07 juni 2011

Wat jammer, wat jammer...

Veel liever zou ik nu een enthousiast verslag schrijven over de tabletbijeenkomst bij Kennisnet van gisteren of over de ambassadeursbijeenkomst van vandaag, maar eerst moet me iets anders van het hart. Mensen die me kennen weten dat ik graag anderen uit de tent lok en dan kun je natuurlijk verwachten dat je dingen terugkrijgt. Maar wat me de laatste dagen overkomt vind ik toch wel zorgelijk.

Op het moment namelijk dat je in het openbaar "bekent" dat je de iPad een geweldig apparaat vindt wil je niet weten wat je allemaal naar je hoofd krijgt! Ik ben "een Apple fanboy die boos reagereert wanneer er kritiek wordt geleverd op de Messias" en meer van dat soort dingen. Waarom nu toch altijd die neiging om mensen in twee kampen proberen te drukken? Ik begrijp dat werkelijk niet!

Ik ben helemaal dol op m'n Windows desktop en notebook. Sterker nog: ik heb een tijd met een Macbook gewerkt maar die weer ingeleverd omdat ik het gewoon niks vond. Maar nee, omdat ik enthousiast ben over de iPad heb ik me overgeleverd aan vendor lock-ins en erger.

Hierbij nog maar een keer een oproep om op te houden met dat soort (res)sentimenten. Laten we alsjeblieft kijken naar functionaliteit en gebruiksgemak in plaats van naar merk en noem maar op! Zet mensen die ergens enthousiast over zijn niet zo snel in een hoek, maar luister naar de reden waarom ze zo enthousiast zijn! Ga niet gelijk in de verdediging, maar zoek naar openingen. Moet ik nog meer kreten gebruiken?
Realiseer je ook dat je reactie vaak meer over jezelf zegt dan over datgene waar je op reageert.

We waren tegen het boek, tegen de balpen en nu tegen de iPad, geweldig!
Geef me een alternatief dat net zoveel kan en ik zal er laaiend enthousiast over schrijven, ongeveer alsof ik het bij de Aldi gekocht heb, maar hou op met de gemakkelijke houding van: dit is slecht en dat is goed...
Amen

8 opmerkingen:

 1. Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor complexe problemen, denk ik. Als je zou weten wat ik allemaal niet naar mijn hoofd geslingerd krijg. Helaas zat daar geen IPad bij:-) Maar ik heb er wel een aangeschaft en ik vind het (ook) geweldig. Voor wat betreft de wiskunde moet ik wel ernstig gaan kijken.:-) Dat is een gemiste kans, maar verder!? Geen probleem toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Willem,
  Je opent je betoog met dat je graag mensen uit de tent lokt. Verwacht dan niet altijd een positieve reactie. Die geef je zelf toch ook niet altijd?
  Een beetje dikke huid heb je als trendmatcher wel nodig hoor.
  Mvg
  Sjoerd Remmers

  Verstuurd vanaf mn Ipad :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Flauw en ontzettend "Holier than thou". Ik laat het bij deze ene reactie, omdat je met 1 ding gelijk hebt: dit is allemaal onnodige en verspilde moeite. Wel een reactie. De reactie volgt na enkele tweets die mij niet het idee geven dat je opmerkingen tav. Java erg serieus neemt. Ik ben erg positief over de iPad, zeker nummer 2, maar er komt taal noch teken van vele personen tav. het niet ondersteunen van java. Er wordt -niet per se door jou- gezegd "is niet belangrijk" of "kun je niet wat anders gebruiken". Vandaag sprak ik een wiskunde-collega die speciaal GEEN iPad koopt omdat er geen java-ondersteuning is. In mijn beleving is het nou juist "Laten we alsjeblieft kijken naar functionaliteit en gebruiksgemak in plaats van naar merk en noem maar op!" waar ik mee bezig ben. En ja, dan word ik -je zult het herkennen- wel eens sardonisch en schrijf ik "beetje wel, al ben ik gewend dat apple fanboyz boos reageren op kritiek op de Messias. ;-)" Ja, inderdaad, inclusief essentiele ;-) die jij op je eigen ironische wijze ook veelvuldig hanteert. En het gaat niet over JOU maar al die elearning projecten die op basis van enthousiaste individuele verhalen (terecht, want mooi product) besluiten om er maar voor te gaan ZONDER zich er van te vergewissen wat de gevolgen zijn. Technologie-gedreven. Visieloos. Ja, daar ben ik erg bang voor. Als dat betekent dat -om jou maar te citeren- ik blijkbaar op lange tenen sta (het is me al eerder overkomen, wees gerust ik kijk ook naar mijn eigen handelen) dan so be it.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En verder ben ik nog steeds heel zen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En hoe was het nou op de bijkomst?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Christian,
  Bedankt voor je snelle reactie!
  En geloof het of niet: eigenlijk moet jij je het minst aangesproken voelen want volgens mij zijn wij het wel eens. Ik gebruik de tweet slechts omdat deze openbaar stond. De mailtjes die ik krijg wil ik niet zomaar publiceren. Maar ook in gesprekken van de laatste week heb ik een aantal keren die houding bemerkt en dan gaat het toch wringen.
  Gisteren heb ik een bevlogen VO directeur een prachtig pleidooi zien geven waar slechts één ding duidelijk afstraalde: VISIE! "Techniek boeit me niet" zei hij.
  De veronderstelling dat iedereen die een iPad project begint zich niet realiseert wat de gevolgen zijn, technologie gedreven is en visieloos moet ik dus echt ontkrachten!
  En wat minstens zo belangrijk is: de deelnemers aan de verschillende projecten zijn zonder uitzondering enthousiast! Ook zij worden dus in de hoek gezet en dat wil ik aanvechten, want natuurlijk gaat het niet om mij.
  Ach, soms moet je op lange tenen gaan staan om op de schouders van reuzen te komen:-)

  Volgende vraag: Hoeveel netbook projecten zijn een stille dood gestorven? Veel!
  Als een iPad project mocht mislukken is er volgens mij nog geen man overboord. Wedden dat ze niet ongebruikt in een kast belanden?

  Maar het feit dat jij en ik ons allebei op een doordeweekse avond druk maken zegt genoeg over onze passie:-) ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Willem dat twitter blijft een snel medium he ;-) En ja reageer ik toch weer. Zeg maar teacher 2.0 :-)

  Ik was te zwartwit in stellen dat er veel visieloze projecten zijn. Laat ik dan anders stellen dat managers bij bredere uitrol ook moeten kijken naar wat NIET kan. En als dan weloverwogen wordt gezegd "het voordeel van dit weegt op tegen het nadeel van dat" ok, dan is het weloverwogen. DAAR schort het m.i. wel vaak aan, ook door gebrek aan vakspecifieke kennis. Je kunt dat ook niet allemaal weten maar breed laten informeren is een must (bij alle tech).

  Netbook: klopt, maar hoe veel echt door de tech en hoeveel door gebrek aan visie? Visie belijden is wat anders dan visie tonen.

  Klopt, ben passievol, jij ook, laten we dat maar blijven. Beter dan visieloos door het leven :-)

  BeantwoordenVerwijderen