28 mei 2012

Apple, Microsoft en de warme bakker

Iedere keer opnieuw zie je op fora en discussiegroepen de eindeloze discussie over Microsoft <-> Apple weer oplaaien over hoe slecht deze bedrijven het eigenlijk met ons voor hebben in het onderwijs. Als alternatief wordt vervolgens Open Source genoemd.
Ik hou ervan, al was het maar voor mezelf zodat ik het beter begrijp, de dingen zo simpel mogelijk voor te stellen.

Zo stel ik mij een dorp voor met drie bakkers. De eerste adverteert met "het beste brood". De tweede adverteert met "het lekkerste brood". Het beste hoeft tenslotte niet het lekkerste te zijn en andersom. De derde adverteert niet om de kosten laag te houden en zoekt de beste balans tussen prijs en kwaliteit. Alle drie hebben ze een trouwe schare klanten. Deze proberen elkaar soms met alle mogelijke argumenten over te halen om over te stappen naar "hun" bakker. Waar de ene bakker vooral let op de beste kwaliteit vindt de ander service en dienstverlening het belangrijkst. De derde let vooral op de centjes en werkt zo efficiënt mogelijk.
Door de bank genomen zijn alle klanten best tevreden met de bakker waar ze meestal komen. Logisch, want een echt slechte bakker zit er niet bij! Zou dat wel zo zijn, dan zou deze dat direct merken in een terugloop van klandizie, toch? Ook bakkers houden van een goed belegde boterham, net zoals wij zelf.

Terug naar Microsoft en Apple waarvan dan wordt beweerd dat ze alleen maar geld willen verdienen en erop uit zijn om ons zoveel mogelijk afhandig te maken voor zo weinig mogelijk dienstverlening. Ze beloven van alles, maar maken niets waar, zo lees ik.

Ik zal wel naïef zijn, maar ik geloof het gewoon niet! Ik zie ook dat beide bedrijven prachtige projecten hebben lopen waar het onderwijs heel goed gebruik van zou kunnen maken. Dat sommige mensen dat niet zien of zelfs als een bedreiging zien zegt misschien meer over henzelf?

Nog even terug naar die twee warme bakkers. Denk je dat zij hun recepten op internet zetten? Ze kijken wel uit! Iedereen vindt dat ook logisch. Die derde bakker heeft zijn recepten wel van internet gehaald en daardoor smaakt het brood ook een beetje.... tja, zoals alle andere broden, maar daar is de prijs dan ook naar.

2 opmerkingen:

  1. Groot gelijk Willem. En mooi als we als consument kunnen kiezen tussen meerdere bakkers; we zien regelmatig om ons heen wat er gebeurt als er maar 1 'bakker' is: daar wordt de prijs-kwaliteit-verhouding meestal niet beter van :-). En wel fijn als ons beleg dan weer wel op het brood van elke bakker past: daar gaat het qua IT soms wat mis :-).

    Of partijen die hun recept delen/op internet zetten dan 'dus' ook een gemiddeld brood maakt, dat ben ik niet met je eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet precies op welke LinkedIn-discussie je doelt. Was van plan om er op te reageren, maar je verhaal hier geeft de strekking van wat ik wilde inbrengen prima weer. Een +1 dus namens mij.

    BeantwoordenVerwijderen