07 maart 2013

Met je rug naar het bord

Enkele weken geleden kreeg ik de vraag of ik een Wacom interactief pendisplay zou willen testen.
Nu krijg ik vaker dit soort verzoeken en ik zeg altijd gelijk op voorhand dat ik niet kan beloven dat ik erover schrijf en als ik dat wel doe, dat het bericht positief zal zijn. "Geen probleem, we horen graag uw mening", was het antwoord. Nou, vooruit dan maar:-)
Het gaat om de Wacom PL 1600 die je als monitor plaatst tussen je computer en een beamer of groot scherm. Met een stylus bedien je het scherm. Het grote voordeel daarvan is natuurlijk dat je met je gezicht naar de klas of de zaal staat en zo oogcontact houdt met je publiek. Ideaal dus voor docenten die normaal gesproken veel uitleggen op het bord en daarvoor met de rug naar de klas moeten staan.

Het display is makkelijk verstelbaar zodat je deze zowel zittend als staand kunt gebruiken. De PL 1600 is met zijn 15,6'' niet de kleinste, maar ook niet de grootste uit een serie en wordt gepresenteerd als flexibele oplossing. Denk daarbij niet dat je hem makkelijk tussen de lessen door van het ene naar het andere lokaal mee kunt nemen, want hij is best zwaar en er zitten nogal wat kabels aan. Wat mij betreft is dit scherm dus meer iets voor een docent met een vast eigen lokaal of voor gebruik in een collegezaal.

Naast de VGA of DVI doorvoerkabels wordt het display verbonden met je computer middels een usb kabel. Drivers zijn er voor Windows en Mac. Ik heb de display uitgetest in combinatie met Windows 8 en dat werkte prima. Naast de drivers wordt als software Uniboard digibord software meegeleverd. Een oude versie dus, want Uniboard gaat sinds 2010 verder onder de naam Open Sankoré. Dat is geweldige Open Source digibord software, maar wel met enige leercurve.
Ik heb de Wacom daarom ook getest met Prowise Presenter en dat werkt echt geweldig! De gevoeligheid van de stylus is in te stellen met knoppen voor links- en rechtsklikken. Gebruik je het display in combinatie met een tekenpakket, dan werkt de achterkant van de stylus als gummetje, ook heel makkelijk! Bekijk het filmpje.

Omdat ik vrijwel nooit meer iets op papier zet heb ik echt een belabberd handschrift. Complimenten dus voor hoe Windows 8 omgaat met schriftherkenning want ook dat is iets dat je heel mooi kunt gebruiken in combinatie met het display. Toch zette ik al snel een bluetooth toestenbord voor het scherm om op die manier m'n teksten in te voeren. Dat ga je echt niet allemaal met die stylus doen, maar het kan wel!



Ik zie de Wacom dus echt als een ideaal apparaat voor een docent die veel gebruik maakt van een (digitaal) bord. Het feit dat je je niet telkens naar het bord hoeft te draaien plus dat je contact houdt met je gehoor kan reden genoeg zijn om zo'n display te willen hebben.
Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar een goede docent die de mogelijkheden goed uitnut verdient die investering volgens mij al snel terug door nog betere resultaten en tevreden leerlingen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten