19 januari 2013

Sociale Media in de les

Afgelopen donderdag was de 27e conferentie van saMBO-ICT.
Een van de meest inspirerende presentaties die ik daar volgde werd gegeven door Sandra van Eys, docente verpleegkunde bij ROC Flevoland. Tot voor kort was zij altijd aan het jagen op mobieltjes in de klas. Iedereen die betrapt werd mocht hem inleveren bij de juf. Toen kwamen er tablets voor alle docenten, bedoeld om er aan- en afwezigheid op bij te houden. Sandra kreeg al snel in de gaten dat er met tablets veel meer mogelijk was. Zij volgde een opleiding tot mediacoach en veranderde haar aanpak in de les.

Pak je mobieltje
Op een dag zei ze tegen haar leerlingen: "Pak allemaal jullie mobieltje, we gaan ze nu eens echt gebruiken!" Nog voor ze kon uitleggen wat dan precies reageerde een leerling met: "Juffrouw, ik weet niet wat we gaan doen, maar ik vind dit nu al de leukste les van het hele jaar!" Het werd een twiterwall die leerlingen konden gebruiken om te reageren op stellingen aan de hand van een hashtag. Wat Sandra gelijk opviel was dat leerlingen die zich anders nooit lieten horen nu actief meededen. Na Twitter volgden allerlei andere tools zoals Socrative. Nu wordt ook Facebook ingezet met een account van een (fictieve) patiënt waar leerlingen mee in gesprek gaan. De lessen verlopen een stuk soepeler nu er geen jacht meer gemaakt wordt op devices van leerlingen, maar deze effectief worden ingezet.

Social Media Atelier
Het enthousiasme van Sandra werkt zeer aanstekelijk en ze heeft inmiddels ook veel collega's "uit de doos" gekregen. Wat ze namelijk zag was dat collega's maar met die doos (met daarin de tablet) bleven rondlopen zonder er wat mee te doen. Een aantal docenten heeft samen met 1 lid van de directie een groep gevormd die elke maand een workshop geeft met als uitgangspunt hoe je de tablet maar vooral ook de nieuwe en sociale media kunt gebruiken als educatief middel.

Allshare Cast Dongle
Docenten bij ROC Flevoland maken nu gebruik van de Samsung Allshare Cast Dongle waarmee ze alles wat ze doen op hun eigen tablet kunnen laten zien via de beamer. Op die manier is in heel veel gevallen geen computer meer nodig. De docent verpleegkunde heeft op haar tablet allerlei apps die te maken hebben met haar vakgebied en via de dongle kan ze deze prachtig laten zien aan de klas.

Aan ieder bed een tablet!
Het was jammer dat de drie kwartier die Sandra had zo snel om waren. Van een jagende juf is zij in een half jaar geworden tot een verpleegkunde docent met het motto: Aan ieder bed een tablet! (hardop uitspreken met de klemtoon op de laatste lettergreep:-)
In dit document staan nog wat links naar filmpjes die bij de presentatie horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten