22 maart 2013

Digitaliseer je postvak!

Al eerder verwees ik naar de column van Jan-Kees Meindersma waarin hij zich afvraagt waarom docenten niet meer gebruikmaken van digitale toetsen. In de reacties onder dat artikel komen de bezwaren je tegemoet. Dat is echter wat mij betreft geen excuus om het jezelf en je leerlingen niet wat makkelijker te maken met de inzet van een beetje ict.
Maak je nog steeds gebruik van je postvakje en vraag je je leerlingen nog altijd om daar hun opdrachten in te stoppen? Dan heb ik een tool die jouw leven en dat van je leerlingen een stuk aangenamer kan maken!

Formulier met mailbevestiging
Het is heel simpel! Maak in Google Drive een formulier aan waarbij je in het eerste veld vraagt om de naam en in het tweede veld om het e-mail adres. Daarna kan je net zoveel velden aanmaken als je nodig hebt. Ook het soort veld maakt niet uit. Daarna installeer je dit script in de spreadsheet voor de reacties en daarna zal iedere inzender een kopie krijgen in zijn mailbox van wat hij heeft ingestuurd, compleet met het tijdstip waarop dat is gedaan. Dus nooit meer discussie over wel of niet op tijd inleveren! Als je wilt kun jij jezelf ook een afschrift laten toesturen zodat je een seintje krijgt als er iets is ingeleverd. Je kunt er zelfs een bcc adres aan koppelen als je zou willen (een tweede Gmail account dat je als archief gebruikt?).

Voorbeeld
In mijn voorbeeld gaat het om het aanleveren van een bestand, maar je kunt dit script natuurlijk voor van alles gebruiken. Gaat het om werk dat je moet nakijken, dan zou je kunnen overwegen om dat gedeeld in Google Drive of Skydrive te laten plaatsen, zodat jij het direct op die plek van commentaar kan voorzien. Maar je kunt dit script natuurlijk ook gebruiken in andere formulieren zoals aanmelden voor een ouderavond of noem maar op... Het formulier plaats je op jouw website, weblog of in de ELO...

De ELO?
Nee, dat was een grapje, want als je de beschikking hebt over een ELO dan kan wat hierboven is beschreven natuurlijk prima daarin! Waar ik dan wel benieuwd naar ben is hoeveel docenten die al met een ELO werken deze functionaliteit kennen én daar ook gebruik van maken. Mijn zoon zit op een Hogeschool die beschikt over Blackboard maar ook hij mag nog regelmatig het postbakje van zijn docenten opzoeken!

Installatie
Voor degenen die nog nooit met scripts hebben gewerkt in Google Spreadsheets heb ik een instructiefilmpje gemaakt. Het staat onderaan dit bericht.

Addertjes
Zijn er ook nadelen aan dit systeem? Via Twitter kreeg ik al de reactie: "verwarrend voor student als elke docent een eigen manier bedenkt." Tsja, docenten hebben ook hun eigen manier van lesgeven en hun eigen regels in de klas. Wat mij betreft moeten docenten die met creatieve oplossingen komen (voor iets dat de school behoort te faciliteren) zich niet geremd voelen door collega's die nog niet zo ver zijn, maar dat is een geheel andere discussie:-)
Zelf zie ik wel een addertje onder het gras. Wat nu als de student zijn document via Google Drive beschikbaar stelt aan de docent zoals ik voorstelde? En wat nu als die student ná de inleverdatum alsnog dat document gaat verbeteren? Ik zou als docent in dat geval dus eerst een kopie maken van het document en daar mijn correctie in doen.

Zie jullie nog meer voor- en nadelen?
Ik zou het leuk vinden weer eens wat reacties te krijgen hier. Op Twitter verdwijnen ze al snel in mijn stream....

5 opmerkingen:

 1. Dag Willem,

  Ik ben aan het stoeien met je script. Kan ik ook een bevestiging naar twee e-mailadressen sturen? Bijvoorbeeld bij het intekenen voor een groepsopdracht?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Albert,
  Ik test het even voor je uit, maar volgens mij is dat mogelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Albert,
  Ik heb het even getest en het werkt!
  Gewoon in het e-mailveld meerdere e-mail adressen plaatsen, gescheiden door een komma en zonder spaties.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ibel,
  Leuk jij deed dit dus al!
  Maar waarom vraag je naar de datum? Dat veld wordt toch automatisch al gevuld?

  BeantwoordenVerwijderen