10 maart 2011

Hoeveel minuten duurt het om in te loggen?

Ga eerst maar koffie drinken!
Vorige week kwam er een interessante vraag voorbij in een van de LinkedIn groepen waar ik op geabonneerd ben, met tot nu toe veel te weinig antwoorden. Reden genoeg om er een bericht van te maken!

Een systeembeheerder op een ROC krijgt van studenten de klacht dat het zo ontzettend lang duurt voordat ze aan het werk kunnen nadat ze de computer hebben aangezet. Acht minuten wachten is inderdaad niet leuk als je lesuur maar 50 minuten duurt. Maar wat is eigenlijk (te) lang?
De systeembeheerder weet niet hoe het op andere ROC's is . Misschien duurt het daar wel net zo lang of zelfs langer! Met andere woorden: misschien is het wel normaal dat het zo lang duurt voor je aan het werk kunt!

Dat was de achterliggende reden achter de vraag die gesteld werd. Hoe meer antwoorden hierop binnenkomen des te beter de afdeling ICT van een ROC kan inschatten of ze alles zo optimaal mogelijk geconfigureerd hebben.

De hoofdvraag bestaat uit twee onderdelen:
 1. Hoe lang duurt het tot je het inlogscherm te zien krijgt vanaf het moment dat u de computer aanzet?
 2. Hoe lang duurt het tot je de beschikking hebt over alle applicaties vanaf het moment van inloggen?
Simpele vragen waarop makkelijk antwoord kan worden gegeven. De vraag is of je daar wel wat mee kunt? Er spelen namelijk zoveel zaken een rol, zoals:
Bedraad of draadloos netwerk? Welk besturingssysteem? Zwevende profielen? Op welk tijdstip werd ingelogd? En zo zijn er nog meer zaken van belang. Waarschijnlijk is dat dan ook de reden dat er tot nu nog niet zoveel antwoorden binnenkwamen.

Ik heb daarom een kleine vragenlijst gemaakt die makkelijk en snel ingevuld kan worden. Hoe meer antwoorden er binnenkomen, des te beter een beeld ontstaat van een acceptabele situatie. Écht techneuten zullen alsnog bezwaar kunnen hebben tegen de vraagstelling en de compleetheid daarvan. Ook dat hoor ik dan heel graag! De vragenlijst is anoniem. Wie echter alle vragen beantwoordt en een e-mail adres invult krijgt na verloop van tijd een overzicht van de resultaten toegestuurd.

Willen jullie de moeite nemen de 12 vragen te beantwoorden en collega's hierop te attenderen?
Uiteindelijk zal het die leerlingen helpen die sneller aan de slag willen!
Naar de vragenlijst.

4 opmerkingen:

 1. Ben erg benieuwd wanneer de uitslag bekend is.
  Kan iemand dat hier ook plaatsen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is zeker de bedoeling, maar wordt niet eerder dan volgende week.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oké, ik wacht af alvast bedankt. Onze afdeling kijkt er naar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zijn de uitslagen inmiddels al bekend? We zijn namelijk al een aantal weken verder. Want aan het einde van de enquête stond dat je het per mail door krijgt en misschien dat ons spam filter deze eruit heeft gefilterd.

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  BeantwoordenVerwijderen