07 maart 2012

Mijn eerste Edushock Experience

Vandaag heb ik mijn eerste Edushock Experience gehad en ik zit nog steeds een beetje bij te komen van dit bijzondere event.
Waarom ging ik er eigenlijk heen? Ik had geen programma gezien met keynotes (keyshocks) en het workshop (workshock) aanbod was ook niet van tevoren bekend. Ik heb me puur laten verleiden door wat er aan informatie op de website was te vinden en door wat er over getwitterd werd.

Ik heb er geen moment spijt van gehad. Wat een energie maakt zo'n dag los!

Allereerst de onconventionele setting van een oude fabriekshal, hier en daar een beetje opgelapt met zwarte doeken. Het liet zien dat je niet perse in een mooi congrescentrum hoeft te zitten. Maar het waren vooral de mensen die er waren, de onderwijzigers, waaronder veel studenten die alles in goede banen leidden. De ontboezemingen van Vera Camilla en Robert van Hoesel waren behoorlijk shocking. Lees daarvoor verder het verslag via Schrikdraad of Edushock?

Mooi vond ik de workshock die ik volgde bij eerste jaars studenten van de opleiding Advanced Business Creation van Avans Hogeschool. Leuke afwisselende werkvormen en professioneel geleid. "Zo zien onze lessen er ook uit". Op mijn vraag of ze ook een docent hadden meegenomen kreeg ik als antwoord: "Ja, maar die zit nog niet zo lang op de opleiding als wij!" Op abcstudenten.nl laten ze meer zien van zichzelf.

Tweede workshock die ik bijwoonde werd gegeven door Yorick Saeijs van Onderwijs Maak Je Samen.
Ik geef je het te doen om vlak naast de heater die het hele gebouw moet verwarmen je verhaal te houden. Het lukte Yorick prima! Hij liet ons een mooie Mindmap maken... op papier! Natuurlijk zijn daar mooie apps voor, maar zoals hij het bracht werd het een feestje:-)

Wat verder indruk op me maakte was het verhaal van Sandra van Kolfschoten die haar verhaal kracht bijzette met de beelden van de paarden van Marrum. De beelden van de paarden, ingesloten door het water, vast op een kwelder, gingen de hele wereld over. De militaire operatie om ze te bevrijden mislukte. Zes ruiters op lokpaarden waren succesvol. Zij lieten zich niet imponeren en afleiden door allerlei deskundigen in militaire voertuigen. Waar zij zich van de anderen onderscheidden was het lef en vertrouwen waarmee zij hun eigen operatie inzetten.
Boodschap: Jullie zijn lokdocenten!


Tenslotte mijn complimenten aan Harriet Kollen en Lotte Rensen die het, met hulp van nog meer onderwijsgekken, gelukt is om deze Edushock Experience binnen twee maanden te realiseren! Tot de volgende aflevering!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten