10 maart 2011

We gaan met laptops werken!

Wat betekent dit voor jou als docent?
Steeds vaker lees je persberichten van scholen die ervoor gekozen hebben om (al) hun leerlingen met laptops te laten werken. Niet alleen in het MBO maar ook op scholen voor voortgezet onderwijs en zelfs basisscholen wordt deze keuze gemaakt. Dat is natuurlijk mooi, maar...

Wat betekent dit nu voor jou als docent?
Over dit thema zal Kennisnet binnenkort een handzaam boekje uitbrengen, bedoeld voor docenten uit het PO, VO en MBO. Naast een algemene inleiding zal het boekje hoofdstukken bevatten met tips, valkuilen, mooie voorbeelden uit de praktijk en links naar meer informatie. Het boekje wordt ondersteund door een website met actuele informatie, bronnen en extra materiaal per schoolsoort.
Onderwerpen zoals wat kan ik als docent met laptops, maar ook waar heb ik als docent last van bij de inzet van laptops in de les en verder wat moet ik als docent zelf weten over laptops zullen veel aandacht krijgen.

Je kunt zelf meehelpen!
Heeft de laptop voor leerlingen bij jullie op school ook al zijn intrede gedaan?
Dan heb je vast een idee wat er in ieder geval in het boekje zou moeten staan. Help je collega's die hier ook mee te maken krijgen door bij te dragen aan de totstandkoming van dit boekje! Deel je ervaringen, vertel waar je tegenaan bent gelopen of wat je juist erg geholpen heeft. Stuur de implementatieplannen en/of evaluaties die inmiddels geschreven zijn of geef links door van internetbronnen. Kennisnet is niet alleen op zoek naar succesverhalen. Heb je je bedenkingen, vind je het allemaal zwaar overtrokken of erg tegenvallen, heb je last van al die leerlingen die nu de hele dag op Youtube zitten of twitteren of heb je daar je eigen creatieve oplossing voor gevonden? Kennisnet hoort het graag! Niet alles zal een plekje kunnen krijgen in een handzaam boekje van zo'n 15 pagina's. Vandaar ook de ondersteunende website met per schoolsoort en wellicht vakgebied te downloaden extra informatie.
Je kunt je informatie sturen naar John Hanswijk, relatiemanager bij Kennisnet: j.hanswijk@kennisnet.nl
Iedereen die bijdraagt krijgt een boekje thuisgestuurd!

Disclaimer: Tja, ik werk tegenwoordig ook een beetje voor Kennisnet en mij werd gevraagd of ik nog ideeën had, vandaar... :-)

4 opmerkingen:

 1. Leuk, heel zinvol. Ik denk dat er veel behoefte is aan informatie hierover. Veel scholen realiseren zich niet goed welke inhoudelijke, didactische en organisatorisch consequenties erzijn bij 1 op 1 leren.

  Vr groet, daniel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben als OLC Instructeur verbonden aan de Martieme Academie in IJmuiden onderdeel van het ROC Novacollege, wij werden als unit van het ROC uitgekozen om als pilot voor het laptop project van het Nova "Laptops in het onderwijs" te dienen gelijk hier mee werd ons Portal opgericht, de interne website van het Novacollege voor leerlingen en medewerkers waar alles wat met het onderwijs te maken had en heeft te vinden is, tevens was het de bedoeling dat de units die met het laptop project bezig waren hun les materiaal gingen digitaliseren en plaatsen op het Portal zodat de leerlingen daar al hun lesmateriaal af konden halen en terug vinden zodat ze in plaats van € 1200,00 boekengeld nu nog maar € 500,00 kwijt waren en een laptop rijker
  Ik kan in een kleine reactie nooit vertellen wat er allemaal is voorgevallen, gebeurt, ontwikkeld en fouten er zijn gemaakt bij deze ontwikkeling, daar moet ik maar eens een boek over schrijven.
  Al de leerlingen van het reguliere onderwijs hebben en gebruiken hun laptop na bijna 5 jaar en er zijn veel vak docenten die de leerlingen in de les verplichten om hun laptop dicht te laten omdat ze geen zicht hebben over wat ze zitten te doen (volgens mij de fout dat de docenten niet genoeg bij het project betrokken zijn geweest)
  Voor dat dit project startte zat het OLC altijd vol, tegenwoordig meer leeg dan mij lief is. Leerlingen kunnen op elke plek binnen en rondom de school het draadloze netwerk op.
  Mijn advies aan scholen die nog met laptops moeten en willen gaan werken is:
  Betrek iedereen er bij
  Praat met scholen die laptops gebruiken in het onderwijs
  Praat met mensen die het ontwikkelen en de digidocenten die er mee werken binnen zo een school en niet met de managers want volgen hun werkt het perfect en is er niets beters.
  Ik zal niet stellen dat het onderwijs zonder laptops of de digitale wereld kan want daar zijn we al veel te ver voor met deze ontwikkeling, ik wil alleen zeggen dat de scholen die er mee gaan starten de mensen die er mee moeten gaan werken en aangesteld worden om te ontwikkelen dat deze mensen niet in het grote diepe, onbekende laten zwemmen, maar betrek iedereen in de onderwijs instelling er bij, dan krijg je niet zulke grote verschillen van medewerkers die er veel van weten en er bijna niets van weten de bekende digibeten
  Ik vond gewoon dat ik er iets over moest melden, ik ben zelf de grootste voorstander van digitaal onderwijs en heb in de loop der jaren dat ik met de leerlingen om ga meer van hun geleerd op dit gebied dan hun van mij, ik ben er ook van overtuigd dat een leerling die zit te chatten of een youtube filmpje zit te kijken en onderwijl ook nog een spel open hebt staan onder de les ook genoeg informatie opneemt om te weten waar de les over ging, de kernbegrippen die hij heeft opgenomen tijdens de les zoekt hij in no time op, geholpen door het World Wide Web die leerling die handig zijn op een laptop komen er wel.
  Engel Bos.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Daniel, er zal ook aandacht besteed worden aan d 4:1 variant zoals Sugata Mitra promoot.

  @Engel,
  Hartelijk dank voor je uitgebreide verhaal!
  Als Kennisnet daar er meer van krijgt hebben ze straks op de redactie een luxeprobleem!
  Super dat je de tijd genomen hebt om je verhaal te delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Linette Eveleens14 maart, 2011 10:11

  Bericht van afgelopen zaterdag (12 maart): www.telegraaf.nl/binnenland/9251146/__600_laptops_school_ongebruikt__.html Helaas staan er geen redenen bij waarom het hier geen succes was, maar ik denk inderdaad dat sommige scholen zich niet realiseren hoe hun onderwijs zou moeten veranderen om het inzetten van laptops van toegevoegde waarde te laten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen