02 juli 2012

Bloggen onder eigen domein

Vanavond heb ik eens meegedaan met de #blogpraat discussie die iedere maandagavond via Twitter wordt gevoerd.
Het thema van vanavond was:
Een blog op je eigen domein. Waar moet je op letten? Hoe verhuis je je blog?

Al snel ging het over het zelf hosten van je weblog en natuurlijk over Wordpress. Tijd om me er even mee te bemoeien dus, want nee, ik host niet zelf en nee, ik gebruik voor dit weblog geen Wordpress maar Blogger. Voor mijn werk doe ik wel veel met Wordpress overigens.


Het mag duidelijk zijn dat ik heel tevreden ben met Blogger. Ik besteed geen minuut aan beheer en onderhoud en hoef me nooit zorgen te maken over versies van software en updates. Iets waar ik bloggers die zelf een blog hosten vaak over hoor praten. Een weblog onder eigen domein is een kwestie van een domein kopen en die laten doorverwijzen naar je weblog. Daarvoor betaal ik € 6,50 per jaar! Voor € 5,00 extra heb ik dan ook nog een mail pakket waarbij alles wordt doorgezonden naar een Gmail account. Ideaal dus als je nergens naar wilt hoeven omkijken!

Reclame
Een ander misverstand is dat je bij Blogger vastzit aan reclame. Ook dat is niet waar. Op mijn weblog zie je wat advertenties, maar daar heb ik zelf voor gekozen in de hoop dat jullie daar af en toe eens op klikken. Ik zou ze echter net zo goed weg kunnen halen want ik word er bepaald niet rijk van.

Volgende blog»
Toch had iemand nog wel een bezwaar bij het gebruik van Blogger: de bovenbalk met link naar een volgende blog. Nu is het mogelijk om die met één regel CSS code weg te halen, maar ik laat hem expres staan omdat mijn bezoekers wel mogen weten dat ik gebruik maak van Blogger. Ook kun je die balk gebruiken om eventueel misbruik te rapporteren en om iets te zoeken binnen mijn weblog, handig toch?
Nu had ik tot vanavond zelf nog nooit geklikt op die "volgende blog" link. Weet je dat het eigenlijk heel leuk is om te doen? Je komt op weblogs terecht waar je nog nooit van gehoord had en die best leuk kunnen zijn.

Mijn stelling is dan ook dat ieder weblog eigenlijk die mogelijkheid zou moeten bieden om naar een ander weblog door te klikken! Als bezoekers weg willen doen ze dat toch wel en op dezelfde manier krijg je zo wellicht ook onverwacht bezoek binnen...

2 opmerkingen:

  1. Grappig. Die mogelijkheid hadden veel blogs (en andere websites) in de vorm van webrings. Deze zijn echter helaas een stille dood gestorven, behalve bij blogger.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, maar webrings is zo'n jaren '90 begrip dat ik het hier niet durfde te noemen:-)

      Verwijderen