25 december 2013

Je eigen panoramafoto's op Google Maps

Maak je zelf wel eens panoramafoto's? Dan kun je die nu op Google Maps plaatsen zodat anderen er ook van kunnen genieten! De panoramafotomodus op je Android-telefoon maakt het heel gemakkelijk om een serie foto's te nemen en deze automatisch in een naadloze 360º-omgeving om te zetten.

Heb je die mogelijkheid niet? Maak dan panoramafoto's met een gewoon fototoestel en plak ze aan elkaar met een stitch programma. Zelf gebruik ik daarvoor de gratis Image Compose Editor van Microsoft. Met dat programma plak je heel makkelijk een aantal foto's die vanuit dezelfde positie zijn genomen aan elkaar. Je kunt het resultaat daarna versturen naar Photosynth, maar ook lokaal opslaan als jpg image.
Foto's kun je uit de (vaste) hand maken, maar het is natuurlijk beter om een statief te gebruiken.

Om een panoramafoto beschikbaar te maken voor Google Maps moet er nog wat mee gebeuren. Er moeten namelijk nog XMP-metagegevens aan worden toegevoegd. Dat kun je doen door je panoramafoto te uploaden via deze website, waar je kunt aangeven waar de foto is gemaakt.  De locatiegegevens worden toegevoegd en je kunt de foto weer downloaden. Uitgebreide uitleg over het maken van een panoramafoto met je Android device of fotocamera vind je hier.

Vervolgens moet je de panoramafoto uploaden naar je Google+ account. Als je dat gedaan hebt ga je naar de Google Maps View-site. Wanneer je bent ingelogd met je Google account kun je rechtsboven op het cameraatje klikken. Je krijgt een overzicht van de foto's die je op Google+ hebt staan. De panoramafoto's die geschikt zijn om te worden weergegeven op Google Maps kun je nu selecteren en zo toevoegen. Ze zijn gelijk beschikbaar en te delen via een link. Anderen zullen je foto's nog niet direct zien via een rode stip op deze kaart. Dat gebeurt pas als Google je foto heeft beoordeeld en goedgekeurd. Die van mij zijn inmiddels wel beschikbaar. Klik maar eens op het rode stipje boven Emmen! Je krijgt dan een panoramafoto te zien die ik vanaf statief achter mijn huis gemaakt heb. Rechtsonder zie je mijn galerij met nog meer foto's.

Al met al een leuk project voor een vrije dag! en dan is het al snel verslavend om foto's van anderen te ontdekken op plaatsen waar je zelf ooit geweest bent. Zo kwam ik deze foto tegen, genomen vlakbij de Dode Zee. Voordat je het weet ben je uren verder, genietend van al die mooie plekken op onze aarde...


Views: #panorama #photosphere door Willem Karssenberg

Plaats je zelf ook panoramafoto's op Google Maps? Attendeer me dan even via de comments!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten