16 mei 2014

e-Devices in het onderwijs

Mensen die mij al langer volgen weten dat ik er dol op ben om nieuwe dingen uit te proberen, en dan altijd met de achterliggende gedachte "Wat zou je hiermee kunnen in het onderwijs?"

Mijn kasten liggen vol met dingen die ik ooit met veel enthousiasme heb aangeschaft, maar die soms na een paar keer testen toch terzijde zijn geschoven.
Dus? Zinloos? Niet meer doen? Zonde van je tijd? NEE!!!
Want eens in de zoveel tijd komt er iets voorbij dat écht potentie heeft en waarvoor ik veel mogelijkheden zie. En in die andere gevallen bespaar ik anderen dus de onnodige aanschaf:-)

Overigens ben ik niet de enige die een passie heeft voor alles wat nieuw is. Kijk eens naar Louis Hilgers die er zelfs een deel van zijn website voor heeft ingeruimd en ook altijd op zoek is naar "E-Gadgets". Zo heeft hij onlangs zelfs een Google Glass laten overkomen uit Amerika!

De impact van technologie op het onderwijs
Ik was dan ook blij verrast dat Louis me deze week benaderde met de vraag of ik samen met hem twee sessies wil verzorgen op de VO MBO congresdag van het NCOSM. Op dat congres laat Louis heel veel nieuwe dingen zien die op termijn een belangrijke plek (kunnen) krijgen in het onderwijs, of deels al hebben hier en daar. Natuurlijk heeft Louis zijn Google Glass bij zich, maar ook Oculus Rift, the Beamz, Drones, Leap Motion en andere e-Devices zullen de revue passeren. Zelf neem ik natuurlijk de Intel Education 2 in 1 "Tablook" mee die ik aan het testen ben, maar ook een Raspberry Pi, Arduino en wie weet wat nog meer...

Benieuwd naar de mogelijkheden van deze e-Devices? Kom dan op woensdag*) of donderdag naar het NCOSM! Volgens mij kun je je nog aanmelden.

Oproep: voorbeelden!
Geef jij les in het VO of MBO en laat jij in je lessen leerlingen al werken met dingen als 3D printers, Drones, Raspberry Pi, Arduino of wat anders? Stuur me even een mailtje en ik noem jouw voorbeeld ter illustratie!

*) Op woensdag verzorgt Louis deze sessie samen met Remco Bron!

3 opmerkingen:

 1. Ik kan me een tweet van eind 2013 herinneren van een bekend blogger als reactie op mijn aankondiging van een online masterclass over GoogleGlass. We zouden meer gebruik moeten van reeds beschikbare technologie, in plaats van aandacht besteden aan GoogleGlass. Ik was het daar toen niet mee eens ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je mijn Leap Motion een maandje wil uitproberen, dan geef je maar een gil. Die ligt hier een beetje stof te verzamelen na de eerste tests...is aangeschaft vanuit hetzelfde uitgangspunt: iemand moet het testen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Wilfred,
  Kan je me met die blogger in contact brengen? Daar wil ik wel een keer een borrel mee drinken:-)

  @Pierre,
  Hartelijk dank voor je aanbod, maar ik kan me niet herinneren dat jij erover geschreven hebt?
  Als jij het al niet de moeite waard vind, wordt het bij helemaal niks vrees ik;-)
  Maar nu ik weet dat je er een hebt... Ik ga nadenken over een mogelijke toepassing en wellicht dat ik hem dan toch graag een keer even wil lenen om dat uit te proberen.
  Bij mij liggen Raspberry Pi en Arduino ook niks te doen, terwijl ik lees dat jij er prachtige experimenten mee doet!

  BeantwoordenVerwijderen