers"!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten