11 maart 2011

PC-vaardigheid neemt af door iPad!

volgens Theo Schijf
Vaak kom ik dingen tegen op internet die echt te mooi zijn om voor mezelf te houden!
In de zeer levendige discussie op LinkedIn over De iPad in de klas, tenminste 6 toepassingen plaatste Theo Schijf, algemeen directeur van Muiswerk Educatief, een bijdrage die me behoorlijk aan het denken zet. In ieder geval voegt hij een element toe aan de discussie waar ik tot nu toe helemaal niet bij heb stilgestaan. En als je erover nadenkt zit er zeker wat in. Zou het echt zo zijn dat we over een paar jaar "leren werken met de computer" weer op het rooster moeten zetten?

Lees hieronder de bijdrage van Theo, die ik na overleg met- en toestemming van hem hier mag plaatsen:
Mooie discussie over de plussen en minnen van de iPad in het onderwijs. Heerlijk om te lezen. Zelf ben ik verslaafd aan mijn iPad en heb veel apps gezien inmiddels en denk ik dat de iPad nooit meer weg zal gaan en nog veel, heel veel concurrenten zal krijgen. Hij lijkt me ook zeer bruikbaar in het onderwijs.

Ik wil nog een element toevoegen aan de discussie: werken met de iPad zal de PC-vaardigheid doen afnemen. Als ik straks de eerste sollicitant krijg die zijn schoolloopbaan, eerst op de basisschool, dan in het voortgezet onderwijs en daarna in de beroepsopleiding alleen met iPads gewerkt heeft ... dan bied ik hem geen baan aan. De PC (met basisapplicaties als Excel, Word, Powerpoint) is een onmisbaar tool in ons bedrijf en in vele andere bedrijven. Het is een zegen dat op dit moment de meeste schoolverlaters aardig goed met pc's om kunnen gaan. Ze zijn daardoor vaak heel snel productief en soms zelfs productiever dan oudere werknemers. Dank aan het huidig pc-gebruik op scholen daarvoor! Zet gerust de iPad in maar ... blijf aub ook de pc gebruiken ... anders heb je straks geen baan.

Voor mij als uitgever (interactieve leermiddelen) heeft de iPad ook een iets minder prettige kant ... hebben we net met een enorme investering onze windows-based applicatie herschreven naar een volledig webbased platform waarop we de 5 grote browsers (ook Safari) ondersteunen op alle soorten systemen (ook Mac en Linux), komt Apple ineens met een speelgoedversie van Safari (geen flash, beperkte javascript) op iPad die de wereld verovert. Hopelijk overtuigen de concurrenten (Motorola, Samsung) Apple dat ze snel iets aan hun Safari-mini voor de iPad moeten doen of straks gewoon FireFox mobiel op iPad moeten toestaan. Het past namelijk flitsende systemen als iPad en iPad2 niet om alleen zo'n manke browser aan boord te hebben.
Leuk trouwens om andere mensen hier aan het woord te laten!
Heb je ook een mening, stelling of observatie die je een keer uitgelicht wilt zien, maar geen zin om daarvoor een eigen weblog bij te houden?
Stuur me je verhaal en ik plaats het, als ik het de moeite waard vind tenminste:-)

4 opmerkingen:

 1. Goed en helder artikel. Veel dingen zijn discussiewaardig.

  Persoonlijk denk ik niet dat je bang hoeft te zijn dat men niet meer met PC's kan werken. Sterker nog, tegen de tijd dat men alleen nog maar via iPad's les krijgt is in het dagelijks leven als werknemer ergens ook heel iets anders vereist om fatsoenlijk te functioneren.

  Kinderen van een jaar of 5 snappen nu de PC nog prima. Dus dan spreek je over nu nog 13 jaar voordat deze jeugd de arbeidsmarkt op gaat. Over 13 jaar bestaan PC's in de huidige vorm niet eens meer. Ik zou me daar dus niet al te druk over maken.

  Ow en Safari als makke browser afschieten is naar mijn inziens niet echt nodig. Ik heb Flash nog geen 1x gemist. En agh, Adobe heeft een Flash -> HTML5 converter al uitgebracht. Problem solved. Feit blijft dat Apple Flash er nu niet en nooit niet op wil hebben in deze hoedanigheid. Vraagt teveel CPU en dus batterij. Nee voor mij is Safari een prima browser. Aan de interface mag van mij dan wel weer wat aangepast worden. Maar de browser staat hier niet ter discussie ;-).

  Happy weekend in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @mike: ik wilde zo ongeveer precies dezelfde reactie plaatsen. Ben het volledig met jou eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Willem,

  Interessante en lekker tegendraadse reactie van Theo die ik wel kan waarderen. Zeker omdat hij aangeeft dat hij wel fan is van de iPad.

  Volgens mij gaat het bij werknemers om veel meer dan dat ze de knoppen van een applicatie als Word kunnen gebruiken. In de bedrijven waar ik kom is dat een vanzelfsprekende basisvaardigheid maar niet zo'n interessante. Zelfs een niet functionerende werknemer kun je naar een knoppencursus sturen (en ik heb veel matig functionerende werknemers in knoppencursussen gehad die na de training nog net zo zwak functioneerde). Vraag is voor mij welke skills nu echt waardevol zijn voor je bedrijf. Als werknemers met de ipad (of wat voor ding dan ook) in staat zijn om data te analyseren, te zoeken, te leren, te produceren, te delen, te reflecteren dan ben ik als baas zeer blij. En dan is de stap naar OS A of B of browser Z of Y snel gemaakt. IT vaardigheden gaan verder dan de knoppen herkennen. Als je nu goed met OS X kunt werken dan snap je ook op een Windowsmachine hoe belangrijk bestandsbeheer is en hoe je je bestanden kunt organiseren. Als je nu erin slaagt om op je iPad een goede presentatie te maken middels Keynote dan kun je dit ook op Windows XP met PowerPoint 2007. Want een goede presentatie maken is wat anders dan de knoppen in je presentatiesoftware kunnen bedienen.

  Knoppenvaardigheden zijn dus vanzelfsprekend, zeker over x jaar. Of laten we hopen dat we dan niet meer door gammele interfaces worden afgeleid van het echte werk. Dat we dan geen cursus moeten volgen om onze taak te kunnen uitoefenen maar dat we een onzichtbare interface krijgen, een beetje zoals op de iPad.

  Hartelijke groeten, Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het met bovenstaande reacties eens: volgens mij hoeven we daar niet zo bang voor te zijn. Daar waar het beroepenveld om PC vaardigheid vraagt zal dat in het onderwijs geintegreerd moeten worden. Past een iPad bij het beroep, dan heeft de PC vaardigheid waarschijnlijk ook wat minder nut.

  Volgens mij is dit dezelfde discussie als jaren geleden toen de rekenmachine zijn intrede deed. Hoofdrekenen werd ineens belangrijker geacht en onmisbaar. En zijn we er slechter mee geworden?

  Overigens betrap ik mijzelf nogal eens op het 2 x drukken op de spatietoets van mijn toetsenbord in de hoop dat er dan een punt verschijnt ;-) Ach...je schakelt ook zo weer om.

  Groet,

  Kim

  BeantwoordenVerwijderen