24 mei 2011

Een nieuwsbrief mobiel?

kan via Blogger!
Toen ik vorige week bezig was met het verzendklaar maken van (alweer de 10e) nieuwsbrief van saMBO-ICT bedacht ik me dat deze op veel manieren gelezen kon worden, behalve met een smartphone, dus begon ik te broeden op ook een mobiele weergave.
De oplossing bleek natuurlijk heel simpel en voor-de-hand-liggend: Gewoon even de berichten in een Blogger weblog hangen en je bent klaar! Als tag (label bij Blogger) geef je het nummer mee van de nieuwsbrief en voor de rest houd je het lekker simpel. Het resultaat zie je hier en zo ziet de mobiele weergave eruit.

Maar wat is nu eigenlijk een nieuwsbrief?
Wikipedia geeft de volgende definitie:
"Een nieuwsbrief is een regelmatige publicatie, over het algemeen rond een hoofdthema, waar al dan niet gratis op geabonneerd kan worden. Veel nieuwsbrieven worden uitgegeven door verenigingen of commerciële instellingen, zoals bedrijven, om informatie te verstrekken aan de leden of werknemers. De nieuwsbrief heeft als doel abonnees op de hoogte te brengen van het laatste nieuws."
Maar is het nog wel nieuws als zo'n nieuwsbrief eenmaal per zes weken verstuurd wordt? Eigenlijk spaar je de nodige berichten op om ze in een keer gebundeld te kunnen versturen! Het is natuurlijk veel slimmer om je gewoon op een RSS feed te abonneren en het nieuws binnen te krijgen op het moment dat het actueel is. Helaas blijkt nog steeds dat veel mensen niet weten wat een RSS feed is of niet de moeite nemen zich erop te abonneren. Veel makkelijker is het om één keer je e-mail adres op te geven en vervolgens zo de berichten binnen te krijgen. Het mooie is dat je jezelf bij Blogger (dankzij Feedburner) ook via e-mail kunt aanmelden. Eigenlijk heb je dan dus geen aparte nieuwsbrief module meer nodig! Als school of kleine instelling zou je je ook met een weblog kunnen redden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten