29 december 2013

Mailmerge Manager voor Gmail

Wil je meerdere mensen hetzelfde mailtje sturen, maar wel met verschillende gegevens? Dan wordt het tijd voor deze Mailmerge Manager!

Het werkt heel simpel:
Je maakt in Gmail een conceptbericht aan met een aantal variabelen. Deze zullen bij het verzenden gevuld worden vanuit de spreadsheet waar het mailmerge script gedraaid wordt. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk erg mee.

Maak een kopie van dit document en sla het op in je Google Drive, bijvoorbeeld onder de naam Mailmerge Manager. Maak dan in Gmail een conceptbericht aan dat je vult met de gewenste tekst en de variabelen die verwijzen naar de betreffende kolommen in de spreadsheet. Voer het script uit en de mailtjes zullen verzonden worden! In het document staat een handleiding die uitlegt hoe het precies werkt.

Je kunt zelf kolommen vullen met de nodige gegevens, maar deze ook importeren uit je Gmail Contacten als je daar aparte groepen in hebt aangemaakt. Uiteraard kun je de spreadsheet vullen met gegevens vanuit een Excel document. Wil je bijvoorbeeld leerlingen een mailtje sturen met behaalde cijfers, dan kan dat met behulp van dit script heel makkelijk!

Deze Mailmerge Manager is gebaseerd op Yet Another Mailmerge van Romain Vialard.
Ik heb dit script al eerder beschreven, maar heb het nu - met toestemming van Romain - vertaald naar het Nederlands om de drempel voor gebruik nóg lager te maken. Overigens hoopt hij op termijn een versie te maken met nog meer mogelijkheden.

Screencast

Bekijk bij Screencast-o-Matic

3 opmerkingen:

 1. Handige en nuttige toepassing. Erg gemakkelijk gemaakt zo, door het simpelweg kopiëren van de handleiding en de Nederlandse versie naar je eigen Google Drive.
  Even getest: werkt als een zonnetje.
  Dank voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is erg jammer dat je geen concept mail ziet voordat deze verstuurd wordt. Dit zou voor mij een welkome aanvulling zijn, vooral omdat bij de mail merge bepaalde kolommen nog wel eens niet meegenomen worden.

  Verder enorm enthousiast over deze mogelijkheid!

  BeantwoordenVerwijderen