11 januari 2014

ImportRange met Google Spreadsheets

Ik ben een grote fan van Google Spreadsheets en Forms en kom er wekelijks achter dat ik nog lang niet alle functionaliteit verkend heb, laat staan gebruik.
Nu weer tegen een heel handige feature aangelopen, namelijk ImportRange.
Dat simpele commando maakt het mogelijk om een aantal velden uit een gedeelde spreadsheet te gebruiken in een andere spreadsheet.

Stel je voor dat je bijvoorbeeld de namen van leerlingen telkens opnieuw in een spreadsheet moet plakken. Waarom zou je ze niet één keer goed in een spreadsheet hebben en van daaruit telkens hergebruiken? Dat scheelt werk en gaat heel eenvoudig met IMPORTRANGE("abcd123abcd123"; "blad2!A1:C10")
Daarbij staat de code tussen de eerste aanhalingstekens voor het unieke ID van de spreadsheet waar de gegevens staan. Daarna noem je de naam van het blad en het bereik. Staatn de gegevens in het eerste blad, dan kun je de naam zelfs weglaten! Wil je anderen de mogelijkheid geven om gegevens uit jouw werkblad te gebruiken, dan moet je je het werkblad uiteraard wel delen.

Uitproberen? In één minuut ben je klaar!
Open een nieuwe spreadsheet, klik op een cel en plak daarin het volgende:
=importrange("0ApMFHCXZM8IwdHhCOFFlNWlqemk4YWpURDRsNjBvTUE"; "A1:B43")
Klik op enter en je krijgt de naam- en adresgegevens van alle ROC's die ik in een gedeelde spreadsheet heb staan. Dit had ik veel eerder moeten weten...

Let op:
Google is bezig een nieuwe versie van Google Spreadsheets uit te rollen. Mocht je die al geïnstalleerd hebben dan werkt deze functie (nu nog) niet. Wil je het toch gebruiken, dan moet je even terugschakelen naar de oude versie via instellingen. Gelukkig biedt Google die mogelijkheid.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor de tip, ik was precies hierna op zoek! Misschien nog handig om erbij te zetten dat je de code gemakkelijk uit je url kan halen.

    BeantwoordenVerwijderen