06 januari 2014

Marktplaatsmbo.nl gaat stoppen

Vanaf half januari 2014 zal het niet meer mogelijk zijn om nieuwe documenten te uploaden naar de Marktplaatsmbo. Half februari zal de website niet meer bereikbaar zijn. Alle uploaders zullen een e-mail ontvangen waarin wordt gevraagd of hun geplaatste content mag worden hergebruikt op andere websites voor het mbo onderwijs.

Dit bericht staat op Marktplaatsmbo.nl, waarbij verwezen wordt naar een brief van Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad. Er wordt geen reden gegeven voor de sluiting, maar ik neem aan dat het hier om een bezuiniging gaat. De dienst werd in 2008 ontwikkeld door Kennisnet, zie mijn bericht daarover destijds. Sinds de start zijn er 3644 "bronnen" geplaatst op de marktplaats.

De marktplaats was bedoeld als een verzameling van documenten, artikelen, beleidsnotities, lesmaterialen, praktijkvoorbeelden, filmpjes, websites, enz. ten behoeve van het onderwijs. Informatie- en kennisproducten konden worden aangeboden, bekeken en gedownload. Scholen, kenniscentra en bedrijven konden producten plaatsen en eraf halen.

Zelf heb ik er ook dankbaar gebruik van gemaakt en er zo'n 23 items geplaatst, vooral voor de MBO ambassadeursgroep van Kennisnet. Op de achtergrond werd gebruik gemaakt van Scribd, maar het mooie van Marktplaatsmbo vond ik dat je makkelijk en snel items kon zoeken én vinden op basis van categoriën en trefwoorden.

Geplaatst materiaal kon gedeeld, gedownload en beoordeeld worden. In het begin was het ook mogelijk om een review achter te laten. Van al die mogelijkheden werd niet bijster veel gebruik gemaakt is mijn inschatting. De portal werd toch vooral gebruikt om materiaal van af te halen.

Het meest bekeken is een voorbeeld reflectieverslag.
Het meest gedownload is Werkplan maken.
Het best gewaardeerd is Overzicht kansrijke beroepen 2012.
Het meest recente document is Marktplaatsmbo.nl gaat stoppen.
De meeste previews kreeg competentieprofiel praktijkbegeleider in de handel, maar dat waren er dus maar twee!
Bovenstaande links zijn over ruim een maand dus niet meer te bereiken!

Een persoonlijke mail met de vraag of de door mij geplaatste content mag worden hergebruikt heb ik nog niet ontvangen. Ik ben ook wel benieuwd waar en hoe de content wordt herplaatst en wie inhoudelijk gaat beoordelen wat voor hergebruik in aanmerking komt. Dat lijkt me namelijk nog een hele klus!

Ik vind het jammer dat Marktplaatsmbo.nl gaat stoppen, maar als ik kijk naar de getallen kan ik het me wel voorstellen. Er zijn alternatieven in de vorm van Slideshare, Scribd enzovoort en van dat waarderen, delen en reviewen kwam toch maar bitter weinig terecht.
Misschien dat een dergelijk platform meer kans heeft wanneer je het gewoon lurken.nl noemt, niet van bezoekers vraagt dat ze zelf ook bijdragen en alleen maar alles gratis aanbiedt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten