07 december 2013

Waar plaats jij al je links?

Foto: Niek Bekhuis
Gisteren mocht ik een ochtend vullende hands-on workshop verzorgen voor een enthousiaste, goed gemotiveerde en leergierige groep docenten van ROC van Twente. Thema: het gebruik van social media tools in de les.

Als vertrekpunt had ik op voorhand een Padlet gevuld met links naar alle tools die ik wilde gaan behandelen. Dat bleek heel handig en effectief te zijn omdat ik op die manier maar één url hoefde te communiceren met de groep. Bij ieder nieuw onderdeel verwees ik terug naar de aangemaakt Padlet om van daaruit weer wat anders te gaan doen. Het werd een mooie verkenningstocht!

Aan het eind van de ochtend werd me de volgende vraag gesteld: "Hoe communiceer ik nu al die links met mijn leerlingen?"
Mijn wedervraag was: "Kunnen jullie als docent daarvoor niet een pagina aanmaken in N@Tschool?"

Alle hoofden draaiden naar de N@Tschool specialist in het gezelschap die aangaf dat vanaf januari dat wellicht mogelijk zou worden, na een update.

En zo realiseerde ik me opeens dat heel veel docenten met dezelfde vraag zitten. Wat doe je als je geen eigen weblog of Facebook pagina hebt waar je je lessen en de bijbehorende links kunt delen met je leerlingen?

Al in de workshop heb ik een aantal mogelijkheden aangereikt, zoals Padlet en Linoit. Maar je kunt natuurlijk ook denken aan Yurls en Symbaloo. Je kunt een presentatie bij Slideshare zetten met daarin de links of een document op Google Drive. Laten we vooral Delicious niet vergeten. In feite zijn er ontelbaar veel mogelijkheden!

Wat gebruik jij en wat zou jij collega's aanraden? Wie neemt de moeite om te reageren en zo anderen verder te helpen?

10 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Favoriet is Yurls, mooie kapstok voor al mijn links die ik in mijn lessen gebruik.
   Om iets snel op te slaan terwijl ik mijn twitter timeline lees gebruik ik instapaper

   Verwijderen
 2. Symbaloo is met een ruime marge mijn favoriet.
  - Visueel aantrekkelijk
  - Eenvoudig links op pagina's te plaatsen
  - Eenvoudig pagina's aan te maken en te delen
  - Eenvoudig links op meerdere pagina's te zetten om zo collecties geschikt voor verschillende doeleinden te maken
  Voor INTERACTIES met leerlingen is Edmodo mijn favoriete basis, hierin direct gekoppeld namelijk:
  - Google Drive voor leerlingen om individueel of als groep documenten interactief te delen
  - Blendspace om velerlei verschillende typen bronnen georganiseerd naar onderwerp visueel aantrekkelijk en overzichtelijk te verzamelen en te delen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met stip op nummer 1: Symbaloo
  Delicious is ook een prima alternatief, maar veel minder visueel ingesteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In Blackboard zijn eenvoudig elektronische opdrachten te arrangeren met links naar websites. De YouTube mashup is bijzonder handig voor flipdeklas arrangementen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn favoriet is Yurls: eenvoudig in gebruik en mooie vormgeving.
  Een tool die ook prima dienst kan doen voor het delen van links, tekst, illustraties, youtube-filmpjes en hetb plaatsen van reacties is Tackk.
  Zeer laagdrempelig.
  Voorbeeld: http://tackk.com/6iqgr3
  Een stap-voor-stap-handleiding van Tackk tref je aan op: http://ict-idee.blogspot.nl/2012/11/136-maak-een-een-pagina-website-met.html

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik al jaren Delicious: https://delicious.com/lexhupe Maar heb ook veel goede berichten gehoord over Diigo en Evernote. En verder ben ik erg enthousiast over Symbaloo. Erg gebruikersvriendelijk en overzichtelijk. Symbaloo maakt trouwens zelf ook regelmatig lijstjes met onderwijspagina's, hoe cool is dat.
  Nog een vraag: waarom moeten leraren in godsnaam steeds wachten totdat de eigen systemen er eens toegang toe geven? Ga toch asjeblieft opensource!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn voorkeur gaat uit naar symbaloo. Je kunt er snel en overzichtelijk links plaatsen. Bijvoorbeeld: http://www.symbaloo.com/mix/digitaallesmateriaal. Bovendien biedt symbaloo een duidelijk overzicht van alle pagina's die je hebt aangemaakt. Verder is Pinterest ook handig als je links over één onderwerp wilt verzamelen. Je kunt afbeeldingen en beschrijvingen toevoegen.
  Over pearltrees ben ik minder enthousiast.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook bij mij is Symbaloo veruit favoriet. Toevallig heb ik vandaag een gastles gegeven in de master didactiek voor NGT-docenten. Daarbij heb ik deze symbaloo pagina gebruikt. http://www.symbaloo.com/shared/AAAAAwvmYD8AA41_V863vQ==

  Voor collega's in het basisonderwijs voldoet in veel gevallen ook Leskompas. De school moet daar wel een abonnement op hebben, maar eenmaal geregeld kun je daar per jaargroep je links in kwijt. Leerlingen kunnen ook vanaf thuis inloggen als ze dat willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat betreft de ELO NATschool: Daarvoor hoef je niet tot januari te wachten. Het is daarin al heel lang mogelijk om een webpagina aan te maken waarin je de embeded code van verschillende online programma's kunt plakken of linkjes naar de pagina's. Nog mooier is een iFrame te koppelen. Je hoef dan alleen maar een URL in te voegen en de pagina word getoond in het portaal. Met Google documenten werkt het ook perfect. ROC collega's, neem even contact op met het ServicePunt NATschool dan laten we jullie verschillende mooie oplossingen zien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen