22 juli 2011

Hoe werkt een touchscreen?

Het lijkt een nieuwe trend te zijn, want wat is een weblog tegenwoordig zonder infographics? Je weet niet wat een infographic is? Jawel hoor, want je komt ze steeds meer tegen. Heel grote afbeeldingen met tekst én plaatjes.
Wikipedia geeft de volgende definitie:
"Een infographic of informatieve illustratie geeft een informatieve weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld. Dit kan voorkomen in de vorm van een kaart, grafiek, bord, instructieve tekening of een interactieve applicatie. Ze is bedoeld voor het overgedragen van informatie, data en kennis. Het wordt toegepast door journalisten in nieuws- en achtergrond artikelen, in financiële jaarverslagen, in openbaar vervoerssystemen als verklarend beeld, en voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden." (bron)
Ik weet niet of ik ze vaak zal gaan plaatsen want ik vind dat ze wel heel veel plaats innemen. Natuurlijk kan ik een infographic in het klein opnemen met een link naar de grote versie maar dan is het effect weer weg. Om te zien of - en zo ja hoe - hier op gereageerd wordt doe ik maar een keer mee en plaats een infographic die duidelijk uitlegt wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten touchscreens. Dan zie je dat een smartphone of tablet met een capacitief scherm beter, maar ook duurder is dan een exemplaar met een resistief scherm.

Overigens valt er op de geboden informatie wel wat af te dingen. Zo staat er dat je een capacitief scherm alleen met je (blote, dus zonder handschoenen) vingers kunt bedienen. Er zijn echter stylussen in de handel (met geleidend materiaal) die wel werken, al heb ik er slechte ervaringen mee. Ook wordt gesteld dat een dergelijk scherm prima functioneert in zonlicht. Nou, probeer dat maar eens met een iPad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten