14 maart 2011

Maar wat moeten we (ze) nu nog leren?

Beluister fragment:

Een geweldig idee van Heino Logtenberg om zijn netwerk in te schakelen en mensen uit te nodigen een bijdrage te leveren aan dit weblog! Meer dan 40 mensen hebben al toegezegd en nog steeds stromen aanmeldingen binnen. Vandaag mag ik het spits afbijten en gooi maar gelijk een knuppel in het hoenderhok. Tenslotte wil Heino graag prikkelende en uitdagende berichten. Nou, die kan hij van mij krijgen!

Maar wat moeten we (ze) nu nog leren?
Vroeger heb ik nog moeten leren werken met een rekenlineaal. Ik heb nooit begrepen hoe het werkte en gelukkig kwam even later de electronische rekenmachine, ook al mocht die toen nog niet in de klas gebruikt worden.
Ook heb ik op de HBS maar liefst zeven jaar Frans gehad. Hoeveel uren zal ik daar in totaal aan besteed hebben? Ik vond het toen al zonde van m'n tijd, ook al vind ik het een prachtige taal om te horen. Na al die jaren kom ik nu niet veel verder dan het bestellen van une baguette.

Tegenwoordig kun je met Google Translate alles vertalen wat je wilt en naar vrijwel iedere taal die je nodig hebt. Waarom zou je dan nog Frans leren? Als Google alles weet te vinden wat je weten wilt, waarom dan nog tijd steken in het stampen van zaken die je toch weer vergeet? Kan je die tijd niet veel slimmer en aan andere dingen besteden? Moeten we in plaats van het aanleren van woordjes ons niet veel meer richten op het leren vinden én duiden van dingen?

Lees de rest van mijn verhaal op Onderwijsinnovatie van Heino Logtenberg

3 opmerkingen:

 1. Wij leerden Frans op de 'schriftelijke vertaalmanier'. Daarmee konden we in Parijs wel Le Monde lezen, maar nauwelijks een croissant bestellen. In modern mvt-onderwijs is dat een 'taaltaak' voor beginners. Die voert Google niet voor je uit.

  PS. Als je het nog weten wil: een rekenlineaal werkt logaritmisch. Maar hij legt t natuurlijk allang af tegen zo'n modern computertje.

  @Titaantje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Rene Nederhand14 maart, 2011 21:25

  Waarom zou je nog wat willen leren? Bekende vraag die terugkwam in een interview met Nicholas Carr in de Volkskrant. Ik citeer hier graag een stukje uit wat de vraag volgens mij goed beantwoord:

  "Toch hoor ik al heel lang: feitenkennis is
  overbodig, je kunt het toch wel opzoe-
  ken op internet.
  ‘Het idee was: het geheugen staat los
  van het vermogen diep na te denken.
  Als je je niet meer druk hoeft te maken
  over allerlei feitjes, heb je meer ruimte
  om na te denken. Uit onderzoek blijkt
  echter het tegenovergestelde. Hoe
  meer je in je geheugen hebt, hoe ge-
  makkelijker je nieuwe dingen leert. Je
  moet een geraamte in je hoofd hebben
  waarin je nieuwe informatie kunt pas-
  sen. Als je dat niet hebt, zie je alleen
  maar losse brokjes informatie. Dan ver-
  drink je.’"

  Bron: http://www.rijnland-weblog.nl/wp-content/uploads/2011/03/1313-VOK-20110305_sectionVKN11_page008_article1-Internet.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Rene,
  Bedankt voor je reactie!
  Ik zal ook nooit beweren dat we minder hoeven te leren. Waar het mij om gaat is dat we ruimte maken voor nieuwe dingen om te leren en niet blijven vastzitten in 20e eeuws denken over leren.
  Heb je het hele bericht gelezen op Onderwijsinnovatie?
  Misschien is het leuk om je reactie daar te plaatsen!

  BeantwoordenVerwijderen