21 mei 2011

Te mooi om waar te zijn

7 Inch Tomtec Android 2.2 Media Tablet 4 GB
Gisteren liep ik even bij Bart Smit naar binnen, op zoek naar een kleinigheidje. Toevallig viel m'n oog op een vitrine vol met tablets met daarbij de ongelooflijke prijs van € 99,00!
Het bleek te gaan om de 7 Inch Tomtec Android 2.2 Media Tablet 4 GB met de volgende productomschrijving:
Deze 7 inch (17,5 cm doorsnede) Android 2.2 Tablet PC met aanraak breedbeeldscherm en 4GB intern geheugen is van alle mogelijke software voor dagelijks gebruik voorzien. Waar je ook bent met deze handige tablet kan je door de Wi-fi functie draadloos surfen, e-mails bekijken en games spelen!
 • 4 GB geheugen!
 • Als je het beeldscherm kantelt, draait het beeld met je mee!
 • 7 inch (17,5 cm doorsnede) TFT aanraak breedbeeldscherm
 • Ingebouwde camera.
 • Video, muziek en fotoweergave
 • Mogelijkheid tot surfen op het internet en emailen.
 • Bijgesloten USB Aansluiting en USB oplader.
 • Compleet met voorgeïnstalleerde internetbrowser, e-mail programma en veel extra apps te downloaden!
 • WiFi, dus gemakkelijk te koppelen aan een draadloos b/g netwerk voor internet-toegang
Ik kon me natuurlijk niet beheersen en liep even later met deze impulsaankoop de winkel uit. Thuisgekomen snel de tablet uitgepakt en aangesloten. Bij het aanzetten valt gelijk op dat het bepaald geen iPad is. Het duurt namelijk nogal even voordat het apparaat gestart is. Het eerste wat ik wilde was natuurlijk een wifi verbinding maken, maar daar ging het al gelijk fout. Op vijf meter afstand van mijn router werd deze niet gevonden. Pas toen ik er echt naast ging staan was er even signaal, maar niet genoeg om me aan te melden. De Sitecom router werd wel gedetecteerd maar zodra ik m'n wachtwoord invulde werd de verbinding weer verbroken. Gelukkig zat er een adapter bij die naast twee usb aansluitingen ook een ethernet aansluiting bevat. Bijzonder, maar nu wel handig want zo kon ik met deze tablet nu toch verbinding maken met internet. Gmail configureren via de aanwezige e-mail client werkte niet en m'n eigen website gaf een foutmelding die ik op geen enkele andere browser ooit tegenkwam.

Ik liet me echter niet ontmoedigen en ging stug door met m'n ontdekkingstocht. Dus de app market gestart op zoek naar Skype zodat ik de camera zou kunnen uitproberen. Tijd voor de volgende teleurstelling: Je komt namelijk niet bij dé Android app market zoals ik die ken van mijn Android telefoon, maar bij een Chinese appmarket waar vrijwel niets te vinden is. Geen Skype dus, maar zelfs geen Twitter client! Het downloaden van een andere applicatie mislukte telkens en resulteerde in een foutmelding. Onder het downloaden een beetje browsen kun je ook wel vergeten want de tablet bleef jammerlijk hangen op de geopende pagina. Ik heb nog een paar andere dingen uitgeprobeerd maar hield het toen voor gezien. Er is geen task-killer meegeleverd en alles wat je start blijft op de achtergrond meedraaien hetgeen te merken is in de snelheid natuurlijk.

Toen ben ik maar eens op internet gaan zoeken op Tomtec en Bart smit en kwam onder andere op de volgende pagina terecht. Als je de reacties leest kun je eigenlijk maar één conclusie trekken: Snel terugbrengen! Dat heb ik dan ook maar gedaan en gelukkig werd de Tomtec teruggenomen met de woorden: "Wat raar, u bent de eerste die hem terugbrengt en we hebben er al heel veel verkocht!"
Het zal zo zijn. De Tomtec is weliswaar vijf keer goedkoper dan een iPad, maar die is wel dertig keer beter!

Een langzamere snelheid zou ik zeker geaccepteerd hebben, maar het moet op z'n minst werken lijkt me en dat bleek bij mij dus niet het geval. Jammer want het ding lag prima in de hand, het schermpje reageerde redelijk goed op de bijgeleverde stylus en het is natuurlijk geen geld voor zo'n ding. Maar moeten werken op een tablet die het alleen doet aan een IP kabel is niet mijn idee van mobiel zijn.

Mocht Tomtec mij een exemplaar ter beschikking stellen dat het wel doet wil ik mijn mening graag bijstellen en hier opnieuw verslag doen...

8 opmerkingen:

 1. Hallo Willem,

  Jammer dat je een negatieve ervaring hebt. Ik heb iets soortgelijks aangeschaft bij intertoys van het merk iview en ik kreeg wel alles aan de praat. Ik ben er ook zeer tevreden over. ik heb weliswaar geen vergelijk (geen ipad) maar ben slechts 100 euro kwijt.

  Groeten
  Robert Devilee

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Willem,

  Helaas heeft Google besloten om de Android Market alleen toegankelijk te maken voor apparaten waarvoor zij hun goedkeuring hebben gegeven. Een van de eisen die zij stellen is dat Android apparaten over een 3G verbinding moeten beschikken. De meeste (goedkope) Android tablets die op de markt zijn hebben geen 3G verbinding dus ook geen toestemming om toegang tot de market te krijgen.

  Gelukkig kun je op Android tablets (in tegenstelling tot de iPad) wel op een andere manier applicaties installeren. Dit doe je door de APK bestanden van een applicatie naar je tablet te kopiëren en vanaf de tablet te openen.

  Dit kun je doen met applicaties die je zelf hebt gemaakt. Maar je kunt ook online verschillende APK bestanden vinden en downloaden. En als je geen bezwaren hebt om de minder legale weg te bewandelen kun je ook hele zip bestanden vinden met alle of een groot aantal gratis (of zelfs betaalde) applicaties uit de Android Market die je zonder moeite kunt installeren en gebruiken.

  De vergelijking met de iPad vind ik voor dit apparaat of deze tablet eigenlijk ook niet helemaal op gaan. Dan vergelijk je de goedkoopste fiat met de duurste Volvo. Beide auto's kunnen je van A naar B brengen, maar er zit wel heel veel verschil tussen.
  Als je een goedkope tablet zoekt om muziek op te luisteren en te internetten op de bank, dan zijn de goedkope tablets ook een prima keuze. Maar als je deze ook voor specialistische zaken wilt gebruiken dan zijn deze hier misschien niet even geschikt voor.
  Ik kan me overigens voor het onderwijs wel een aantal mogelijke ideeën bedenken voor deze apparaten. B.v. een ICT opleidingen die software maken voor dit apparaat of het apparaat hacken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De standaard-rom die op deze apparaten zit is niet echt om naar huis te schrijven. Deze tablet wordt onder veel verschillende namen verkocht, zelf heb ik er eentje uit China laten komen (65 euro ;-) . Het is de tablet die ook onder de naam Eken m009s wordt verkocht. Voor deze tbalet worden diverse custom roms gemaakt die je kan downloaden en installeren. Dan heb je opeens een tablet dat een stuk(je) sneller werkt en waar wel de echte Android market op staat. Zelf heb ik de Uberoid Rom erop staan en die werkt naar behoren.Ook draadloos internet doet het prima.

  Zie bv info op dit forum: http://www.androidworld.nl/forum/overige-tablets/17063-tom-tec-7-inch-android-2-2-tablet-tweede-tablet-ronde-van-bart-smit.html

  Verwacht geen wonderen, het is inderdaad geen iPad maar voor een beetje browsen, mailen, muziek luisteren, video kijken en wat (niet al te zware) spelletjes werkt het redelijk tot goed.

  De opmerking over de tak-killer klopt overigens niet: applicaties die niet actief zijn staan in een pauzestand en draaien niet op de achtergrond mee. Dit heeft dus geen negatieve invloed op de snelheid. Zie voor meer info: http://lifehacker.com/5650894/android-task-killers-explained-what-they-do-and-why-you-shouldnt-use-them

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Paul,
  Hartelijk dank voor je aanvullingen met de links erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zie vandaag in de Bart Smit folder een snellere tablet met capacitief scherm voor 150 euro. Deze lijkt nog een stuk interessanter te zijn. Waarschijnlijk vergelijkbaar met een tablet dat verkocht wordt onder de naam Dropad A8 (even googelen ;-) ).

  Deze is snel genoeg om wel lekker mee te internetten / gamen /skypen /etcetera en een capacitief scherm werkt veel fijner dan een resistief scherm.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb zelf ook een ipad (tablet) en ben er tevreden om alleen ik mis er een toetsenbord , koop maar snel een ipad

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een simpel verslag hierboven.
  Met een romupgrade zijn al die problemen verholpen.
  trouwens als hij niet draadloos op internet komt is je modem niet best.
  Dus dat ligt niet aan je tablet.
  En wat meer inzet tonen kan ook geen kwaad.
  de weg terug naar de winkel is kort maar zo leer je nooit iets.
  Het deze tablet vergelijken met iets duurders is ook niet zo handig.

  groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo vraag is skype op deze tab tom-tec 7 2.2 dus echt onmogelijk?

  alvast bedankt,

  groeten Ilona Pfaff

  BeantwoordenVerwijderen