29 november 2011

Externe microfoon voor de iPad

Omdat ik steeds vaker audio opneem met m'n iPad en iPhone ben ik dit weekend op zoek gegaan naar een externe microfoon. Vooral bij het maken van een screencast met bijvoorbeeld Showme of Screenchomp vind ik de geluiden die je met je vingers op het scherm maakt storend.
Op speurtocht kwam ik al snel uit bij de iRig Mic "The first handheld for your iPhone/iPad". Deze bleek op voorraad te zijn bij RJshop.nl en dat betekende gisteren besteld en vandaag al in huis! De speciale plug zorgt ervoor dat je naast de microfoon ook een headset kunt blijven gebruiken en zo gelijk kunt horen wat je opneemt, afhankelijk van de software die je gebruikt. De microfoon wordt compleet geleverd met etui en houder. Vandaag dus ook nog maar een desktop standaard besteld.

IK Multimedia levert ook gratis apps voor de iPhone en de iPad zoals iRig Recorder en VocaLive, maar die halen het wat mij betreft niet bij Pocket Wavepad dat eveneens gratis is maar geweldige mogelijkheden biedt om opgenomen geluid te bewerken. Het kost misschien even tijd om alle features te ontdekken, maar als je eenmaal weet hoe alles werkt zul je niet snel een ander programma nodig hebben. Bewerkt materiaal kan via e-mail verzonden worden. Ik stuur het via sendtodropbox.com naar mijn Dropbox account zodat ik het vandaar kan doorzetten of verder bewerken indien nodig.

Terug naar de microfoon. De iRig Mic is een condensator microfoon, ligt lekker in de hand en is met zijn unidirectioneel karakter ook prima geschikt voor interviews en buitenopnamen. Het ingangsvolume is middels een 3-weg schakelaar in te stellen, waardoor oversturing wordt voorkomen. Ik ben er blij mee en zal hem zeker meer gaan gebruiken dan de interne microfoon, al is het wel wéér extra spul om mee te slepen...

Hieronder hoor je een opname, gemaakt met de iRig microfoon:
  iRig microfoon getest (mp3)

3 opmerkingen:

 1. Rob Nijmeijer04 juni, 2012 11:22

  Bedankt voor het delen...vandaag meteen aangeschaft

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Top! Gebruikt voor diverse reportages op www.youtube.com/teamgdfsuez

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Willem, dat lijkt me wel wat, die microfoon. Ik heb een nieuwe I-pad met een lightning ingang (zo heet dat toch) is deze microfoon daar ook op aan te sluiten, ik moet dingen opnemen op de I-pad. Of moet ik dan een extra snoertje of verbindingsstukje aanschaffen. En - ik ben nieuw met de i-pad - hoe bedien je op afstands de slides (worden geprojecteerd via de beamer die met een vga-kabel is aangesloten op de i-pad)
  Graag je deskundig (!) advies en groet van Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen