18 oktober 2011

Een Google formulier mét plaatjes

 Beschikbaar via Dropbox!
Google formulieren zijn ideaal voor het maken van aanmeldformulieren, enquètes, vragenlijsten en noem maar op. Wat helaas nog altijd ontbreekt is de mogelijkheid om plaatjes in te voegen bij de vragen. Toch heb ik daar nu wat op gevonden. Helaas heb je er wel wat HTML kennis voor nodig. Een simpel voorbeeld vind je hier.

Stappenplan
  1. Maak het formulier met de vragen die je daarin wilt opnemen. Probeer zo volledig mogelijk te zijn, want achteraf zaken veranderen kan wel, maar is een beetje lastig
  2. Ga naar het live formulier, klik met de rechtermuisknop op: (pagina)bron weergeven. Selecteer alle code met Control+A en kopieer met Control+C
  3. Open een teksteditor (kladblok, notepad of wat anders) en plak de code in een nieuw bestand
  4. Zoek de plek(ken) waar je de plaatjes wilt hebben en voeg deze toe. Deze plaatjes moeten uiteraard al ergens op internet staan!
  5. Sla het bestand op als HTML bestand en publiceer het ergens op internet, klaar! Het formulier is beschikbaar mét plaatjes en kan gewoon gebruikt worden.
Tips en aandachtspunten
  • Uiteraard gebruik je rechtenvrije plaatjes. Heb je een Dropbox account, dan kun je de plaatjes ook daar plaatsen in een publieke folder. Zorg voor wat witruimte om de plaatjes heen zodat de vragen niet direct tegen de rand aan staan met de code:  hspace="5"
  • Heb je geen website waar je zelf HTML bestanden kunt plaatsen? Gebruik dan je Dropbox account en zet het HTML bestand in een publieke folder.
  • Heb je nog geen Dropbox account? Klik dan hier om er een aan te maken! Het is helemaal gratis en je krijgt standaard de beschikking over maar liefst 2 GB ruimte.
  • Je kunt de pagina natuurlijk verder opmaken met achtergrondkleur, een mooi lettertype, extra tekst en uitleg of wat je er ook maar verder aan toe wilt voegen.
  • Het is mogelijk om het bestand op Dropbox te overschrijven met een nieuwe versie als je nog zaken wilt aanpassen. De oorspronkelijke publieke url blijft werken!
Hieronder een korte screencast waarin ik een en ander laat zien:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten