05 juni 2011

Van Java naar HTML5

Een van de standaard bezwaren van mensen die het niet zo hebben op de inzet van iPads (in het onderwijs) is het feit dat je er geen Java of Flash (laat staan Silverlight) op kunt draaien. Met name bij de Wiskunde lessen schijnt veel gewerkt te worden met demo's in Java die vraagstellingen mooi kunnen illustreren.

Nu ben ik heel slecht in Wiskunde dus durf ik daar nauwelijks iets zinnigs over te zeggen, maar ik ben toch op zoek gegaan naar oplossingen. Zo liep ik tegen quantblog aan waar mooie dingen zijn te vinden in HTML5.
Ik ben geen programmeur, maar is datgene wat nu in Java gedaan wordt (op termijn) ook niet gewoon mogelijk in HTML5? En zo ja, is het dan niet gewoon een kwestie van tijd voordat al die demo's omgebouwd zijn, of denk ik nu wat te simpel?

Hieronder zie je alvast een demo van iets dat vast met Wiskunde te maken heeft. Allemaal geprogrammeerd in Javascript en prima zichtbaar op mijn iPad...

5 opmerkingen:

 1. Ja, dat is natuurlijk mogelijk, al zullen de algebra applets van het FI- er wordt voorzichtig gewerkt aan een javascript versie van 1 van de applets als case study- nog best veel werk bevatten. Dat kost dus vele duizenden mensuren, en waarom? De vraag blijft: waarom mag Java niet draaien op tablets? Enkel omdat Apple het "te langzaam" vindt. Mogen we dat ook nog zelf uitmaken? Als ik DVD's uren lang op de iPad bekijk is hij vast ook sneller leeg dan als ik hem op de browser heb staan. het is een kul-argument, ingegeven door corporate policy. (ook van Google tav. Oracle). En dan vind ik het wel zonde voor het werk. Het zou fijn zijn als men zich eens realiseert dat het niet een kwestie is van "even wat anders uitkiezen".

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Christian was me net voor maar ik had willen schrijven dat het vooral om de java-applets gaat zoals die bijvoorbeeld voor het Freudenthal Instituut ontwikkeld zijn. Deze vertegenwoordigen een onmiskenbare meerwaarde voor de inzet van ICT in het wiskundeonderwijs. Het is echt een groot gemis als je die (nog) niet kunt inzetten. Zoiets...:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Willem,

  Het ontwikkelen of omzetten van een flash-applicatie naar html5 kan soms op een eenvoudige manier worden gedaan mbv een converter, maar soms kost het veel werk dus tijd dus geld. En het is toch van de zotte dat er mooie dingen gemaakt zijn, waarop een fabrikant met een ongelooflijk uitgekiende marketingstrategie zegt: Ja maar, dat ondersteunen wij niet! En dat dan de hele wereld zegt: Ja meneer Apple, het is goed meneer Apple, we zullen doen wat u zegt, meneer Apple. En meneer Apple lacht zich een ongeluk! Aan de ene kant roepen we allemaal dat applicaties op alle platforms moeten draaien en vervolgens lopen we allemaal achter een fabrikant aan die op deze manier streeft naar monopolie. Ik snap ook de scholen niet die nu al beslissen om met de iPad te gaan werken met al z'n restricties, terwijl er al veel alternatieve tablets zijn met meer mogelijkheden en minder beperkingen. Maar ik begrijp inmiddels dat die iPads alleen gebruikt worden om de schoolboeken te vervangen door pdf-jes... (zeg ik wat ongenuanceerd)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Henk: helemaal mee eens

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Overigens ben ik ook teleurgesteld in Android want daar is het ook niet straightforward om Java aan de praat te krijgen. "Vroegah" vroeg men zich nog af of er wel backward compatibiliteit was. Nu moet iedereen maar meteen over naar de nieuwste snufjes (Google apps bijv.) want "goed voor U!". Ik hoor veel te weinig mensen -maar mss. vindt men het ook allemaal wel OK- die hier (opbouwend) kritisch op zijn. Waarom maakt Apple niet een converter, geef hem open source uit, maar doe wat!

  (overigens vergat ik nog te melden dat het bij wiskunde zo is dat de laatste edities van de wiskundemethodes zelfs de voornoemde applets gebruiken. Kortom, het blijft imo. een keuze die enkel door corporate policy wordt ingegeven, maar veel ongelukken brengt. Vergaat de wereld? Nee, dat niet maar ik vind dit echt onbegrijpelijk)

  Er zijn personen die trouw jouw log bezoeken. Toen ik op Apple HQ op Leidseplein was werd de vraag al weggewuifd, mss. omdat men dacht dat het toch niets uithaalt. Een optie om uit de store Java te installeren is eigenlijk wel het minste.

  BeantwoordenVerwijderen