29 maart 2011

Nieuws verzamelen en publiceren via Scoop.it

Blogging Is Dead. Long live curation ?
Scoop.it is een dienst waarmee je op een prachtige manier nieuws kunt maken, verzamelen, bewerken en publiceren. Wanneer je een account hebt kun je verschillende 'topics' aanmaken. Die topics krijgen een eigen url op basis van de titel die je eraan geeft. Verder geef je een korte omschrijving op, de taal waarin gepubliceerd wordt en een aantal trefwoorden.

Op basis van die trefwoorden biedt Scoop.it je vervolgens nieuwsberichten aan die je kunt overnemen in je topic. Daarbij heb je de mogelijkheid om titel, plaatje en inhoud eventueel aan te passen. Wanneer je naar je topic pagina gaat kun je de berichten rangschikken en de grootte van de plaatjes aanpassen. Bezoekers kunnen zich op je topic abonneren, er is een RSS feed en je kunt delen van- of de hele pagina natuurlijk delen via Twitter en Facebook. Verder kun je je topic een eigen logo geven en je kunt de achtergrond van de pagina aanpassen. Alles werkt ook op de iPad, met dien verstande dat je dan helaas geen plaatjes kunt uploaden om bij je berichten te plaatsen.

Werken met Scoop.it is redelijk verslavend want er worden doorlopend nieuwe items aangeboden. Daarmee is de 'krant' die je maakt heel dynamisch en kan constant veranderen. Er zijn statistieken over het bezoek aan je pagina en je krijgt via e-mail een seintje wanneer bezoekers zich abonneren. Bezoekers kunnen zelf op een topic ook suggesties aandragen. Die krijg je te zien in de beheermodule en kan je al dan niet overnemen.

Ik probeer het hier goed te beschrijven, maar eigenlijk moet je het zien om te ervaren hoe makkelijk, snel en intuïtief dit alles werkt. Daarom heb ik er een korte screencast van gemaakt.
Naast deze demo met als topic titel Onderwijs heb ik ook snel even een Kennisnet topic*) gemaakt. Als je van de een naar de ander klikt zie je wat alleen een andere achtergrondkleur kan doen!

Het maken van dit blogbericht kostte me zeker meer dan een uur. Het vullen van een topic vergt een paar minuten, zeker als je volstaat met nieuws van anderen. Ik ben dan ook heel benieuwd in hoeverre dit soort diensten het bloggen en publiceren van nieuws zullen veranderen. Daarnaast kun je dan ook nog afvragen hoe het eigenlijk zit met de rechten gezien de manier waarop je nieuws van anderen herpubliceert. Los daarvan vind ik het een geweldige vondst! Ik weet niet of het me lukt om de topics die ik nu aangemaakt heb actueel te houden. Dat zal de toekomst uitwijzen en is ook afhankelijk van het aantal lezers dat zich gaat abonneren. Dat kan ik in ieder geval mooi in de gaten houden!

Justine Pardoen werkt al langer met Scoop.it en onderhoudt een aantal interessante topics:

 • Apps voor kinderen
  Op zoek naar leuke apps voor kinderen? Begin hier je zoektocht: besprekingen, nieuws, tips enz.
 • Kinderen en internet
  In één klap een overzicht van al het relevante nieuws over kinderen en internet
 • Kinderen en privacy
  Wat je als ouders moet weten over privacy - van jezelf en van je kinderen. Wat zijn je rechten en hoe bescherm je die?
 • Medialessen
  Hier vind je tips voor het geven van medialessen in de klas (po en vo)
 • Ouders Online
  We houden al het nieuws bij over ouderschap en opvoeding

*) Disclaimer:
De Kennisnet topic heb ik aangemaakt als experiment om te zien welk nieus gevonden wordt op basis van bepaalde trefwoorden. De pagina heeft geen relatie met de officiële websites van kennisnet!

2 opmerkingen:

 1. Dank, mooie introductie!
  Voor wat content curation bedoelt te zijn, zie bijv. hier http://w3.howardshome.com/Nieuwsbriefartikelen/ContentCurationIedereenisredacteur/tabid/7088/Default.aspx

  Het is het allermooiste als jouw selectie een zekere meerwaarde krijgt, doordat je eigen commentaar of kennis eraan toevoegt.

  Ook ik ben het vooral ook nog aan het uitproberen, en denk mee over wat er nog meer aan features kunnen worden toegevoegd. Scoop.it is nog volop in ontwikkeling.

  Ik maak inmiddels al bijna geen gebruik meer van Google Alerts en RSS feeds. Alles zit nu binnen de 'suggestion tool' van Scoop.it.

  Justine

  BeantwoordenVerwijderen