10 april 2014

BYODEBAT met backchannel bij ROC A12

Afgelopen dinsdag mocht ik een bijdrage leveren aan een debat bij ROC A12 over BYOD. Doel was om door terug- en vooruit te kijken op de invoering van Bring Your Own Device (waar staan we nu, wat heeft het ons opgeleverd en wat heeft het van ons gevraagd) te komen tot kwaliteits- en rendementsverbetering. De doelgroep bestond uit docenten, studenten, directie, CvB, staf, ict, facilitair en trainers van buiten.

Een steeds wisselend panel, bestaande uit vertegenwoordigers van bovengenoemde groepen, ging in discussie aan de hand van vier stellingen. Ik had een speciaal backchannel gemaakt zodat alle deelnemers vanuit de zaal met hun eigen device konen meedoen. Hun reacties werden live getoond op een groot scherm direct achter het panel. De gespreksleider kon zo kijkend naar het panel direct de reacties uit de zaal zien en daar op reageren. Ook de panelleden zelf lazen regelmatig mee.

Het was een gewaagd experiment, maar achteraf kunnen we zeggen dat de inzet van dit backchannel heel goed gewerkt heeft en zorgde voor een geweldige extra inbreng vanuit de zaal! Er werd dus niet gemodereerd, maar dat bleek ook niet nodig. Deelnemers konden eventueel onder een alias meedoen, maar iedereen gebruikte z'n eigen naam. Jammer was dat de reacties soms even verdwenen van het scherm, maar dat heb ik met wat improviseren weten op te lossen. De tool die ik gemaakt heb moet dus nog wat verbeterd worden, maar als dat klaar is hebben we er weer een perfect middel bij om paneldiscussies aantrekkelijker en effectiever te maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten