28 mei 2011

Bestanden van/naar iPhone en iPad

Zelf verbind ik mijn iPhone en iPad alleen met m'n computer als dat nodig is voor een systeemupdate. Toch wil ik regelmatig bestanden overzetten van en naar die apparaten. Gelukkig zijn daar diverse mogelijkheden voor!

WiFi Photo Transfer
Wifi Photo Transfer
Als het alleen gaat om foto's, screendumps of filmpjes die in de fotobibliotheek staan van de iPad of iPhone kun je daar het gratis beschikbare WiFi Photo Transfer voor gebruiken. Na het starten van dit programma op je device krijg je een IP adres gepresenteerd (bijvoorbeeld: http://192.168.0.102:15555/) dat je kunt invoeren in je browser. Je krijgt dan een overzicht van de aanwezige mappen en als je daarop doorklikt kun je alle aanwezige bestanden gezipt overzetten naar je computer of ene voor een door ze te selecteren. Op die manier kun je foto's en screendumps van je iPad of iPhone naar je computer halen, of naar een ander device. Geef je dit IP adres aan iemand die op hetzelfde draadloze netwerk zit dan kan deze dit dus ook zo doen. Andersom werkt echter niet maar ook daar zijn (gratis) programma's beschikbaar voor.

Phone Drive Lite
Phone Drive
Met Phone Drive Lite kun je al meer. Het werkt op dezelfde manier als het vorige programma, maar bij dit programma kun je ook kiezen voor Blue Tooth als er geen wifi beschikbaar is. Met dit programma kun je echter ook bestanden uploaden naar je iPad of iPhone en dat maakt het al een stuk interessanter! Daarnaast kun je ook tekstbestanden aanmaken en geluid opnemen. Het mooie van dit programma is dat toegang middels een wachtwoord is te beveiligen. Niet iedereen in de buurt kan dus zo maar bestanden van je iPad afhalen, hetgeen met Wifi Photo Transfer wel mogelijk is als de ander toevallig het IP adres weet of raadt. In de gratis uitvoering van Phone Drive Lite kun je maar 10 bestanden in de eigen map opslaan. De volledige versie Phone Drive (+File Sharing) kost echter maar € 0,79 en heeft veel meer mogelijkheden!

Goodreader
Het ultieme programma (ook) voor dit soort zaken vind ik zelf echter Goodreader.
Niet gratis maar dit programma kan zoveel dat het wat mij betreft op geen iPhone of iPad mag ontbreken! Goodreader is er in een aparte uitvoering voor de iPhone en de iPad en beide versies kosten € 3,99. Dit is absoluut niet duur als je eenmaal ontdekt hebt wat je er allemaal mee kunt. Wanneer het gaat om het verplaatsen van bestanden (het onderwerp van dit bericht) dan biedt Goodreader je ook de mogelijkheid om een mapping aan te maken op je computer zodat je vanaf je computer de bestanden en mappen op je iPhone of iPad kunt beheren en bestanden dus kunt  verplaatsen zoals je dat in je verkenner gewend bent. Dit verhoogt het gebruiksgemak natuurlijk aanzienlijk! Op de website van Goodreader staat stap voor stap uitgelegd hoe je zo'n mapping aanmaakt.

Alternatieven
Natuurlijk zijn er nog meer apps die foto's en video kunnen overzetten. Zo heb ik ook Mediabox getest dat vergelijkbaar is met Wifi Photo Transfer, ook gratis en mét wachtwoord beveiliging.
Welk programma gebruik jij het liefst om bestanden over te zetten van en naar je iPhone en iPad?

3 opmerkingen:

 1. SSH gaat het mooist. Dropbox is ook wel handig. FTP is mijn derde keus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Anoniem: SSH is niet voor de 'doorsnee' gebruiker lijkt me. Dropbox had inderdaad ook in het rijtje van Willem moeten staan. Staat bij mij op #1 als het gaat om "naar de iPad" of "naar de iPhone".
  Jammer genoeg is Dropbox weer niet zo allround als het gaat om het van de iPad af krijgen van content.
  Voor jailbreakers (zoals Willem er nu eentje is), is iFile de moeite van het aanschaffen waard. Dan krijg je ook toegang tot USB-sticks voor het toevoegen/backuppen van je bestanden van/naar iPad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe slecht kan een apparaat zijn, dat je allemaal aparte applicaties moet aanschaffen om het meest simpelste voor elkaar te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen