14 april 2011

Stappenplan Augmented Reality

Alles wat je weten moet om een layer te maken
Vandaag is er een mooie handleiding verschenen aan de hand waarvan je zelf layers kunt maken voor het gebruiken van Augmented Reality!

Het stappenplan komt van IT-Workz, een jong en vernieuwend ICT-bedrijf dat onderwijsorganisaties helpt met het optimaliseren van onderwijsprocessen door de nieuwste ontwikkelingen en communicatietechnologieën te gebruiken.

Een uitgebreid bericht over Onderwijs en Augmented Reality staat op mbo.kennisnet.nl.
Daar vind je ook de link waarmee je het stappenplan kunt downloaden.
Het is echter niet gratis: Het kost je.... een tweet! Betaal met een tweet


Wat is Augmented Reality?
In deze handleiding wordt toegelicht hoe je layers maakt. Een layer is een toepassing van Augmented Reality. Augmented Reality wil zeggen dat je virtuele informatie aan de werkelijkheid toevoegt. Augmented Reality is niet nieuw en wordt in de marketing ook al regelmatig gebruikt. Echter zie je nog niet veel toepassingen binnen te onderwijs, al liggen daar heel veel kansen. Met dit stappenplan hoopt IT-Workz daar verandering in te
brengen. Tegenwoordig vragen jongeren steeds vaker informatie over restaurants, winkels en pinautomaten op via Layar. Ook wordt het ingezet bij rondleidingen en games in de binnensteden. De meeste layers worden geplaatst en opgevraagd via de applicatie: Layar. De nauwkeurigheid van de GPS is ongeveer 5 meter.

Onderwijs en Augmented Reality
Soms wil je in het onderwijs ook dingen laten zien die niet aan een studieboek zijn toe te voegen, zoals 3d-modellen of video’s. Augmented Reality biedt daarvoor een oplossing. Het scannen van een marker in een studieboek met een webcam, geeft de student allerlei nieuwe informatie. Er kan een link gelegd worden naar filmpjes, websites, wiki’s, maar er kan ook een 3d-model in beeld komen. Het 3d-model kan de student dan
helemaal bekijken, door het bewegen van de marker voor de camera. Machines, planten, auto’s en gebouwen zijn dus door de studenten beter te bekijken.

Het toevoegen van informatielagen, zoals layers maakt dat studieboeken tijdens het buitenonderwijs overbodig worden. De informatie die studenten nodig hebben is gelijk met de mobiele telefoon of tablet op te vragen. Daarnaast kan de student meteen opdrachten maken of een wiki aanvullen. Voor studenten is het heerlijk om wanneer ze buiten onderwijs genieten, ze geen theorieboeken en dergelijke mee hoeven te nemen.
Het werken met layers in de leersituatie biedt een visuele manier van aanbieden van de lesstof, die aansluit bij de belevingswereld van de huidige generatie studenten.

Voor open dagen of scholen waarbij studenten op verschillende locaties les hebben is het raadzaam op alle locaties incl. de opleidingen in een layer op te nemen. Zo kunnen studenten de weg naar de juiste locatie en opleiding vinden. ROC West-Brabant heeft sinds kort ook alle locaties toegevoegd in Layar, zie http://www.layar.com/layers/rocwb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten