03 oktober 2013

CEO Intel kondigt samenwerking aan met Arduino om creativiteit, leren en uitvindingen te stimuleren

  • Introductie van Intel Galileo: het eerste Arduino-compatibele systeembord voor ontwikkelaars, gebaseerd op de Intel Quark SoC X1000
  • Intel doneert 50.000 Galileo-borden aan 1.000 universiteiten over de hele wereld
Kontich, 3 oktober 2013
Intel CEO Brian Krzanich heeft een samenwerking aangekondigd met Arduino LLC, een bekend open source hardwareplatform dat populair is bij educatieve instellingen en bij mensen die zelf elektronische systemen maken. Krzanich onthulde daarbij het Intel Galileo-systeembord, een complete microcomputer op een zeer compact systeembord, gebaseerd op de nieuwe Intel Quark SoC X1000. Galileo is het eerste product van een nieuwe familie van Arduino-compatibele systeemborden voor ontwikkelaars, gebaseerd op Intel architectuur.

Krzanich kondigde tevens aan dat het bedrijf de komende 18 maanden 50.000 Intel Galileo-systeemborden zal doneren aan 1.000 universiteiten over de hele wereld.

Met de Arduino-ontwikkelkits en programmeerinterfaces kunnen creatievelingen, ontwerpers en doe-het-zelvers – die vaak geen technische achtergrond hebben – gemakkelijk interactieve systemen of omgevingen bouwen. Voortbouwend op het Galileo ontwikkelbord, zullen Intel en de Arduino-gemeenschap nauw blijven samenwerken aan toekomstige producten met de prestaties, schaalbaarheid en mogelijkheden van Intel-technologie.

“Dankzij onze inspanningen op het gebied van onderwijs, weten we dat praktisch, ‘hands-on’ leren de interesse in wetenschap, technologie en wiskunde stimuleert”, zegt Krzanich. “Ik ben enthousiast over de mogelijkheden van technologie en wat daarmee gecreëerd kan worden. We kijken uit naar de samenwerking met Arduino en zijn blij dat we deze gemeenschap kunnen ondersteunen met Intel-producten waarmee ze hun creativiteit verder de vrije loop kunnen laten.”

Intel werkt op dit moment samen met 17 universiteiten op zes continenten aan de ontwikkeling van een curriculum op basis van het nieuwe Intel Galileo-bord. Het bedrijf verwacht de komende maanden meer universiteiten aan deze lijst toe te kunnen voegen.

Het Intel Galileo ontwikkelbord: wat kan je ermee?
Intel Galileo is de eerste in een reeks van Arduino-compatibele ontwikkel-systeemborden op basis van Intel-architectuur, gericht op onderwijs en mensen die zelf systemen maken. Het platform is zeer gemakkelijk te gebruiken en combineert de prestaties van Intel-technologie met het gemak van de Arduino software-ontwikkelomgeving. Het ontwikkelbord draait op een open source Linux-besturingssysteem met Arduino softwarebibliotheken. Dit zorgt voor meer schaalbaarheid en maakt het mogelijk om bestaande software – ‘sketches’ genaamd – te hergebruiken. Intel Galileo kan geprogrammeerd worden via Mac OS, Microsoft Windows en Linux. Het bord is zowel hardware- als softwarematig compatibel met het Arduino-ecosysteem.

Intel Galileo is uitgerust met de Intel Quark SoC X1000, het eerste product in de Intel Quark-familie van zeer energiezuinige en zeer kleine producten. Intel Quark-technologie zal de Intel-architectuur uitbreiden naar snel groeiende gebieden – van het Internet of Things tot toekomstige draagbare apparaten. De Quarc SoC X1000 is een 32-bit, single-core, single-thread processor die compatibel is met de Pentium Instruction Set Architecture (ISA) en die draait op een snelheid van maximaal 400MHz.

Het Intel Galileo-ontwikkelbord is uitgerust met verschillende standaard I/O-interfaces, waaronderACPI, PCI Express, 10/100Mb Ethernet, SD, USB 2.0 en EHCI/OHCI USB host-poorten, een hoge snelheid UART, RS232, 8 Mb programmeerbaar NOR flash en een JTAG-poort voor eenvoudige debugging. Daarnaast combineert Intel Galileo de voordelen van de Arduino IDE met de softwareontwikkelmogelijkheden van een volledige, niet gemodificeerde Linux software stack in één platform, ondersteund door een gemeenschappelijke set van open source tools.

Het Intel Galileo-ontwikkelbord is bij uitstek geschikt voor het snel ontwikkelen van prototypes van eenvoudige interactieve technologie, zoals LED-displays die reageren op sociale media. Maar ook voor complexere projecten, uiteenlopend van automatisering van huishoudelijke apparatuur tot het bouwen van levensgrote robots die bestuurd worden via een smartphone.

Intel Galileo komt eind november beschikbaar. Kijk op http://maker.intel.com enwww.intel.com/support/go/galileo voor meer informatie.

Over Arduino
Arduino, het eerste breed beschikbare open source hardwareplatform, werd in 2005 gelanceerd met als doel het bouwen van elektronische prototypes te vereenvoudigen. Mensen met weinig of geen technische achtergrond kunnen hiermee zelf makkelijk allerlei interactieve systemen bouwen. Het Arduino ecosysteem is een combinatie van drie verschillende elementen: een klein elektronicabord waarmee gemakkelijk en betaalbaar geleerd kan worden hoe je een microcontroller moet programmeren; een gratis softwaretoepassing om het bord te programmeren en een actieve community. Via de website www.arduino.cc communiceren iedere dag duizenden gebruikers met elkaar, om hulp te vragen en bij te dragen aan het project.

Over Intel
Intel, marktleider in computerinnovatie, ontwikkelt en bouwt essentiële technologieën die dienen als de bouwstenen voor computerapparatuur over de hele wereld. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom en op http://blogs.intel.com. Intel is ook te volgen via Twitter: http://twitter.com/intel of http://twitter.com/IntelNederland.

Einde persbericht

Fijn dat er bedrijven zijn die op een dergelijke manier aandacht hebben voor onderwijs en onderzoek, al is het natuurlijk ook in belang van Intel zelf dat zoveel mogelijk mensen (leren) programmeren met hun spullen. Verder ben ik benieuwd wat de prijs wordt van dit Galileo systeembord. Het mag dan gratis beschikbaar komen voor 1000 universiteiten, scholen en mensen zoals ik zullen hem toch moeten aanschaffen als we er wat mee willen. Ook ben ik benieuwd wat die comptabiliteit precies gaat inhouden. Een Raspberry Pi kan ook samenwerken met een Arduino bijvoorbeeld...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten