06 november 2011

Geluid embedden met Soundcloud

Op mijn zoektocht naar mogelijkheden om geluid te embedden op een website ben ik tegen een aantal verrassingen, maar ook beperkingen aangelopen. iPad of iPhone? Klik hier!

Soundcloud
De eerste verrassing was Soundcloud en daarmee heb ik nu ook deze podcast gemaakt. Op Soundcloud.com kun je gratis tot 120 minuten aan geluidsbestanden plaatsen. Je kunt bestanden uploaden, maar ook direct opnemen vanaf de website. Daarnaast biedt Soundcloud apps aan voor de iPhone, de iPad en voor Android toestellen zodat je ook onderweg opnames kunt maken.

Wat Soundcloud onderscheidt van andere diensten zoals Cinch, Shoudio en Audioboo is de grote tijdbalk waarop de podcast wordt weergegeven. Jij zelf, maar ook anderen hebben namelijk de mogelijkheid om op die tijdbalk reacties achter te laten, precies bij het fragment waar de reactie op slaat. Daarmee zie ik voor deze tool allerlei toepassingen binnen het onderwijs omdat je op die manier heel mooi feedback (of extra tips) kunt geven! Om reacties te kunnen plaatsen moet je wel een (gratis) Soundcloud account hebben en zijn ingelogd.

Als je de tijdbalk ziet denk je natuurlijk: Dat is Flash... Het mooie is echter dat het ook werkt op een iPad en dus kennelijk gebruik maakt  van HTML5. Ook bij het terugspelen van bestanden op de iPad app zie je de reacties van anderen en kun je ook zelf weer reageren.

Als je bent ingelogd kun je bij Soundcloud sets aanmaken die via een aparte url te bereiken zijn. Zo kun je geluidsbestanden rond een bepaald onderwerp handig bundelen en aanbieden.

Wat Soundcloud verder bijzonder maakt is het feit dat anderen vanaf jouw pagina bestanden kunnen uploaden naar jouw account. Je krijgt een seintje via e-mail en kunt dan het bestand beluisteren en downloaden. Iemand die daar gebruik van maakt hoeft geen account te hebben, maar moet wel een geldig e-mail adres doorgeven en bevestigen. Daarna krijgt de verzender direct een gratis account aangeboden. Een slimme manier om meer mensen binnen te halen.

1 opmerking:

  1. hartelijk dank voor deze reminder. Ik gebruik Soundcloud zo'n twee jaar zeer onregelmatig voor muziek (luisteren en zoeken) en had er nog niet aan gedacht dit te gebruiken in mijn lessen.
    Toevallig wel recentelijk de discussie gehad met een collega over de tools die wellicht beschikbaar zijn voor spreekvaardigheid.
    Afijn, ik bleek al heel lang over iets te beschikken en goed dat je me hebt wakker geschud als het ware

    BeantwoordenVerwijderen