27 augustus 2013

Nieuwsbrieven met Google Sites


Update 21-6-2016
Let op:
Ik krijg een melding van een lezer dat de hier beschreven routine niet meer werkt. Helaas kan ik hier geen ondersteuning op aanbieden.
Daarnaast komt er binnen afzienbare tijd een volledig nieuwe versie van Google Sites uit!

Met behulp van Google Forms, Google Spreadsheets, Google Apps Scripts en Google Sites is het mogelijk om nieuwsbrieven te versturen waarbij de inhoud van de nieuwsbrief gehaald wordt uit een Google Site pagina.
Belangstellenden kunnen zich abonneren via een Google formulier, waarbij ze alleen maar hun naam en e-mail adres hoeven in te vullen. Ook is er plaats voor eventuele opmerkingen. Van deze aanmelding krijgen invuller en aanbieder automatisch een afschrift.

Als aanbieder maak je op een Google Site een pagina met nieuwsitems. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van kolommen, plaatjes en andere opmaakelementen (in HTML), zoals verschillende fonts en kleuren. Het voordeel hiervan is dat de nieuwsbrief in precies dezelfde layout als op de Google Site binnenkomt.

Op het moment dat de nieuwsbrief verzonden moet worden hoef je in de spreadsheet met e-mailgegevens maar op één knop te drukken (na wat configuratie natuurlijk) en alle nieuwsbrieven gaan gepersonaliseerd de deur uit!

Eenvoudig?
Het klinkt heel eenvoudig en dat is het uiteindelijk ook, maar toch heb ik er nogal wat voor moeten puzzelen om het allemaal draaiend te krijgen. Door kant-en-klaar materiaal aan te bieden wil ik jullie dat werk nu uit handen nemen.

Zelfstudie!
Via Google Apps Script kwam ik diverse mooie scripts tegen die allemaal voor een deel deden wat ik wilde. Met een hoop gepuzzel heb ik alles nu bij elkaar gebracht en kan het via één spreadsheet aanbieden. Wat ik me daarbij realiseerde is dat je ontzettend veel kunt leren door zelfstudie, puur door gebruik te maken van alles wat online aangeboden en gedeeld wordt.

De uitleg is te uitgebreid om hier in z'n geheel in een blogpost te plaatsen, dus iedereen die echt geïnteresseerd is wil ik graag verwijzen naar de Google Site Nieuwsbriefmodule die ik voor deze gelegenheid heb aangemaakt. Je vindt daar een (naar ik hoop) duidelijke instructie en stappenplan. Ook vertel ik iets meer over de achterliggende techniek en je kunt je zelfs aanmelden voor een demo nieuwsbrief!

Natuurlijk weet ik dat er prima alternatieven zijn in de vorm van bijvoorbeeld MailChimp waar je makkelijk, snel en gratis nieuwsbrieven kunt aanmaken, maar alles zelf in de hand hebben heeft ook wel wat. Verder kan dit een mooie oplossing zijn voor iedereen die al gewend is te werken met Google Sites, bijvoorbeeld voor de website van een school.

1 opmerking:

  1. Dit doet me denken aan de tijd dat iGoogle nog bestond. Door een gadget te plaatsen op je persoonlijke pagina had je een koppeling met het nieuwsitem en was je altijd direct op de hoogte van de berichten op de Google Site van je keuze.
    'Wat was het leven toen nog eenvoudig...'

    BeantwoordenVerwijderen