05 september 2011

Slimmer zoeken, slimmer documenteren

Eerste Hulp bij e-Onderzoek voor studenten
Het kolossale aanbod aan digitale bronnen maakt nieuwe onderzoeksvragen mogelijk en vraagt tegelijkertijd om nieuwe manieren van zoeken. Hoe slimmer je zoekt, hoe relevanter de zoekresultaten. En slimmer documenteren scheelt niet alleen veel tijd, het maakt je onderzoeksresultaten ook herhaalbaar. Slimmer zoeken en documenteren is overigens binnen twee uur te leren: in het boekje Eerste Hulp bij e-Onderzoek voor studenten in de geesteswetenschappen: Slimmer zoeken, slimmer documenteren staat precies hoe!

Uit de tekst:
Opmerkelijk ervaringsfeit: weinig alfa’s schrikken van eenvoudige wiskundige formules (op school gehad), maar als ze zoekopdrachten zien als: komk?????t*d of site:dbnl.org “achter de ramen * * tijd”, dan haken ze al snel af (‘dat is mij echt te ingewikkeld’). En dat terwijl je direct, vaak binnen seconden, veel baat kunt hebben bij zo’n geavanceerde zoekopdracht.

Het boekje is geschreven door Ewoud Sanders, historicus en journalist. Hij heeft wekelijks een taalrubriek in NRC Handelsblad en heeft diverse taalboeken op zijn naam staan. Daarvoor maakt hij niet alleen intensief gebruik van internet, maar ook van een grote collectie digitale bronnen in eigen beheer.
Het boekje is een gezamenlijke uitgave van de universiteitsbibliotheken Leiden en Amsterdam
en van de Koninklijke Bibliotheek en wordt aangeboden door Early Dutch Books Online.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten