06 november 2011

Geluid embedden bij Wordpress

 De audioplayer van Wordpress, mét playlist!
Geluid embedden bij Blogger is niet zo'n probleem omdat Blogger wat dat betreft veel toestaat. Bij Wordpress is dat anders en omdat ik ook met zekere regelmaat berichten schrijf voor Wordpress blogs ben ik op zoek gegaan naar de mogelijkheden.

Tot mijn verrassing kwam ik erachter dat weblogs die gehost worden bij Wordpress zelf standaard een prima mogelijkheid hebben om een geluidsbestand te plaatsen. Het enige dat je hoeft te doen is gebruikmaken van een shortcode met behulp van vierkante haakjes. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
[audio http://cinch.fm/trendmatcher/307191.mp3]
Dankzij deze code wordt er een kleine flashplayer geplaatst. Je kunt zelfs verder gaan en meerdere geluidsbestanden toevoegen in één player die dan achter elkaar worden afgespeeld. De documentatie daarvoor vind je hier. Nadeel is dat je op een iPad niets ziet. Jammer genoeg staat Wordpress de HTML5 code voor audio niet toe! Bij Blogger mag dat wel en krijg je via:
<audio src="http://cinch.fm/trendmatcher/307191.mp3">
op een iPad of iPhone keurig een speler te zien. Om het helemaal goed te doen moet je op een Wordpress blog dus alsnog de bestanden via een gewone link aanbieden zodat ze ook op een mobiel device kunnen worden afgespeeld.
Tenslotte kun je in een weblog dat bij Wordpress gehost wordt ook de speciale shortcode gebruiken die Soundcloud aanbiedt. Daarmee kun je de Soundcloud speler dus ook makkelijk embedden in een weblog. De komende week hoop ik daar gebruik van te maken op het weblog van Dé Onderwijsdagen.

Draai je Wordpress op een eigen domein dan heb je de hierboven beschreven methode niet standaard tot je beschikking. Je zult dan zelf een plugin moeten installeren. Ik heb er een aantal uitgeprobeerd en ben tenslotte terechtgekomen bij Playpress. Het mooie van deze speler is dat deze ook werkt op een iPad! Ik hoop dan ook dat mbo.kennisnet.nl deze plugin gaat installeren zodat ook daar interviews geplaatst kunnen gaan worden...

1 opmerking:

 1. ik heb de plugin geinstalleerd echter zelf krijg ik geen geluidsbalkje op mijn site.
  Komt waarschijnlijk omdat ik midi bestanden wil laten horen?
  Graag hoor ik van U
  Met vriendelijke groet,
  V.van Klaveren

  BeantwoordenVerwijderen