23 maart 2013

Mail Merge direct vanuit Gmail

De afgelopen week heb ik me verdiept in de mogelijkheden van Google Apps Scripts en ontdekt hoeveel je daarmee kunt doen. Eerder al liet ik zien hoe je vanuit een spreadsheet een mailtje kunt versturen naar meerdere adressen, maar het kan nog mooier!

Yet Another Mail Merge
Met het script Yet Another Mail Merge dat je kunt vinden in de scriptgalerij kun je direct vanuit Gmail een mailtje versturen.

Je zorgt ervoor dat je de gegevens die je wilt mergen, zoals e-mail adres, naam enz. in een spreadsheet op Google Drive hebt staan. Daarna maak je een concept mailtje waarbij je op de plek(ken) waar je wilt mergen de variabele zet met de naam van de kolomkop op deze manier: $%Naam%.
Daarna installeer je het script vanuit de scriptgalerij. Je runt het script waarbij je via een simpele dialoogpagina een paar dingen aangeeft, klikt op een knop en de mailtjes worden verstuurd!

Zo kon ik vandaag alle meer dan 170 Edubloggers in één keer een gepersonaliseerd mailtje sturen met daarin hun eigen naam en andere gegevens, ideaal.

Hieronder zie je in een screencast van nog geen 5 minuten hoe het werkt:

5 opmerkingen:

 1. Dat ziet er erg handig uit,
  Bedankt voor de heldere uitleg.

  Heb je trouwens gezien dat een van die velden niet ingevuld is in het samenstellen van het bericht?
  $%Internet adres weblog% heeft ie om een duistere reden niet gepakt. Misschien omdat de inhoud van die velden hyperlinks zijn? Ik zeg maar wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kun je me ook vertellen waar de optie EXTRA is gebleven in Office Excell 2013?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Na een eerdere supertest, nu toch problemen. De mail merge geeft een error en dat komt voornamelijk omdat het script een verkeerde kolom pakt.
  Vreemde daarbij is ook dat de kolom E-MAIL ADRES heet, ik dat aanvink, foutmelding geeft dan aan dat de bedrijfsnaam niet herkend is (verkeerde kolom dus) en daarna is in het google spreadsheet de naam van de kolom weer gewijzigd in email address.

  Tijdelijke fout, of???

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Willem, bedankt voor je heldere uitleg. Ik heb zojuist een test gedaan en zien in de mail die ik mezelf gestuurd heb dat de voornaam in een ander lettertype wordt verstuurd dan de template. Valt daar nog iets aan te doen?

  Verder bedankt voor dit filmpje.
  Groetjes,
  Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Willem, het is weer een hele duidelijke screencast. Inmiddels er er wel wat gewijzigd: YAMM is nu te vinden bij de Add-ons en het vervolg is ook ietsjes anders, maar dat wijst zicht vanzelf.

  Dank weer en groet,
  Arent

  BeantwoordenVerwijderen