03 februari 2012

Warmte op afstand!

 de E-thermostaat app op de iPhone
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Ja, ik heb de E-thermostaat van Essent thuisgestuurd gekregen om zo het gemak ervan te kunnen ervaren. Als tegenprestatie werd me gevraagd om mijn ervaringen te delen en dat doe ik graag!

Waarschijnlijk hoef ik nauwelijks meer uit te leggen wat de E-thermostaat van Essent is, want je kunt eigenlijk niet om alle reclamespotjes heen. In de doos de thermostaat zelf, een hub en wat snoertjes. De thermostaat hang je op de plaats van de vorige. Kwestie van twee snoertjes aansluiten en je bent klaar. Het ding wordt gevoed door een knoopcel die op zijn beurt weer heel slim wordt opgeladen via de twee draadjes. Daar heb je als het goed is dus in jaren geen omkijken meer naar. De hub hang je in de meterkast in de buurt - maar niet te dichtbij - je router en verbind beide met een utp kabeltje. In principe is dat alles. Natuurlijk mag de afstand tussen de thermostaat en de hub niet al te groot zijn, maar dat lijkt me duidelijk. Afhankelijk van de ketel die je hebt kan het zijn dat je ergens in de ketel nog een weerstandje moet plaatsen. Als je eenmaal weet waar je de documentatie daarvoor moet vinden stelt ook dat niet veel voor. Ik moest inderdaad m'n ketel openen en op zoek naar aansluiting 4 en 8 om daar het meegeleverde weerstandje tussen te zetten. Daar had ik dus geen monteur voor nodig!

Dan is het een kwestie van beide apparaten, dus de thermostaat en de hub via een website kenbaar maken met de erop afgedrukte code en na een paar minuten wachten kun je inloggen op de webportal om je thermostaat te gaan instellen op een weekprogramma. In principe werkt alles ook zonder dat je dat doet, maar da's natuurlijk niet slim. Het instellen van het weekprogramma moet via de webportal en kan dus (nog) niet via je iPhone of iPad. Het bijstellen van de temperatuur, vastzetten of op nacht- of lang weg stand kan wel met je iPhone en iPad en dat is natuurlijk geweldig mooi! Ik heb nogal te maken met onregelmatige werktijden, net zoals mijn gezinsleden en nu kunnen we allemaal op afstand de gewenste temperatuur instellen! Nu hangt de thermostaat uiteraard maar op één plek terwijl we 's avonds vaak juist in een gedeelte van het huis zijn die verwarmd wordt door een houtkachel. Daarmee komt de E-thermostaat nog beter tot z'n recht. als je dat wilt reageert hij namelijk ook op beweging. Detecteert hij gedurende een instelbare tijd geen beweging, dan schakelt hij de ketel automatisch terug naar de nachtstand. Gelukkig is de sensor niet gevoelig voor onze hond want deze maakt graag met grote regelmaat zijn inspectierondjes door het huis.

En werkt het? Ja hoor, zonder problemen tot nu toe. Ik heb één keer gehad dat ik de hub even van de stroom af moest halen omdat deze geen signalen doorgaf, maar dat is dan ook het enige. De instellingen worden opgeslagen op de thermostaat zelf en niet op de webportal, dus ook als er geen verbinding mocht zijn werkt alles naar behoren. Tenslotte kun je de thermostaat ook nog verbinden met je notebook om alles in te stellen. Je bent dus niet afhankelijk van internet.

Al met al ben ik heel blij met dit stukje domotica dat het leven weer wat makkelijker en als het goed is zuiniger maakt. Het lijkt me trouwens ook ideaal voor bijvoorbeeld kleine basisscholen met één ketel en thermostaat. Heb je 's avonds bijvoorbeeld een ouderavond, dan kun je heel makkelijk op afstand de temperatuur schakelen! Hoef je niet meer in zo'n koud lokaal te zitten...

Natuurlijk is dit pas het begin en kunnen we binnenkort nog veel meer op afstand bedienen. Zo zou ik ook wel een app willen hebben voor m'n alarm thuis. De webcam kan ik al wel op afstand bedienen, maar zou het niet mooi zijn als dat allemaal vanuit één applicatie zou kunnen?

Meer informatie vind je bij Essent en via het filmpje hieronder:

2 opmerkingen:

 1. Volgens mij heb je 'dikke vingers' :-)
  isntellen en isnstelbaar heb je getypt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Richard,
  Bedankt voor je seintje! Heb het snel verbeterd.
  Ik zal de schuld niet geven aan mijn toetsenbord. Soms wil ik gewoon te snel....

  BeantwoordenVerwijderen