14 oktober 2011

Van Web-log via Wordpress naar Blogger!

 Wordpress2Blogger conversion utility
Ik ga geen woorden vuilmaken aan de rampzalige migratie die Webstreepjelog doormaakt van het Typepad platform naar Wordpress. Voor al die bloggers die hier de dupe van worden is het al meer dan erg genoeg.

Vanmiddag heb ik in 10 minuten tijd iemand wel heel erg blij kunnen maken! Ook hij is lange tijd verstoken geweest van z'n door de jaren heen zorgvuldig opgebouwde verzameling berichten met veel waardevolle bijdragen. Uiteindelijk heeft hij maar besloten om gewoon helemaal opnieuw te beginnen, waarbij hij gekozen heeft voor Blogger. Een week geleden had hij toch even toegang tot de nieuwe schil van weblog.nl en heeft toen snel een backup in XML van de site afgehaald. Hij had echter geen idee wat hij daarmee zou kunnen.

"Wil je mij dat XML bestand eens toesturen" vroeg ik hem deze week.
Vanmiddag kreeg ik het toegestuurd en zag dat het een Wordpress XML backup was. Ik toetste toen bij Google de zoekopdracht: wordpress 2 blogger in en klikte op de eerste link (ja, ik weet dat dat niet zo mediawijs is). Daarmee kwam ik op de Wordpress2Blogger conversion utility terecht en dat bleek precies wat ik zocht! Het enige wat ik hoefde te doen was het XML bestand uploaden en op Convert te klikken. Even later kreeg ik een nieuw XML bestand aangeboden.
Snel maakte ik bij Blogger een nieuw weblog aan en importeerde het nieuwe bestand. Twee minuten later had ik alle 289 berichten keurig in beeld, compleet met links en opmaak! Het enige dat niet meekomt zijn de plaatjes, maar alle teksten zijn gered en weer beschikbaar!
Hij kan nu hetzelfde doen en zijn reeds bij Blogger aangemaakte weblog aanvullen met de verdwenen berichten! Is dat mooi of is dat niet mooi?

6 opmerkingen:

 1. Hoi Willem,
  Mijn oude weblog "Computers in de Klas" staat ook bij web-log. Nog steeds niet in de lucht! Ik blogde daar al sinds 2006. Zo'n vijf jaar berichten ergens in de cloud en ik kan er niet bij! Die kennis van jou heeft geluk dat hij nog een xml bestand heeft. Heb ik - stom, stom - nooit gemaakt. Ik had al mijn berichten naar Wordpress kunnen verhuizen. Maar goed, mijn huidige blog heb ik helemaal in eigen beheer en wordt gehost door Vevida. Prima service! Ik ga in ieder geval nooit meer met Web-log in zee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Willem, ik ben je meer dan erkentelijk!

  Tip voor André: Ik had ook geen export, ik heb hem pas recent kunnen maken!
  Als je inlogt bij weblog krijg je een bericht dat je niet bevoegd bent. Er staat wel een link naar je dashboard. Daarmee kom je alsnog bij je eigen dashboard en kun je via het menu een export maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Willem,
  Hoe doe je dat voor Blogger, een backup maken?
  Ik zie de exportfunctie nergens staan.
  Ik hoor het graag.
  Met vriendelijke groet,
  Carry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Carry,
  Daar heb ik een screencast over gemaakt!
  Zie: http://www.screenr.com/BYms

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Willem,
  Bedankt. Ik wist inderdaad nog hoe ik het in de oude versie moest doen,maar niet in de nieuwe Blogger in draft. Handig zo'n screencast.
  Als je in jouw bericht aan mij een enter geeft na de geplaatste weblink kun je direct linken en hoef je niet te plakken en knippen. Kleinigheidje hou je altijd zou een gewaardeerde collega zeggen. :))
  Prettig weekend........
  Carry

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Jef
  Dank voor de tip!
  Nou dat heb ik dus gedaan. Ik heb het nu helemaal met Web-log gehad. Het blog is helemaal leeg.
  Toch maar een export gemaakt. Volgens mij staat er dus niets in. In ieder geval kan ik nu bij m'n dashbord komen. 5 jaar bloggen de mist in! Grrr!!

  BeantwoordenVerwijderen