07 januari 2012

Hoe hoog woon jij?

Met die hoge waterstanden van de afgelopen tijd zullen meer mensen zich afvragen op welke hoogte ze nu eigenlijk wonen.
Je kunt daarvoor terecht bij het Actueel Hoogtebestand Nederland.

Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is een bestand met voor heel Nederland gedetailleerde en precieze hoogtegegevens. Een digitale hoogtekaart, als het ware. Voor heel Nederland is van elke vierkante meter bekend wat de hoogte is.

Op deze website kun je de hoogtekaart verkennen met de viewer, de hoogte voor een bepaalde postcode opvragen en voorbeelden van het AHN bekijken.

Dit is natuurlijk ook een prachtige website om in de klas te gebruiken!
Gelukkig hou ik de voeten voorlopig droog want ik woon op +25,1 meter. Hoe hoog woon jij?
Wil je de hoogtekaart zien die met de viewer gemaakt is van mijn woonomgeving, klik dan op:
6 opmerkingen:

 1. Dag Willem,

  Leuke site! Ik woon iets lager dan jij... -1.1 m. "Gemiddelde hoogte". Deze week was het iets hoger dan dat, schat ik in! Gelukkig veilig achter de Maeslantkering, die nog niet dicht hoefde, dus het viel best mee in het westen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor de tip!
  Ik woon overigens (3)hoog en droog... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben speciaal verhuisd om niet 5m onder NAP te wonen ... nu 11.1 erboven. Maar ben vergeten toen te kijken naar omringende hoogte: we wonen nu op laagste punt in de buurt. Dus Willem, je stelling "Gelukkig hou ik de voeten voorlopig droog want ik woon op +25,1 meter" gold in ieder geval niet voor ons: als het HEEEL hard regent, stroomt nl het water in de omgeving toch naar het relatief laagste punt, en voor je het weet heb je dan toch nog natte voeten ;-)... Maar ik hoop dat je het lang droog houdt :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Raoul,
  Inderdaad, alles is relatief!
  Maar ten opzichte van mijn omgeving woon ik dus ook hoog op de Hondsrug. Nog geen 500 meter verderop zakt het landschap meer dan 10 meter naar beneden richting het veen. Het loopt dus echt bij ons weg gelukkig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daarom ben ik blij met de permanente dijkbewaking hier bij de Lek en de Merwede. Ik woon daar tussen in, op -1.1 m ...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zit op 50,9 meter en kijk uit over lagere gebieden... op de stuwwal bij Nijmegen.
  Ik betaal wel polderlasten geloof ik......

  BeantwoordenVerwijderen