07 december 2013

Reacties verzamelen en tonen via Lino

Je kent ze wel, de online prikborden waar je anderen toegang toe kunt geven om teksten, plaatjes en video te plaatsen. Zo maak ik graag gebruik van Padlet en van Lino.
Die laatste heeft een optie die hem wat mij betreft onderscheidt van anderen. Je kunt een Lino canvas namelijk zo instellen dat je er ook via een mailtje een bericht op kan (laten) plaatsen en dat biedt interessante mogelijkheden!
Wat ik vaak merk bij het geven van presentaties is dat veel mensen er nog altijd moeite mee hebben om ter plekke een website te openen, bijvoorbeeld om ergens op te reageren. Het is toch vaak een gedoe met het doorgeven van de juiste url, de vraag of er wel internet is enzovoort. Maar een mailtje versturen kan vrijwel iedereen!
Dus richt ik meestal even voor een sessie een Lino canvas in en configureer deze zo dat je ook via e-mail het bord kunt vullen. Het nadeel is wel dat je een nogal exotisch e-mail adres krijgt aangeboden zoals bijvoorbeeld 15727664.5510@e.linoit.com, maar daar heb ik het volgende op gevonden! 

E-mail forwarden
Ik heb nogal wat domeinen waar ik op zich niet zoveel mee doen, maar die wel mooi te gebruiken zijn voor bepaalde doeleinden. Zo heb ik (bij Vevida) het domein easy2do.nl met zoals de naam al aangeeft een makkelijk te onthouden adres. Bij Vevida kan ik heel makkelijk een doorstuur e-mail adres configureren, in dit geval reageer@easy2do.nl. Wanneer je daar een mailtje naartoe stuurt wordt dat automatisch geplaatst op dit canvas, probeer het maar uit!

Wat verwacht je van deze sessie?
In mijn presentaties stel ik aan het begin vaak de vraag: "Wat verwacht je van deze sessie? Stuur een mailtje met je antwoord naar..." en ik laat het e-mail adres zien dat ik voor de gelegenheid heb aangemaakt. Ik zorg ervoor dat ook op de volgende sheets het e-mail adres zichtbaar is zodat de aanwezigen de tijd hebben om rustig te reageren. Pas veel later laat ik dan het canvas zien waarop de reacties zijn binnengekomen. Die kan ik dan mooi gebruiken voor de rest van mijn verhaal.

Kanttekeningen
Veel mensen hebben hun smartphone zo geconfigureerd dat deze automatisch een handtekening meestuurt, compleet met telefoonnummer en e-mail adres. Ook deze informatie zal automatisch worden meegeplaatst. Het is dus wel zaak om achteraf de berichten even bij te werken of te verwijderen, zeker wanneer je het canvas publiek maakt. Zonder handtekening zie ik niet wie welk bericht verstuurd heeft, dus in dat geval zijn de inzendingen anoniem. Je kunt het canvas zo configureren dat mensen ook online berichten kunnen toevoegen. Dat maakt het tot een mooi instrument tijdens een hands-on sessie!

Ik bedank Michel van Ast voor de tip. Hij gebruikte het in een van zijn sessies en ik heb het idee dankbaar van hem overgenomen. Wat ik eraan heb toegevoegd is het gemak van een simpel e-mail adres.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten