17 juni 2011

Goed beveiligd!

Afgelopen week was ik op een niet nader te noemen locatie van een onderwijsinstelling, ergens in Nederland. Ik zou met twee collega's een webapplicatie testen dus was er voor ons een computerruimte gereserveerd. Ik werd vriendelijk ontvangen en de ruimte werd me gewezen. Daar stond inderdaad een rijtje computers, maar toen ik er een aandeed kreeg ik gelijk een inlogscherm.

Dus terug naar de receptie met de vraag of er een gastaccount beschikbaar was. "Dat is een vraag die we niet vaak krijgen, maar ik bel even met de servicedesk" was haar antwoord.
Na wat heen en weer gepraat kreeg ik de headset van de receptioniste zodat ik het zelf kon uitleggen. "We hebben geen gastaccounts meneer." Ik zei dat ik op m'n eigen notebook wel wifi netwerken zag. "Dat klopt, maar dan moet u extra software installeren en heeft u alsnog een account nodig."

De oplossing lag erin dat de medewerker die de ruimte voor ons geregeld had met haar eigen account zou inloggen op drie computers. Bij de tweede kreeg ze echter de melding dat meervoudig inloggen niet toegestaan was. Na opnieuw telefonisch contact met de servicedesk werden haar rechten verruimd zodat ze dat wel mocht. Dat duurde even want van de meeste aanwezige computers was of de muis, of het toetsenbord, of de monitor, of een combinatie van deze drie niet aangesloten. Her en der kwamen cryptische DOS meldingen voorbij waarbij ze mij vroeg of ik wist wat ze daarmee moest.

Na ruim een half uur zo geploeterd te hebben om maar online te komen kwam mijn collega binnen.
Toen ik hem uitlegde dat we waarschijnlijk een probleem hadden zei hij:
"Nee hoor, je moet gewoon een utp kabel uit een van de pc's halen en in je notebook stoppen. Dan zit je gelijk op internet!" Hij was hier al eerder geweest:-)

We hebben vervolgens heerlijk kunnen werken daar, want de koffie was prima!
Maar ik blijf zitten met de vraag of systeembeheer van betreffende instelling nu wist dat we zo met ons eigen notebook online konden of dat ze nu echt denken dat ze alles goed dichtgetimmerd hebben...

2 opmerkingen:

  1. Als het doel is de apparatuur waar zoveel in geïnvesteerd is zo min mogelijk te laten gebruiken dan zijn ze daar denk ik wel redelijk in geslaagd :)

    BeantwoordenVerwijderen