29 mei 2012

Nederland dreigt museum te worden

De brief van de dag in de Volkskrant van vandaag werd ingestuurd door Sylvia Roelofs, directeur van ICT­Office (de branchevereniging van 550 ict-, technologie- en internetbedrijven, omzet 30 miljard euro per jaar, met een kwart miljoen werknemers en gevestigd in Woerden).
Omdat niet iedereen de Volkskrant leest en ik haar bijdrage toch graag onder de aandacht wil brengen van mijn lezers vroeg ik ICT Office toestemming de ingezonden brief te plaatsen én kreeg die.

Sylvia Roelofs pleit voor een cultuurverandering in het onderwijs, een radicale omslag in het denken. Wat daarbij zou helpen is het btw-vrij maken van de aanschaf van digitale leermiddelen, met inbegrip van tablets en computers.
Nederland dreigt museum te worden
In het Lenteakkoord is overeengekomen dat voor kunst en antiek het lage btw-tarief gaat gelden. Het is een correctie op de ‘cultuuronvriendeliike’ maatregelen van de gedoogcoalitie. Opvallend is dat cultuur in politiek en media veel meer aandacht krijgt dan kennis en innovatie.

Polìtici belijden met de mond dat Nederland moet streven naar een topvijfpositie op de wereldwijde ranglijst van kennìseconomieën. Terwijl internationaal stevig aan de weg wordt getimrnerd door concurrenten in Europa en vooral door opkomende economìeën, hopen we in Nederland ons doel te bereiken door rustig voort te gaan op de ingeslagen weg. In het onderwijs worstelen ze met de politiek en vooral ook met zichzelf. In plaats van focus op excelleren hebben we het over het afschaffen van zittenblijven.

Natuurlijk is het op orde brengen van ons huishoudboekje op dit moment prioriteit nummer één. Maar dat moet hand in hand gaan met het versterken van onze economie. De zo noodzakelijke economische groei moet komen van innovatie en slimme toepassingen met nieuwe technologie. Uit onderzoek van de Universiteit Twente dat we jaarlijks 19 miljard euro verspillen omdat de Nederlandse beroepsbevolking niet over voldoende ict-vaardigheden beschikt.

Ons onderwijs vernieuwt nog maar mondjesmaat. Daarom is een cultuurverandering in het onderwijs nodig, een radicale omslag in het denken. Met de verkiezingen in aantocht kunnen politici een belangrijk signaal afgeven. Door de aanschaf van digitale leermiddelen, met inbegrip van tablets en computers, voor onderwijsinstellingen btw-vrij te maken, krijgen scholen de kans én de stimulans om te investeren in de toekomst. Natuurlijk is deze maatregel bij lange na niet voldoende om die eerder genoemde topvijfklasserìng veilig te stellen.

Maar het is wel een eerste stap om een broedplaats van innovatie te worden. Zo kunnen we voorkomen dat Nederland straks internationaal te boek staat als het Museum van de Oude Economie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten