01 oktober 2013

YouCanBookMe

YouCanBookMe is een afsprakenplanner die volledig integreert met een van je agenda's in Google kalender en ook in de gratis versie al geweldig veel mogelijkheden biedt.
Je kunt je aanmelden door YouCanBookMe toestemming te geven om gebruik te maken van je Google account. Dat is nodig omdat gebruik gemaakt wordt van je agenda bij Google. Vervolgens kun je helemaal naar believen een afsprakenkalender en -formulier configureren waarbij je echt heel veel mogelijkheden tot je beschikking hebt. Je kunt dagen en tijdslots definiëren waarop je beschikbaar bent en in het reserveringsformlier kun je zelf allerlei velden en functionaliteit toevoegen. Je maakt een eigen pagina aan waarop je beschikbaarheid te zien is en vervolgens kunnen mensen een afspraak met je maken. Die afspraken komen automatisch in je kalender bij Google te staan. Is er een afspraak gemaakt, dan wordt dat tijdslot getoond als bezet. Je kunt zelf aangeven hoeveel mensen op een tijdslot kunnen boeken. Dat is ideaal wanneer je bijvoorbeeld tot 5 vijf leerlingen de gelegenheid wilt geven om buiten de les met je af te spreken.

Het is verstandig om voor YouCanBookMe een aparte agenda aan te maken in Google kalender. Zet je er zelf iets in, dan wordt die tijd ook gelijk als niet beschikbaar getoond. Mensen die een reservering doen krijgen keurig een afschrift met de door hen ingevulde gegevens. Zo kan de tool ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld ouderavonden. Je kunt de tool echter ook inzetten voor het reserveren van bijvoorbeeld apparatuur uit de mediatheek.

Natuurlijk heb ik zelf ook een pagina aangemaakt en ik nodig je uit deze te bekijken en eventueel een afspraak met me te maken: trendmatcher.youcanbook.me.
Verder heb ik een korte screencast gemaakt waarin ik je in een paar minuten de mogelijkheden laat zien:Bekijk de screencast op Youtube.

Eerder bood Google kalender ook de mogelijkheid om anderen een afspraak met je te laten maken, maar die optie is vorig jaar verdwenen voor gewone gebruikers. Het zit nog wel in Google Apps for Education en for Business. Heeft je school dus een Google Apps account, dan kun je die optie ook gebruiken. YouCanBookMe biedt echter veel meer opties en kan ik daarom alleen maar aanraden!

5 opmerkingen:

 1. Mooie webcast willem. Nuttige tip. Thnx.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede tool, Willem. Bedankt. Ik stoei nog even met de koppeling naar de Google-Agenda. Vraagje: welk programma gebruik jij om de screencast te maken? Die ziet er namelijk echt gelikt uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie.
   Als je er niet uit komt met de koppeling wil ik daar ook nog wel een screencast voor maken hoor;-)
   Die screencasts maak ik met behulp van de Pro versie van Screencast-O-Matic.
   Die tool bevalt me echt prima!

   Verwijderen
 3. Is gelukt hoor, met de koppeling. Het hielp vooral om mijn laptop te gebruiken ipv ipad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb deze link doorgekregen via een leerkracht om eventueel gebruik van te maken voor oudercontacten. Maar in onze school gebruiken wij Google apps education, maar waar of hoe geraak ik aan deze optie om een afspraak te maken in een agenda...

  BeantwoordenVerwijderen