10 februari 2012

Waar staat je presentatie?

Een vraag die op iedere conferentie vaak gesteld wordt: "Waar kan ik je presentatie vinden?"
En het antwoord is dan meestal: "Ik stuur hem je wel toe, heb je een kaartje?"

Dat kan natuurlijk anders!
We hebben immers Marktplaatsmbo.nl en dat is nu juist bedoeld voor dit soort zaken. Daarom wil het Consortium voor Innovatie dit jaar alle presentatoren van Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT uitnodigen om de presentaties zelf te publiceren op Marktplaatsmbo.nl. Het uploaden van een presentatie gaat uiterst eenvoudig en snel.


Plaatsing op Marktplaatsmbo.nl heeft eigenlijk alleen maar voordelen:
 • Door gebruik van de tag cviov2012 zijn de presentaties makkelijk terug te vinden
 • De presentaties zijn te koppelen aan categorieën en doelgroepen
 • De presentaties worden mooi weergegeven, maar kunnen ook worden gedownload
 • Het is mogelijk de presentatie een waardering te geven
 • Het is mogelijk om bij een presentatie een review te schrijven
 • Er is een teller die laat zien hoe vaak de presentatie bekeken is
 • Door slim taggen kunnen gerelateerde bronnen ook makkelijk worden gevonden
Maar ik heb helemaal geen presentatie
Geen probleem! Het bestand dat je uploadt hoeft niet perse een Powerpoint presentatie te zijn. Het kan ook een PDF bestand zijn of een Word document. Kijk maar naar dit voorbeeld. Het kan zelfs uitsluitend een link zijn naar een externe website waar meer informatie is te vinden, gekoppeld aan de juiste tags en een beschrijving. Eigenlijk is er dus geen excuus om je verhaal via dit platform niet te delen met anderen.

Hieronder een korte screencast met uitleg over Marktplaatsmbo.nl

3 opmerkingen:

 1. Jammer. Weer een plek specifiek voor één doelgroep (mbo) met als doel hun daar hun content te laten delen.
  Ik mail mensen geen PPT of PDF als ze een presentatie willen hebben. Die zet ik op Slideshare en ik link er naar vanaf mijn weblog. Als ik tot de doelgroep zou behoren dan zou ik dus extra werk moeten doen in plaats van minder werk als ik van Marktplaatsmbo gebruik zou willen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Pierre,
  Bedankt voor je reactie. Ik denk dat je je moet realiseren dat niet iedereen (zoals jij en ik) een Slideshare account en een weblog heeft. Vanuit de bezoeker gedacht heeft het beschikbaar maken via één plek natuurlijk voordelen. In het uiterste geval zouden ze anders naar 250 verschillende weblogs moeten om van daaruit naar Slideshare, Issuu, Google Docs of nog andere plekken te gaan. Daarnaast is het niet of-of, maar en-en. Een presentator met een eigen weblog zal zijn preso uiteraard ook beschikbaar maken via zijn/haar eigen weblog.
  Ik zie het dus niet als jammer, maar als winst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zit meer op de lijn van Pierre. En als er dan toch een plek moet komen waarom dan niet een gezamenlijke 'repository' van al het onderwijs in Nederland, ik denk dan als eerste aan Wikiwijs. Zo'n sectorale aanpak vind ik wat ongelukkig. Voordeel is volgens mij wel dat de content in Nederlands beheer is. Wordt het gebruik van Creative Commons licenties ondersteund Willem?

  Dan wat praktisch. In Firefox 3.6.26 die ik gebruik vanwege enkele add-ons verdwijnt dit reactie-venster uit beeld ofwel even voorbij... Om deze reactie te kunnen schrijven heb ik Chrome opgestart.

  BeantwoordenVerwijderen