11 januari 2014

Economie en M&O lessen via YouTube

Zie ook artikel in de Gooi en Vechtstreek
Deze week werd ik geattendeerd op een initiatief van Economiedocent Frank Bosma die een jaar geleden de kracht van YouTube ontdekte en sindsdien al heel veel lessen heeft opgenomen en online gezet. Op YouTube staan inmiddels meer dan 60 filmpjes over onderwerpen die tijdens het Havo en VWO economie examen aan de orde komen. In één jaar tijd zijn ze al meer dan 150.000 keer bekeken en wekelijks komt er een nieuwe les bij. Het Youtube kanaal wordt ondersteund door een website waarop Frank nog meer diensten aanbiedt, zoals bijlessen en examentrainingen.

Ik had nog niet over het initiatief getwitterd, of ik kreeg de volgende reactie:
"Was je ook al bekend met ons kanaal? Wij hebben er bijna 80! Economie, m&o en leren leren! http://www.youtube.com/osacademie"
Natuurlijk klik ik door in zo'n geval en kwam terecht op iets vergelijkbaars:
Opnieuw een YouTube channel dat zich speciaal richt op Economie en M&O en waar ook al meer dan 80 filmpjes te vinden zijn. De Osacademie is opgericht door Christiaan en Maurits van Os die zeggen te werken vanuit hun passie voor het onderwijs. Vol van enthousiasme en vernieuwende ideeën komen zij het Nederlandse onderwijs tegemoet. Kenmerkend is dat zij samen met docenten en leerlingen de weg naar boven willen vinden. De broers van Os verzorgen ook workshops en lezingen, bijvoorbeeld over Flipping the Classroom.

Zo zijn er steeds meer vakdocenten die (als ondernemer) hun kennis ook via andere kanalen dan de schoolbanken uitdragen en delen. Kennen jullie nog meer van dergelijke initiatieven?
Dan lijkt het me namelijk tijd worden om ze te gaan bundelen in een overzicht!

2 opmerkingen:

 1. Beste Willem,

  Het zou mooi zijn als er een overzichtje kwam. Er gebeurt echt heel veel maar "we" (docenten) missen veel omdat het niet goed vindbaar is. Hier gaat het over YouTube, maar vaak staat er ook gewoon mooi lesmateriaal online zonder filmpjes.
  De digischool had vroeger de functie als verwijzer. Nu loopt dat niet zo goed meer heb ik het idee. Ook Wikiwijs is het niet geworden in dit verband. Een overzicht, korte beschrijving, waarderingsmogelijkheid, zoekfunctie, ... zou wel helpen denk ik.

  Een eerste aanzet:
  http://scheikundeacademie.nl Als website nog wat leeg, maar op YouTube actief http://www.youtube.com/user/jeaninelenselink of via Facebook https://www.facebook.com/ScheikundeAcademie
  Maar er is meer academie: http://natuurkundeacademie.nl/# (nu nog leeg maar wel in opstart fase, YouTube uitleg nu nog hidden) met https://www.facebook.com/natuurkundeacademie
  http://wiskundeacademie.nl/ met https://www.facebook.com/WiskundeAcademie
  http://engelsacademie.nl/, http://nederlandsacademie.nl/, http://aardrijkskundeacademie.nl/, http://biologieacademie.nl/, http://duitsacademie.nl/, ...
  Of http://www.youtube.com/user/alkwinees, http://www.youtube.com/user/jweckhardt, http://www.youtube.com/user/natuurkundeonline/videos, ...

  Of collega's die Facebook gebruiken als een soort elo: https://nl-nl.facebook.com/michellius.physics

  Materiaal voor leerlingen: http://dichtheid.nl/, http://radioactiviteit.wordpress.com/, http://onderzoekenontwerpen.nl/
  Of voor docenten: http://krachtenbeweging.wordpress.com/, http://dichtheid.nl/ (docentenhandleiding aan te vragen), ...

  enzovoortenzoverder

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Bernard,
   Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie en grote aantal links.
   Ik ga eens kijken wat ik hier mee kan of aan welke boom ik zal gaan schudden!

   Verwijderen